• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsi vitorlázás

Nyomtatás

Hazai vizeken - Alsóörs is bekapcsolódott a vitorláséletbeAz elmúlt napokban több kiemelkedő sporteseménynek adott otthont a Balaton, ezen belül Alsóörs. 

A Soling Európa-bajnokság sikerét követően július 14 -15 -én újabb nagyszabású vitorlásversenyt rendeztek. A Volvo High Tech Regatta küzdelmei két helyszínen folytak, közülük az egyik Alsóörs volt. Tíz nappal később pedig valami egészen szokatlan dolog történt Alsóörs Marina éltében.

Miközben e sorokat írom, közel hétszáz hajóból álló mezőnyével javában zajlik Európa legnagyobb tókerülő versenye, a jubileumi, 50. Kékszalag Erste Nagydíj. Bár ebben a mi kikötőnk közvetlenül nem érintett, már maga a látvány is életre szóló élményt jelent mindazoknak, akik a partról csodálják az alsóörsi vizeken átvonuló vitorláserdőt. A Volvo High Tech Regatta felkészülési lehetőséget kínált erre a méltán nagy hírnévnek örvendő versenyre.

Az eseményt a Balatoni Vízisport- és Szabadidő Egyesület rendezte, együttműködve a BYC 1912-vel. Nekünk, alsóörsieknek ez különösen kedves, érintettség okán. A balatonfüredi Vitorlázeum falán ugyanis emléktábla hirdeti, hogy két nagyszerű sportember, dr. Némethy Ernő és Alsóörs fürdőtelepének létrehozója, dr. Mihálkovics Tivadar, a Győri Csónakázó Egylet alapító elnöke és titkára volt az, aki meghonosította a Balatonon a vízi sportokat. Ők rendezték 1882. augusztus 20 és 23 között Balatonfüreden az első nagyszabású evező – vitorlás –és úszóversenyt. Mihálkovics dr. számos magas tisztséget töltött be vitorlázó körökben, egyben ő volt a magyar evezés első országos és nemzetközi bajnoka is. Emlékét őrzi az utókor: szobra áll Alsóörsön a róla elnevezett sétány szomszédságában, kétévenként kétfutamos emlékverseny keretében tisztelegnek előtte sportbarátai. Nem ő az egyetlen a családban, aki a vitorlássport elkötelezett híve, egyik fia, dr. Mihálkovics János sikeresen szerepelt az amszterdami olimpián, 1949-ben pedig Vészmadár nevű 30-as cirkálójával megnyerte a Kékszalagot. Amikor napjaink Balatonjának egyik legmodernebb kikötőjét, Alsóörs Marinát látom, óhatatlanuk az jut eszembe, hogy néha az álmok megvalósulnak.

A Volvo High Tech 2018 Regatta népes mezőnyének szervezői nem titkolták, hogy a sportág népszerűsítése céljaik egyike. Ennek érdekében iktattak be a távolsági gyorsasági futamok közé partközeli pályaversenyeket, ahol közvetlen közelről csodálhatta meg az érdeklődő a száguldó csodákat: a gigantikus méretű egytestű hajókat és a katamaránokat. Amikor a verseny második napján a kikötőben jártam, nem kisebb nagyság jött velem szembe, mint a sportág legendája, Fa Nándor. Sikerült vele szót váltanom. Kedves volt és közvetlen. Elmondta, hogy Alsóörs Marinát a legjobb kikötők egyikének tartja, szívesen jött hozzánk. Arra a kérdésre, hogy életében hányadik helyen áll a vitorlázás, azt a választ kaptam, hogy közvetlenül a család után következik. Magáról a versenyről és annak körülményeiről kedves olvasóink a Volvo High Tech Regatta hivatalos közleményében olvashatnak.

Alig telt el tíz nap az emlékezetes verseny óta, máris újabb meglepetést szolgáltatott Alsóörs vitorlázás vérkeringésébe került kikötője. Közeledett a Forma-1 Magyar Nagydíja, amelyről természetesen nem hiányozhatott a száguldó cirkusz két nagysága, az Aston Martin Red Bull Racing két sztárpilótája, az ausztrál Daniel Ricciardo és a holland Max Verstappen sem. Egyikük sem vitorlázott még soha életében. Most megtörtént, mert Alsóörsön minden csoda megeshet. Mivel a versenyzés az életük, a futamukra való bemelegítés részeként kihívták a vitorlázás két legsikeresebb osztrák képviselőjét, a kétszeres olimpiai bajok Roman Hagarat és Hans Peter Steinachert. Szép napja volt mindenkinek: pilótáknak, vitorlázóknak, rivaldafényben élő hírességeknek, de a legszebb talán mégis a köztünk élő Könye Bálintnak, a kikötő fiatal kertészének, aki Forma-1 rajongó, és akinek most megadatott, hogy találkozzon kedvenceivel.

Kovács Piroska

 

Módosítás: ( 2018. augusztus 06. hétfő, 13:09 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik