• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Egészségnap Alsóörsön

Nyomtatás

Egészségünkre!

November 4-én egészségnapot szervezett a Vöröskereszt Alsóörsi Szervezete az Eötvös Károly Művelődési Házban.

Bár a program délelőtt tízkor nehezen indult, a nap végére közel százan keresték fel az alkalmi „rendelőt”, ahol beutalók és várakozási listák nélkül adódott térítésmentes lehetőség különböző szűrővizsgálatok elvégzésére, valamint ismeretterjesztő előadások meghallgatására.

Lehner Mária vöröskeresztes titkár elmondta, hogy 2008-ban készült egy országos felmérés, amely kimutatta, hogy a magyar emberek nem fordítanak elegendő gondot egészségük megőrzésére, nem élnek kellőképpen a szűrővizsgálatok kínálta lehetőségekkel. Ekkor vetődött fel az egészségnapok megrendezésének gondolata. Innen már csak egy lépés volt, hogy Alsóörs csatlakozzon a kezdeményezéshez és megvalósítsa ezt a remek ötletet, napjainkban már negyedik alkalommal.

A program több részből állt. Bevezetésként három előadás, három közérdeklődésre számot tartó témában. Elsőként dr. Kósa István kardiológus főorvostól megtudtuk, hogy mit kell tudni a koszorúér betegségről. Sajnos a téma aktuális, mert napjainkban ez a vezető halálok. Az életmóddal kapcsolatos tanácsok megszívlelésére (úgymint rendszeres fizikai aktivitás, megfelelő étrend kialakítása, folyadékegyensúly, stresszhelyzet kezelése, pihenés módja) van lehetőség, hiszen a betegség évtizedek során kialakuló hosszú folyamat következménye. Igaz, hogy a genetikai hajlam szerepet játszik, de a rizikófaktorok beazonosítása és a gyógyszeres kezelés megoldást jelent. A továbbiakban különféle vizsgálati módszerekről, valamint műtéti eljárásokról esett szó.

A következő előadó dr. Havasi Anett, a veszprémi kórház nefrológus, diabetológus, belgyógyásza volt, aki „Életünk játszmája” címen tartott előadást, nem a betegségre, hanem az egészségre fókuszálva. Idézve szavait: az egészség nem minden, de nélküle minden semmi, megőrzésére pedig azért van szükség, hogy szeresse az életet az, aki nem akar tőle megválni. Az egészség fogalmát szociológiai piramis segítségével ábrázolta, melynek alapját az élettani szükségletek képezik, csúcsát pedig az önmegvalósítás. Kihangsúlyozta, hogy egészségünknek lelki tényezői is vannak, törődést, szükség esetén orvoslást igényelve. A továbbiakban életvitelünk formálására kaptunk konkrét, magyarázattal kísért tanácsokat, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára. A doktornő hallgatóságában tudatosította azt, hogy egészségünkért mi magunk is sokat tehetünk. Előadását egy Shakespeare idézettel zárta, miszerint „Testünk a kert, akaratunk a kertész”.

Az Alsóörsön élő orvosházaspár után egy szintén alsóörsi előadó, Kálmánfiné Arató Zsuzsanna dietetikus érdekes és hasznos előadása nyomán gyarapodtak tovább ismereteink. Már az előadás címe is beszél önmagáért: (L)együnk jól! – szólt a tanács, a folytatásban megtudtuk azt is, hogy mit kell tennünk ezért. A helyes táplálkozás alapkövetelményeként megismerkedtünk azzal, hogy mit, mikor, mennyit és hogyan együnk. Részletes felvilágosítást kaptunk a szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen makro- és mikrotápanyagok  forrásáról és tulajdonságaikról, az alapanyagcsere fogalmáról, a táplálkozás ritmusának szerepéről és gyakorlati kérdésekről. Az elmondottakhoz mintaétrend tartozott, és arra is volt mód, hogy a helyszínen megkóstoljunk néhány egészséges finomságot. Aki pedig a jótékony hatású Flavin termékcsaládról kívánt bővebbet tudni, vagy valamely terméket megvásárolni, a Balatonalmádiból érkezett Rácz Istvánné segítségével megtehette.

Az előadásokat követően benépesült a ház üvegterme, ahol alkalmi orvosi rendelő működött. Lehetőség volt vérnyomás- és vércukorszint mérésre, vizeletvizsgálatra, a testtömeg index megállapításra, életút támogató program kipróbálására, valamint kétféle állapotfelmérésre, az egyik a diabetes rizikófaktorra, a másik az érelmeszesedésre vonatkozott. Mindezekhez szakszerű, ám laikusok számára is érthető magyarázat társult, megadva az egyéni konzultáció lehetőségét. Ezt valamennyi érdeklődő szívesen vette.

Az orvosok mellett voltak segítők is. Egyikük, az alsóörsi Juhász Janka önkéntes vöröskeresztes aktíva, a veszprémi Padányi 12. évfolyamának tanulója. Az orvosi egyetemre készülő fiatal lány, akinek van családi motivációja, gyakran vesz részt hasonló rendezvényeken. Ez nekem való – mondta nem titkolt büszkeséggel, hogy elsősegélynyújtó ismereteit már a mindennapokban is hasznosította. Hasonló indíttatás vezérli Kálmán Zsófit is, aki szintén köztünk él. Ő kisgyermekgondozónak készül, jelenleg OKJ képzésben részesül. Az egészségnap számára házi feladat, a társadalomismeret és egészség tantárgy része, melyből prezentációra készül. Riportalanyul Havasi doktornőt választotta, és azt is megindokolta, hogy miért. Tanulmányaim, majd munkám során fogok olyan szülőkkel találkozni – mondta, akik hasonló élethelyzetben vannak, mint az általam ismert családsegítő otthonról készült film szereplői. A doktornőt, aki két kisgyermek édesanyja, mintaanyukának tekintem, aki megteremti a biztonságot gyermekei számára. Zsófi az egészségnapot jó kezdeményezésnek tartja, csakúgy, mint Albrecht Éva, aki részt vett az előzőeken is, és megfogadva a hasznos tanácsokat tudatosan él, valamint Jezsó Béláné, aki mint mondta, továbbadja az itt hallottakat, elsősorban családjának. Az előadásokat – bár az elhangzottakat részben már ismerte – hasznosnak, színvonalasnak tartja.

Megkérdeztem Havasi doktornőt is, hogy számára mit tud adni egy – egy ilyen alkalom. Én krónikus betegek gondozására tettem fel az életem – válaszolt. Ez nem könnyű feladat. Itt annyi mosolyt kap az ember, amiből feltöltődik, amiből erőt merít, ami tovább visz.

 Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2016. november 08. kedd, 08:23 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Hirdetmény

Balaton Best Card