• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Megnyitotta kapuit a község legújabb üzlete

Nyomtatás

Alsóörs Patinása. Néhány nappal ezelőtt üde színfolttal gazdagodott az ezerarcú Alsóörs: megnyitotta kapuit a község legújabb üzlete, a Patinás.

Aligha lehetett volna találóbb elnevezést adni – gondoltam magamban –,  miközben az antik, vintage Patinás felé vezetett az utam. Beköszöntőként néhány szó a bolt jellegéről, valamint arról, hogy mi is az a vintage? Egy konkrét modernkori stílusirányzat, mely kihat lakókörnyezetünkre. Eredetileg a negatívról készült másolatot jelentette a fotográfiában, szerepe volt a borkultúrában. Tetten érhető az öltözködésben – ahol a kezdetekben a legfinomabb anyagokat használták erre a célra -, később teret hódított a műanyagfeldolgozásban. Napjaink világában a vintage enteriőr konkrét élettér kialakítást jelent – áll a lexikonban.

Frey Csilla, az esztétikus, szép üzlet tulajdonosa jól tudja mindezt. Ismeri Alsóörs országszerte híres értékeit: páratlan fekvését, a Török-házat, a Somlyón magasodó kilátót, a múltat őrző Ófalut a maga vöröskő házaival. Ezek az adottságok és az itt élő emberek iránti tisztelet késztette arra, hogy megnyissa  vintage lakberendezési boltját. Az Endrődi u.1. alatt található helyiség berendezési tárgyain végig nézve, nem is lehetne ez másként, hiszen e  különleges stílus elengedhetetlen a múlt ismerete és szeretete nélkül. A házak padlásain őrzött használati tárgyak, bútorok újragondolása, mai ruhába öltöztetése a cél.

Frey Csilla minden fortélyát ismeri az irányzatnak. Lelkesedéséből és szakételméből kitűnik, hogy nem felkapott divathóbortnak, hanem küldetésének érzi, hogy vásárlóit értékes és ízléses portékával várja. Ezt bizonyítja, hogy rendszeresen találkozunk vele Kapolcson a Művészetek völgyében, vagy a tihanyi antik piacon. Az alsóörsi Patinást fáradtságot nem kímélve nyitotta meg. Lelkesen gyűjtötte a berendezési tárgyakat és a különleges darabokat. Eredetileg saját holmijának keresett menedéket, csipkéknek, kaspóknak, apróságoknak. Ahogy bővült a választék, úgy születtek egymást követve az újabb ötletek. Az üzlet polcai kincseket rejtenek: régiségeket, képeket, kancsókat, tükröket. A falakon Judy Poster, Balaton feliratos kézzel készült papír táblaképek. A szekrényekben egyedi tárgyak, többek között speciális kiképzésű borosüveg, amint éppen funkciót vált és főzőkanáltartóvá avanzsál, később megtudom, hogy személy szerint Csilla két keze által. Ezek után már azon sem csodálkozom, hogy legkedvesebb színe, a türkizkék több bútorról visszaköszön, szintén saját munkája valamennyi. Ötletből sincs hiány. A Patinásban a létra fokai polcrendszernek képzelik magukat és annak megfelelően viselkednek, a tárgyak megérzik, hogy egy –egy élet lenyomatai és emlékeket őriznek. Mindenkinek megvan a saját kedvence, Csillának is. Az ő szívéhez az örökségből származó erdélyi pad és a régi nefelejcsmintás, porcelánfiókos fűszertartó áll a legközelebb.

Megkérdezem az üzletbe betérők véleményét is. Ottjártamkor három család tartózkodott Frey Csilla szentélyében. Azt, hogy megnyílt a lakberendezési bolt, jó ötletnek tartják mindannyian. Tetszik nekik a berendezés, az, hogy a körülményekhez képest tágas a tér, áttekinthető a választék. Horváth Erzsébet, aki Budapestről érkezett, elmondta azt is, hogy egy település arculatát meghatározza egy ilyen üzlet, mintegy rangot ad neki. A régi tárgyak „becsületét” egy konyhai falvédő felirata is őrzi, miszerint: „alkoss folyton újat és őrizd a régit!” Ezt teszi a Patinás.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. augusztus 06. hétfő, 13:07 )  

Praktikumtár

Patinás Antik

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card