• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Rajztábor korhatár nélkül

Nyomtatás

Az elmúlt évi gyermektábor sikere után az idén korhatár nélkül nyitotta meg kapuit a Török-ház mindazok előtt, akik a képzőművészet szépségei iránt érdeklődve a nyár egy részét hasznosan kívánták tölteni.

Ehhez a Budapesten működő Manzart rajziskola és Művészeti Műhely kínált számukra lehetőséget.
Tizennégy esztendővel ezelőtt kezdődött minden. Ekkor valósította meg közös elképzelését Somos Ildikó reklámgrafikus, aki Mesterfokú diplomáját a Moholy - Nagy Művészeti Egyetemen szerezte, és egykori tanára, Szunyoghy András grafikus - festőművész, miszerint rajziskolát hoznak létre Újpesten. A műhely elnevezésén nem kellett sokat gondolkodniuk, a helyszín kínálta magát. Hol máshol működhetett volna a Manzart rajziskola, mint egy tetőtérben?

Az ötlet gyümölcsözőnek bizonyult. A műhely hamarosan népszerűségre tett szert, olyannyira, hogy Somos Ildikó életében, aki egy évtizedig nemzetközi reklámügynökségek art direktoraként dolgozott, fokozatosan a tanítás vette át főszerepet (ebben két gyermekének születése is közrejátszott). Ma már kizárólag ennek él, kollegái között pedig ott találjuk egykori tanítványait is. Célja, hogy megalapozott szakmai háttérrel bíró, emberileg és művészileg hiteles tanítványokat neveljen a művészet semmihez sem fogható erejével. Ezért is végezte el a MOME ezirányú kurzusát, és ezért is tartja fontosnak, hogy tudását minél szélesebb körben adja tovább. Ez a gondolat hívta életre a nyári alkotótáborokat, köztük immár második alkalommal Alsóörsön is.

A helyszín nem véletlen. Ildikó, édesanyjától, Somos Zsuzsa festőművésztől nemcsak a képzőművészet iránti érdeklődést örökölte, hanem Alsóörs szeretetét is. A művésznő és családja hosszú évtizedek óta itt tölt minden nyarat, ezer szállal kötődnek ehhez a varázslatos tájhoz, az ihletet adó környezethez. A Török-háznál ideálisabb helyszínt el sem lehet képzelni, de a „kihelyezett” órák – köztük a Balaton partján, az Ófaluban, vagy a Mersében tartott foglalkozások – tovább tágítják a résztvevők látókörét új impulzusokat hívva életre.

Ezen a nyáron három turnusban folyt a munka, mialatt a Török-házban Somos Zsuzsa kiállításában gyönyörködtek a látogatók. Az első hét a felnőtt korosztályt szólította meg. A résztvevők között akadt kis- és nagypapa, volt, aki naponta a túlsó partról érkezett, mások szállást vettek ki a községben, egy érdeklődőt pedig, aki a kilencedik X-ben jár, a lánya hozott „házhoz” Lovasberényből. A gyerekek két csoportot alkottak: a 6 – 10 közötti korosztályt 13 fő, a 10 – 14 évesekét 14 fő, köztük hírességek gyermekei. Ők a környékről érkeztek. Egyesek először kóstoltak bele a táboréletbe, mások rutinosan viselkedtek. Az események meghatározott forgatókönyv szerint zajlottak, minden napnak megvolt a maga tematikája, figyelembe véve, hogy a szó szoros értelmében véve széles és színes a paletta. Fontosnak tartottuk – mondta Somos Zsuzsa, aki a pasztell- és az akvarell technika rejtelmeibe avatta be a lelkes és szorgalmas művészinasokat – hogy látni és láttatni tanítsunk, természet után, a természetben. Az első alkotásokon tárgyak, csendéletek, tájképek szerepeltek, emberábrázolás csak kroki formájában, osztatlan sikert aratva. Ez nem csoda, egymást rajzolták körbe. Munkájuk során megismerkedtek a fekete - fehér és a színes rajztechnikával, és a színkeveréssel, a kréta használatával és más szakmai fortélyokkal, mindezt személyre szabottan. Különös gondot fordítottak arra, hogy ne csak a látvány legyen fontos számukra, hanem az absztrakció, az értelmezés is. Akár az irodalom, a helytörténet és a képzőművészet összekapcsolása is lehet az a rendkívül szép gesztus, amikor ebéd után felolvasás formájában megismerték a szerencsétlenül járt alsóörsi halászbokor szomorú történetét.

Végezetül arról beszélt a művésznő, akitől az idei alkotótáborokban történtek iránt érdeklődtem, hogy szándékukban áll a folytatás, akár kibővített formában is, mivel kedvező a fogadtatás. Elmondta egyéni véleményét is: számára ajándék a sorstól, hogy segíthet értékek felszínre hozásában, érezheti, hogy megnyílik a gyerekek lelke, miközben ő is sokat tanul tőlük.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. augusztus 13. hétfő, 08:26 )  

Praktikumtár

Patinás Antik

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card