• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Az első magyar rock-musical születésnapjára

Nyomtatás

Remekelt a Pannon VárszínházBemutatójának 45. évfordulója alkalmából sajátos ajándékkal lepte meg híveit a Pannon Várszínház: színre vitte a jubiláló darabot, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című rock-musicalt, hazánkban az elsőt ebben a műfajban.

A körülményekről a későbbiekben többet is megtudtunk.

Már csökkent valamelyest a tikkasztó forróság, jól esett az éjszakai relatív enyhülés, amikor augusztus 11-én, szombaton este az alsóörsi Strandszínház közönsége elfoglalta helyét a mobil színpad előtt. Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, oly nagy volt az érdeklődés. A nézőtér padsorai szűkösnek bizonyultak, pótszékekkel kellett kiegészíteni azokat, de olyan néző is akadt, aki egyszerűen leült a strand zöld gyepére.

Bár az idősebb korosztály emlékezetében él elevenen, hogy mit jelentett annakidején a Képzelt riport bemutatása, a mai fiatalok számára is érdekes és tanulságos a Déry Tibor regényéből készült mű, mivel mondanivalója a közel fél évszázad alatt cseppet sem vesztett aktualitásából. Vannak olyan elemek, amelyek abban az időben is a társadalom problémái közé tartoztak, és oda tartoznak ma is. Ilyen többek között – ahogy az a színház ismertetőjében áll – a külföldre szakadt magyarok identitásvágya, a faji- és nemi másság, a drog- és alkoholproblémák, az erőszak kezelhetetlensége és a fiatalok útkeresése. Ezek a kérdések vannak „becsomagolva” a popfesztivál keretei közé rock zenével fűszerezve. Arra, hogy a Képzelt riport ennyi idő után is meg tudja szólítani közönségét, az írón kívül még két név a garancia: Presser Gábor zeneszerzőé és a nem kevésbé zseniális dalszövegíró, Adamis Annáé. Őket követi a darabot bemutató színtársulat, ezúttal a legjobbak egyike, a veszprémi Pannon Várszínház. 

A színház igazgató - főrendezője, Vándorfi László 1995-ben egyszer már bevette ezt a darabot a veszprémi Petőfi Színház repertoárjába. Színháztörténeti csemegének számít, ami akkor történt: ott indult hódító útjára Gazdag Tibor és Novák Péter napjainkig szárnyaló énekes karrierje. Tíz esztendővel később a Pannon Várszínház társulata bizonyíthatott, és most, 2018. április 14-én, a premier 45. évfordulóján ismét megtette ezt. A szereposztás érdekessége, hogy a főszerepekben ismerős arcokat láthattunk: József karakterét Gazdag Tibor, Manuelét Novák Péter formálta meg kitűnően. Méltó partnerük volt a női főszereplő, Kovács Ágnes Magdolna, aki Eszter figuráját keltette életre, de itt tulajdonképpen fel kell sorolnom a társulat valamennyi tagját, hiszen mindannyian kiválóan oldották meg feladatukat.

Az előadás játékterét Kovács Yvette Alida álmodta színpadra, a jelmezeket Justin Júlia tervezte. A korrepetitor Regovics Zsuzsa volt. A látványos, nagyszerű koreográfia – mint már oly sok esetben – Krámer Györgyöt dicséri. Az előadást Lenchés Márton asszisztenciájával Vándorfi László rendezte.
Szép este volt, köszönet érte.

Kovács Piroska 

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. augusztus 13. hétfő, 07:44 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik