• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Irodalmi bableves muri 2018.

Nyomtatás

Folytattuk a hagyományt - Endrődire–Jókaira–Mihálkovicsra emlékeztünk. Tizenkilencedik alkalommal rendezett Alsóörs irodalmi bableves murit. 

Ezen a napon életre kelnek a térség múltjának emlékei, fejet hajtunk három nagyszerű ember szellemisége előtt, irodalmunk legjavát idézzük, egyben hódolunk a gasztronómia örömeinek. A Jókai – Endrődi – Mihálkovics irodalmi bablevesmuri egyedi ünnep, különbözik minden más rendezvénytől.

A kezdetekről már sokszor esett szó. Pontosan tizenkilencszer. Az aktualitást, Jókai és Endrődi kapcsolatát, az elhíresült paszitát (mondhatnánk úgy is, hogy a szélcsend okán majdnem meghiúsult keresztelői lakomát) mindenki többször hallotta már, ahogy azt Eötvös Károly közreadta. A kedvelt téma megunhatatlan, a felelevenített események évről évre megtöltik az alsóörsi művelődési házat, ami nem csoda. Méltóan emlékezünk.

Mint minden évben, most is a Balatonfüredről érkező gyönyörű hajó közeledtére várt mindenki az alsóörsi mólón. A „Jókai” méltóságteljesen úszott be a vitorlások övezte kikötőbe, fedélzetén vendégeink, és szintúgy hagyományosan a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságának minden alkalommal megcsodált korhű ruhába öltözött tagjai, akiket községünk elöljárói üdvözöltek. Ezúttal nem fúvószene köszöntötte a jelenlévőket (Balatonfüreden fúvószenekari találkozó zajlott), a Felsőörsön működő Snétberger iskola növendékeire várt a feladat, hogy ünnepi hangulatot teremtsenek, ami jól sikerült nekik. Közösen vonult ezután mindenki az „ünnepeltek” szobrához, megkoszorúzandó azokat. Elsőként Jókai emléke előtt tisztelgett Háry Lenke balatonfüredi alpolgármesterasszony és Schindele György képviselő, Alsóörs nevében Ferenczy Gábor alpolgármester és Báró Béla jegyző, valamint dr. Vajna Csabáné és dr. Kölcsei Márton, az ANYPE tagjai. Dr. Mihálkovics Tivadar szobránál családja nevében unokája, Mihálkovics Tivadar, a Magyar Állami Operaház örökös főtitkára és Mosshammer Gellért, a világhírű hárfaművész leszármazottja, önkormányzatunk képviseletében Hebling Zsolt polgármester, valamint dr. Inotai Gyuláné és dr. Kratochwill Balázsné (ANYPE) helyezte el a kegyelet virágait. Endrődi Sándorra Háry Lenke, Hebling Zsolt, Tóth Zoltán képviselő, a Schindele Györgyné vezette reformkori hagyományőrzők és a nyugdíjas egyesületi tagok, Ecsedy Felicitas, valamint Galli László emlékezett.

A koszorúzás után az Eötvös Károly Művelődési Házhoz vonult a menet, ahol meglepetés várt ránk. Miután Kálmánfi Gábor művelődésszervező, a Művház–Csapat vezetője köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy az elmúlt években esett már szó a három legendává nemesült „főszereplő” életéről, munkásságáról, többször szóltunk a címadó eseményről, ám soha nem idéztük írásaikat ezen a napon. Most pótoltuk a hiányt, nem is akárhogyan. Először Jókai: Az aranyember című regényéből hangzott el részlet Gubás Gabi színművésznő tolmácsolásában, közben a kivetítőn megelevenedett a helyszín, a Duna igéző szépsége, a Senki szigete, egy epizód erejéig a könyvből készült film néhány kockája, elénk lépett maga Jókai, ha nem is személyesen. Őt Endrődi követte, aki Révpart című versével invitálta a hajósokat, víg cimboráit a legjobb kikötőbe, alsóörsi tanyájára, melynél különbet nem ismert a világon. A szép vers mellé szép látvány dukált, nem más, mint a Balaton a lenyugvó nap sugarainál. Bár Dr. Mihálkovics Tivadar királyi közjegyző nem szerepelt ebben az összeállításban, neki köszönhető, hogy községünkben mindez létrejöhetett. Endrődit és őt igaz, mély barátság fűzte össze diákkoruk óta. Amikor a költő két gyermekük halála után imádott feleségét, Écsy Antóniát is elvesztette, nem volt maradása többé a fájó emlékeket őrző alsóörsi fészekben. Mihálkovicsot arra kérte, hogy vegye meg tőle hőn szeretett tanyáját, aki megtette ezt, majd létrehozta Alsóörs fürdőtelepét.

Az emlékünnephez szervesen hozzátartozik még egy jeles esemény, amely Dallos Szilvia színművésznő nevéhez fűződik, aki a maga módján színesíti évente a programot. Rendezett már irodalmi műsort, lányával, Lestár Ágnes filozófus, szinkronrendezővel közösen olyan helytörténeti vetélkedőt, ahol mindenki győzött, a mostani pedig már a sokadik alkalom, amikor saját készítésű édességekkel örvendezteti meg a vendégeket. A kis torták ezúttal meglepetést is rejtettek, a szerencsés nyertesek jutalomban részesültek.

A címadó eseményre, a bableves murira az est végén került sor. A remek leves mellé pogácsa és alsóörsi bor dukált. Az óvoda konyhája, mint mindenkor, most is kitett magáért.
Még akkor történt, amikor a hajót vártuk. A mólón megszólított valaki, kérdezte, hogy mi történik itt. Amikor az Alsónémediben élő Barizs Tamás vitorlázó megismerte a szép történetet, példamutatónak ítélte azt a gyakorlatot, ahogy településünk őrzi gyökereit és ápolja helyi értékeit. Ígérete szerint továbbadja az itt tapasztaltakat, Alsóörs jóhírét öregbítendő.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

 

Módosítás: ( 2018. július 03. kedd, 12:38 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik