• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Almádiban járt az alsóörsi festők csoportja

Nyomtatás

Színvonalas munkák – jó hangulatú megnyitó

Már akkor megfordult a fejemben, hogy milyen nagyszerű dolog az, ha egy település elviszi a kultúráját egy másikba, hogy ott is megismerjék – mondta Bati János, a Balatonalmádiban működő Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója,

amikor a közelmúltban Alsóörs nagy sikert aratva bemutatkozott a veszprémi Hangvillában. Az ötlet most valóra vált: november 4-én Balatonalmádi szívében kiállítás nyílt az Alsóörsi Képzőművészeti Csoport tagjainak munkáiból.

A kulturális központ aulája zsúfolásig megtelt. Nemcsak a helybéliek voltak ott, hanem a környék művészetkedvelő közönsége és természetesen az alsóörsi barátok, érdeklődők is. Akadt, aki a megnyitó előtti perceket kihasználva azonnal a festmények nyújtotta élmény felfedezésére indult, mások csoportokat alkotva beszélgettek. Az est hangulatát Kiss-Domonkos Judit, a Magyar Állami Operaház csellóművésze és a Zeneművészeti Egyetem docense, Lugosi Anna zongoraművész teremtette meg Rachmaninov: Elégiájának művészi tolmácsolásával, majd az intézmény igazgatója, Bati János köszöntötte a vendégeket. Örömmel üdvözölte, hogy elindult egy folyamat, amikor a szomszédos települések megmutatják kulturális értékeiket, az alkotók pedig lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék egymást. Hangsúlyozta ennek jelentőségét, kifejezve reményét, hogy ez csak a kezdet.

A kiállítást Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt nyitotta meg. Mint mondta, az Alsóörsi Képzőművészeti Csoport másfél évtizeddel ezelőtt alakult meg Föstőörs elnevezéssel, nyolc éve működnek egyesületként. Művészeti vezetőjük, Horváth Lajos neves pápai festőművész, aki hasznos tanácsokkal ellátva őket, odaadóan segíti munkájukat. Hogy jó úton járnak, azt negyven kiállításuk sikere bizonyítja. Szakmailag töretlenül fejlődnek, ma már egyéni stílus jellemzi munkáikat. Fontosnak tartják, hogy egymásra találtak, hogy igazi közösséget alkotnak. A csoport kiállító tagjai: Fenyvesi Julianna, Horváth Vera, Keskeny Ildikó, Kosztolányi Rózsa, Nagy Ágota, Pitrok Éva, Romwalter Mária, Zircher Márta, Frank - Szabó Sándor, Kiss Attila, Szesztai Attila.

A falakon sorakozó festmények a sokszínűség varázsával kerítik hatalmukba a szemlélőt. Ahány kép, annyi mondanivaló, annyi színvilág, annyi hangulat. Láthatunk itt tájképet és portrét, tárgyak mását és zsánerképet. Íme, néhány a teljesség igénye nélkül: Rögtön a bejáratnál Romwalter Mária három remek munkája: a Nő virággal, az Úton hazafelé és a Testvérek című. Mellettük Pisztáciaerdő és a Langhofel hegy, úgy, ahogy azokat Kiss Attila látta és láttatja. Szomszédságukban pipacs és levendulamező Kosztolányi Rózsa jóvoltából. Az ő munkája a meghívóra került jellegzetes alsóörsi falurészlet, a Reggel a Balatonnál és az Úton hazafelé is. Fenyvesi Julianna többek között kopár fán ülő kismadarával, az Alpok fenségének megidézésével és Balatoni pincék című festményével képviselteti magát a kiállításon. Portrékkal van jelen Pirtók Éva (Mama, Papa) és Frank Szabó Sándor (Férfiportré), utóbbi Hegyesdi táj című képével a tájfestőként is bemutatkozik, csakúgy, mint Rozali és Fenyvesi Julianna, akik Tihanyt álmodták vászonra. Zicher Márta Ablak(ot nyit) a világra, Nagy Ágota pedig Bejárat(ot) saját alkotói énjéhez. Ő mutatja be a Felhők táncát, a Fényeket a vízen és az egészen különleges Kép oszlopot is. Mint azt tőle megtudtam, a „modell” útszélen áll Csángóföldön. Az pedig nyílt titok, hogy másolni semmit nem szabad, a festőnek saját képére kell formálnia a valóságot. 

Horváth Lajos, a Mester – ahogy őt mindenki szólítja – elégedett tanítványai munkájával. Egyenletesen fejlődnek. A kvalitást nézem – mondta, az esztétikai minőséget, azt, hogy szellemiségét tekintve értéket képviselő munkák szülessenek. És ez megtörténik. A kiállított képek hatvan - hetven százaléka új alkotás. A csoportnak jó híre van, jönnének újak, de a létszám növelése a foglalkozások rovására menne. Jövőre Ajkára készülünk, én magam pedig a „hatokkal” egy romániai kiállításra.

A jól sikerült megnyitót zene foglalta keretbe: a két nagyszerű művésznő végezetül Csajkovszkij: Szentimentális keringőjét játszotta el.
Az Alsóörsi Képzőművészeti Csoport kiállítása 2016. november 29-ig tekinthető meg Balatonalmádiban, a Pannonia Kulturális Központban. 

 Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2016. november 07. hétfő, 13:44 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Hirdetmény

Balaton Best Card