• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A népmese napja

Nyomtatás

A tölgyfa tündérétől a csodaszarvasigA meghívó elsősorban a gyerekeknek szólt, de a tartalmas, szép délután kellemes perceket szerzett felnőtt kísérőiknek is. 

A művelődési ház színháztermében „varázsszőnyeg”, közepén a mesélő, Kálmánfi Gábor, a Művház - Csapat vezetője ül, körülötte az érdeklődők népes tábora. Készen áll minden arra, hogy a hallgató befogadóvá váljon, és teljesüljön Benedek Elek álma.

Benedek Elek író, újságíró, országgyűlési képviselő volt, de az utókor rá elsősorban nagy mesemondóként emlékezik. Egész életét az ifjúság szellemi nevelésének szolgálatába állította, az ifjúsági irodalom, a népköltészet, a nyelvművelés ügyét szolgálta. Gyűjtött és ő maga is írt meséket, az általa alapított Cimbora című folyóirat pedig egyenesen mozgalommá fejlődött, és napjainkban is virágzik. Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át országszerte megünnepeljük, ugyanis ez a nap a magyar népmese napja.

Alsóörs méltó módon emlékezett. Kálmánfi Gábor rutinos mesemondó – van alkalma gyakorolni. Az, hogy ért a gyerekek nyelvén, az első pillanatban nyilvánvalóvá vált. Bevezetésként a mesemondás eredtéről beszélt, szemléletesen érzékeltetve, hogy „ezer évekkel ezelőtt”, amikor még nem voltak kommunikációs eszközök, tábortűz körül ültek az emberek és egyszerű – valós, vagy kitalált – történeteket meséltek egymásnak arról, ami történt velük, amit hallottak, vagy arról, amit éppen elképzeltek. Később már le is írták a meséket, többek között a Háromágú tölgyfa tündérének történetét, amit most felolvasott. Zórád Ferenc bocsátotta rendelkezésre ebből a célból féltett kincseinek egyikét: a Magyar Népköltési Gyűjtemény 1908-as kiadását.

Mese után egy kis játék: népmese kvíz talányos kérdésekkel, de a gyerekek okosak és ügyesek, gazdára talált minden jutalomnyalóka. Kvíz után újabb műfaj, rege, a legszebbek egyike, magáról a csodaszarvasról. Három a magyar – szól a mondás, most sem tértünk el ettől. Ráadásként a gyerekek még egy mesét hallhattak, ezt már nem élőben, hanem CD-ről: a szorgalmas és a rest leány történetével Szabó Gyula színművész ismertette meg őket.

Végül egy kis közvéleménykutatás:
Báró Tünde, a hét és fél éves ikrek, Bogi és Jázmin, valamint a közel két éves Maja édesanyja elmondta, hogy lefekvéskor szokott mesélni a kislányoknak, akik arra igényt is tartanak, de a TV meséit is nézik. Beleélik magukat a történetbe, gyakran álmodnak róla. A mesekincs a családban tovább öröklődik, idézve az ő gyerekkorát, de hát ki nem szeretett volna királylány lenni annak idején?
A nyolc éves Schmidt Bernátnak tetszett minden, ami ezen a délutánon az alsóörsi művelődési házban történt. Mint mondta, szeret olvasni, népmeséket is, de Harry Potter a kedvence.
Kálmánfi Gábortól, a tíz éves Álmos és a nyolc esztendős Bánk édesapjától megtudtam, hogy a fiúk számára büntetés, ha egy este nincs mese. Lefekvés előtt az az utolsó teendő, a TV –nézés korlátozva van. Mindketten szoktak a gyerekeknek magyar népmeséket olvasni, de kedvelik azt a gyűjteményt is, amely a világ összes tájáról gyűjt össze hasonlókat.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Fernc fotói:

Módosítás: ( 2018. október 01. hétfő, 07:27 )  

Praktikumtár

Patinás Antik

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card