• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Testvérkapcsolatok

Nyomtatás

Málnás község (Románia-Erdély)

A történelmi Málnás község Sepsiszentgyörgytől 18 km-re (tőlünk 850 km-re) helyezkedik el Székelyföldön. Baráti kapcsolatunk közel 20 éve 1990-ben kezdődött, s azóta egyre szélesedik.

 

A „Tőkés József” Általános Iskola igazgatójával Kovács Attilával tartottuk a hivatalos kapcsolatot, majd az önkormányzat megalakulásával Kasléder József polgármester kapcsolódott be az együtt-működés tovább fejlesztésére.

 

Sok alsóörsi felnőtt és gyermek megtapasztalhatta a szívből jövő vendéglátásukat s mi is több ízben fogadhattuk határon túli magyar barátainkat.

2006-ban Rásky Miklós alsóörs-lovasi és Márk László Gyula málnási lelkipásztorok vezetésével a református nyári hittantábort a két település együtt tartotta az erdélyi Bálványosfürdőn. 2007-ben az alsóörsi és lovasi református gyermekek újfent látogatást tehettek a nyári hittantábor idején Málnás községben.

2007-ben a málnásiak egy csodálatos Székelykapuval ajándékozták meg közösségünket.

Málnás község hivatalos honlapja itt megtekinthető

 

 



Kalász község (Szlovákia- Felvidék)

A Zoboraljai (Nyitra melletti) régió a Kelet-balatoni Kistérség települései között a testvérkapcsolat több mint 15 éves.

Alsóörs és Kalász (180 km-re tőlünk) 2000-ben talált egymásra, azóta egyre jobban kiteljesedik a kapcsolat.

2005. májusában „Barátsági oklevél” került aláírásra az akkori polgármesterrel Major Jánossal. A 2 éve megválasztott településvezető Balázs János folytatta elődje aktív tevékenységét.

Kitűnő a kapcsolat a két „öregfiúk” focicsapat között, a kalászi „CSEMADOK” színjátszó csoportja többízben okozott felejthetetlen élményt az alsóörsi közönségnek.

A település honlapja itt megtekinthető

(Tisztelt Olvasó! Kalász község szlovák nyelvű weblapjának fordításához javasoljuk, hogy használja a GOOGLE rendszer nyersfordító programját! Itt tudja Kalász község lapját szlovákról magyar nyelvre fordítani! Használat: a megjelenő ablakba írja be a weboldal címét, majd válassza ki a nyelveket a legördülő menüből és kattintson a fordítás gombra. A megjelenő oldal ugyan nem szöveghű, és kicsit gépies is :-), de a fő tartalom érthető.)

 

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás