• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Beszélgetés Kiss - Domonkos Judittal

Nyomtatás

Közelkép - beszélgetés Kiss - Domonkos Judit csellóművésznővel, az alsóörsi komolyzenei koncertek megálmodójával

Vége felé közeledik az alsóörsi református templom nyári komolyzenei hangversenysorozata. A négy évtizedes múltra visszatekintő rangos program sokaknak szerzett már felejthetetlen órákat, nyaralóknak, itt élőknek egyaránt. Akinek mindezt köszönhetjük: Kiss - Domonkos Judit Ferencsik-, Bartók -Pásztory-, Kölcsey- és Pro Civibus - díjas csellóművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének tulajdonosa, aki hangversenyeire rendre játszani hívja művészbarátait is.

Mielőtt magáról a koncertsorozatról beszélgetnénk, kérlek, vázold fel pályafutásod fontosabb állomásait!
A Zeneakadémia cselló szakán szereztem diplomát Dénes Vera növendékeként. Másodéves voltam, amikor bekerültem a Magyar Állami Operaház zenekarába. Miután Firenzében elnyertem a Cassado nemzetközi gordonkaverseny különdíját, meghívást kaptam egy francia kamarazenekarba az első csellista helyre. Ezután két csodálatos év következett, amelyre mindig szívesen fogok emlékezni. Egy Loire –menti kastélyban laktunk, miközben a zenekarral bejártuk az egész világot. Aztán a szó szoros értelmében hazatértem, vissza az Operába, ahol kineveztek szólócsellistának. Abban a pillanatban eldőlt a sorsom, ott töltöttem az egész életem.

A legnagyobbakkal dolgoztál, olyan világhírű karmesterekkel, mint Gardelli vagy Patane, partnereid is a legjavából kerültek ki. A nézők között pedig egyszer volt valaki, aki kifejezetten a te kedvedért nézett meg hat alkalommal egy előadást.
Igen, ez valóban így történt. Verdi Don Carlosának fájdalmas - bús csellószólója hatolt a szívébe olyannyira, hogy az utolsó előadás után hatalmas virágcsokorral mondott érte köszönetet. 
Nemcsak az operairodalom áll hozzád közel, repertoárod nagyrésze a kamarazene szépségeit is közel hozza hallgatóságodhoz. Erről alsóörsi hangversenyeid során megbizonyosodtunk.
Sok kamarazenei koncertem volt Mihály András zeneszerzőnek köszönhetően, aki egy időben az Operaház igazgatója volt. A műsor nagy része modern zenéből állt. Később Horváth Anikó csembalóművész, Pröhle Henrik fuvolaművész és én megalakítottuk a Budapesti Bach Triót. Közösen kezdtünk Alsóörse járni, részben Török-ház udvarán, részben a református templomban koncerteztünk. Ez a ’70-es években történt a művelődési ház akkori vezetője, Váradi Szabó Viktória szervezésében.

Miért éppen Alsóörs?
Anikónak és férjének itt volt nyaralója. Férjemmel, Mészáros Sándor kürtművésszel együtt, aki szintén az Operaház tagja, nem kevesebbet köszönhetünk ennek a kapcsolatnak, mint második otthonunkat, Alsóörsöt, amely számunkra nagyon kedves. Feltöltődést, nyugalmat ad. A sok színes élmény, amit itt kap az ember, inspirál. Barátokra találtunk. A velük töltött órák nekünk sokat jelentenek. Negyven év múltán elmondhatom, hogy alsóörsi polgárnak érzem magam. 
Közben Alsóörs zeneszerető publikuma körében népszerűvé vált a „Kiss - Domonkos Judit és barátai” címen meghirdetett, szezononként általában három előadásból álló koncertsorozat. Kérlek, mutasd be vendégeidet a teljesség igénye nélkül!

Ráébredtem, hogy a nyári programot színesítené, ha kollegáim közül másokat is meghívnák. Partnereim áltálában operaházi kollegáim köréből kerültek és kerülnek ki, de vannak közük olyanok is, akiket azért hívok meg, mert művészi tevékenységüket értékelem nagyra. Nagyon fontos a közöttünk lévő kapcsolat, az összhang. Nem a virtuozitás a leglényegesebb, hanem a zene szépségének kifejezése. Hogy kik voltak ez alatt a hosszú idő alatt „játszótársaim”?
Kezdjük a sort Mihályi Éva hegedűművésszel és Botos Veronika brácsaművésszel még a régi időkből. Többször játszottam Somogyi Péterrel, a Concerto zenekar koncertmesterével, Nagy Enikő brácsa-, valamint Line Ildikó hegedűművésszel, Oláh Vilmossal, a Rádiózenekar koncertmestereivel, Michel Bien Aime klarinétművész pedig egyenesen Franciaországból jött el hozzánk. Szép hangversenyeket adtunk azokkal a budapesti nagyzenekarokban játszó művésztársaimmal, akik Alsóörsön nyaralóval rendelkeznek. Közéjük tartozik Hegyi Ildikó, a Rádiózenekar koncertmestere, Kubina Ágnes oboista a Nemzeti Filharmonikusoktól, Nagy Vidor brácsaművész Stuttgartból és a férjem is volt már partnerem. A későbbiekben ellátogatott hozzánk Kertesi Ingrid és Bokor Jutta operaénekes, az Operaház nagykövete, Perényi Eszter hegedűművész és a névsor még közel sem teljes.
Örömömre szolgál, hogy több alkalommal elfogadta meghívásom Vígh Andrea hárfaművész, a Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Bábel Klára hárfaművész, akivel többek között Malek Miklós hárfára és csellóra írt kompozícióját, a Farewel-t is eljátszottuk. Ez a mű ilyen formában koncerten itt hangzott el először, így Alsóörs gyönyörű műemléktemploma magyarországi ősbemutató színhelyévé vált.

Ami a műsort illeti, összeállításánál milyen szempontokat veszel figyelembe?
A műsor a vendégművészek kilététől függ. Bőséges a választék, hiszen a zeneirodalom hatalmas kincsesház a különféle hangszereket, korszakokat, stílusokat nézve egyaránt. Szeretem a szép Bach áriákat eredeti cselló kisérettel, de az átiratokat is, köztük Brahms: Brácsadalait, amit Bokor Juttával adtuk elő. Sokszor játszunk vonóstriókat és vonósnégyeseket, két- és háromcsellós koncerteket, szerepelt műsorunkon Schubert két csellós kvintettje, Brahms szextettje, különféle bőgő-cselló duók és még sok gyöngyszem a zene kimeríthetetlen, élményt nyújtó forrásából.

Rádiófelvételek, szólókoncertek kísértek utadon. Évtizedeken át tartottál mesterkurzusokat Ausztriában, az utóbbi időben Mészáros Sándorral együtt tagjai vagytok a Szentpétervári Balett Színház nemzetközi kísérőzenekarának, emellett arra is jut időd, hogy Felsőörsön, Lovason, Paloznakon, Csopakon, Almádiban, Gyenesdáson és Keszthelyen vendégszerepelj. Milyen műsorral készülsz idei utolsó alsóörsi fellépésedre?
A műsort állandó partneremmel, Lugosi Anna zongoraművésznővel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem DLA egyetemi docensével a romantika jegyében állítottuk össze. Szép este lesz, melynek során Bach, Fouré, Csajkovszkij, Rubinstein, Dvorzsak, Chopin, Mendelssohn, Popper és Schumann legszebb szerzeményeit hallhatják majd kedves vendégeink, akiket
szeretettel várunk 2018. augusztus 25-én, szombaton 20 órakor a református templomban.

Köszönöm a beszélgetést.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. szeptember 04. kedd, 09:50 )  

Praktikumtár

Patinás Antik

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card