• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Megalakult Alsóörs új Képviselő-testülete

Nyomtatás

A köz javát szolgálják - Megalakult Alsóörs új képviselő-testülete

Felelősen, lelkiismeretesen, jó szándékkal, a partnerség és az együttműködés jegyében szeretnénk a köz szolgálatát ellátni – mondta a 2014 - 2019 ciklusra megválasztott képviselő-testület tagjai nevében is

Alsóörs régi - új polgármestere, Hebling Zsolt az Eötvös Károly Művelődési Házban október 27-én.

Sokan voltunk a nyilvános alakuló ülésen, és ez jó hír. Bizonyság arra, hogy Alsóörs polgárai érdeklődnek a jövő záloga, a köz ügyeinek alakulása iránt.
Miután Hebling Zsolt üdvözölte a megjelenteket, köztük Ferenczy Gábornét, Lovas polgármesterasszonyát és alpolgármesterét, Hull Zitát, első napirendi pontként Lehner Mária, a helyi Választási Bizottság elnöke adott számot a 2014. október 12-én lezajlott helyhatósági választás eredményéről. Alsóörs ny. címzetes főjegyzője elmondta, hogy az esemény községünkben problémamentesen zajlott le, az érvényben lévő szabályok betartásával. A község 1474 választópolgára közül nem élt mindenki szavazati jogával, 648 fő voksolt a jelöltekre. A polgármesteri címért kihívó nélkül, függetlenként induló Hebling Zsolt fölényesen, 585 érvényes szavazattal őrizte meg korábbi pozícióját. Ezt követően a képviselő-testület tagjaira leadott szavazatok alakulását ismertette a bizottság elnöke. Alsóörs kilenc főből álló egyéni listát állíthatott, a jelöltek közül hatan nyertek képviselői mandátumot: Ferenczy Gábor, dr. Bardóczi Miklós, dr. Bókáné Katona Tímea, Szalai Emese, Gaál Dezső és Tóth Zoltán, valamennyien független jelöltek. A jelölőlistán Böhm László Tiborné, Vida Mihály és Nagy Veronika szerepelt még szép számú szavazatot gyűjtve. Az ülés a polgármester és az új testület tagjainak eskütételével, valamint megbízóleveleik átadásával folytatódott, majd Báró Béla, Alsóörs jegyzője kérte azt, hogy az erre vonatkozó jogszabályok értelmében vegyék tudomásul a polgármester megállapított illetményét. E téma zárásaként Hebling Zsolt köszönetet mondott mindazoknak, akik felelős állampolgárként az urnák elé járultak, valamint a Választási Bizottság tagjainak munkájukért.

A következő napirendi pont témája rendkívül fontos a község életében, hiszen célokat, irányelveket határoz meg. Az elkövetkező öt esztendő útját. Polgármesteri programjának ismertetése során Hebling Zsolt elmondta, hogy az széleskörű kollektív bölcsességen alapul, figyelembe véve mindazok javaslatait, akik Alsóörs érdekeit szem előtt tartva, a településért kívánnak és tudnak tenni. Márpedig feladat van bőven. Közéjük tartozik a lakosság életminőségének javítása, a község komfortjának bővítése. Továbbra is célkitűzés az intézmények biztonságos, színvonalas működtetése, fejlesztése, a turisztikai tervek megvalósítása. Ehhez elengedhetetlen a felelős, takarékos, kiegyensúlyozott gazdálkodás. A nagyszabású program számtalan részfeladatot ölel fel, magában foglalva a mindennapok valamennyi szegmensét, a rászorulókról való gondoskodástól a közösségekkel való párbeszédig, a hagyományőrzéstől a község összképének alakításáig. Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Szociális biztonságot az időseknek, ingyenes tankönyvellátást a diákoknak. A  letelepedés ösztönzését a fiataloknak, a közellátás javítását mindannyiunknak. Továbbá közvilágítást, új utakat, a „zöldtengely” és a Veszprémbe vezető kerékpárút kiépítését, a fakilátó, a kertmozi újjáépítését, az Amfiteátrum közművesítését, a strandi pavilonsor és a sportlétesítmények felújítását. Közösségi tér kialakítása várható a Vadtelepen és a Vízmű területén, élő tájház megnyitása az Ó-faluban, az új önkormányzati hivatal építése pedig már jó úton halad. A strand a balatoni települések kirakata – szokta hangsúlyozni Hebling Zsolt, most sem hiányoznak terveikből a strand és a kemping továbbfejlesztésével kapcsolatos elképzelések. Hasonlóan az eddigiekhez, segítségre számíthatnak a jövőben is a vállalkozók, a magán beruházást végzők, beleértve a turizmussal, szálláskiadással foglalkozókat, támogatva egy kikötő megépítését is. Fontos feladatunk a békesség és a köznyugalom megtartása – zárta programbeszédét a polgármester, lakossági támogatást kérve mindezekhez.

Az új összetételű képviselő-testületre az alakuló ülés további részében még néhány jogszabály által előírt kötelezettség lebonyolítása várt, köztük egy vagyonnyilatkozat nyilvántartó bizottság felállítása. Ezt a feladatot a jövőben Szalai Emese, dr. Bókáné Katona Tímea és Gaál Dezső látja el.

Az Önkormányzati Törvény előírása alapján, Alsóörs új alpolgármesterét titkos szavazással, minőségi többséggel kellett megválasztani. A szavazás eredményét nem volt nehéz megjósolni. Ferenczy Gábor egyhangú voksolással nyert arra jogosítványt, hogy folytassa 1998 óta végzett kiemelkedő munkáját. Arról viszont már ő biztosította választóit, hogy Hebling Zsolt polgármesterhez hasonlóan – akivel példás a munkakapcsolatuk – töretlen lelkesedéssel és odaadással folytatja tevékenységét a köz javára. Erre fel is esküdött. Ezt követően a képviselő-testület tagjai megszavazták az alpolgármester havi bruttó 159 ezer forint plusz tizenöt százalék költségtérítés, valamint a képviselők havi bruttó 59 ezer forint mértékű tiszteletdíját.

Mielőtt egy vis major pályázatról, a Római út – Szépkilátó út kárrendezéséről döntött a testület, megalkotta első határozatát, szervezeti - működési szabályzatának átdolgozását.  A témát Báró Béla jegyző terjesztette elő, aki elmondta, hogy az új rendelet áttekinthetőbb és egyszerűbb alkalmazást tesz lehetővé.

Alsóörs Község Önkormányzata képviselő-testülete és a jelenlévők közvetlen beszélgetés formájában, áldomás mellett tekintettek a jövőbe, bízva a gyümölcsöző közös munkában, a töretlen fejlődésben.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói: {gallery}2014/KT/{/gallery}
 

Módosítás: ( 2014. november 10. hétfő, 08:55 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card