• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Vöröskeresztes halottak napi megemlékezés

Nyomtatás

Memento mori! - a Vöröskereszt szervezte a megemlékezést

Mindenszentek és halottak napja alkalmából tartott közös megemlékezést még néhány nappal az ünnepek előtt a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete és az Alsóörsi Sirály Nyugdíjas Egyesület.

Memento mori! Emlékezz a halálra! – köszöntötték egymást a karthauzi rend szerzetesei. Mi is megtettük ezt. A közös főhajtásra az Eötvös Károly Művelődési Házban került sor. A pillanat, amely szeretteink és mindazok emlékét idézi, akik már nincsenek közöttünk, mindig meghitt és felemelő. Kosztolányi így fogalmaz: „Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább.”  Rájuk emlékeztünk.

Az ünnepi együttlét alkalmából Lehner Mária vöröskeresztes titkár köszöntötte a megjelenteket, majd az alsóörsi római katolikus gyülekezet plébánosa, Berkes Péter mondta el gondolatait. A szervezők kérésére először arról beszélt, hogy hogyan ünneplik ezeket a napot Olaszországban, mivel tanulmányai kapcsán erre a helyszínen volt rálátása. Az atya először is különbséget tett november elseje és másodika ünnepének tartama között, majd teológiai magyarázatokat hallhattunk. Szó volt a különböző korok temetkezési szokásairól, az Olaszországban honos halotti kultuszról és egy személyes emlékét is megosztotta velünk az atya. Mielőtt imádkozására került sor, mécsesek fellobbanó lángja teremtett áhítatot. Berkes Péter egy Szent Bernáttól vett idézettel búcsúzott, mely szerint azokat, akiket egy lélek, egy szeretet fűz össze, semmi nem választja el egymástól.Az est második felében Decsi Lászlóné Kiss Márta olvasta fel zenével aláfestett költeményeit, melyeket a lírai hangvétel tett meghitté.

 Kovács Piroska

 

Módosítás: ( 2016. november 03. csütörtök, 19:32 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card