• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Vasúttörténeti kiállítás Balatonfűzfőn

Nyomtatás

Az Észak-Balatoni Vasútvonal és a Nohabok -Balatonfűzfő emlékidéző kiállítása

Gróf Tibor, a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója köszöntője után Kocsor Ferenc tapolcai nyugalmazott állomásvezető nyitotta meg Zentai Gábor kulturmissziós vasúttörténeti kiállítását. 

A jelen és kiváltképp a múlt emlékei nagyon is érdemesek a megőrzésre!

Valaha a tó partjai között dereglyéken,telente a jégen zajlott a forgalom.Mígnem 1861-re megépült a balatoni Déli Vasút.Ekkortól hajó hozta az utast az északi partra.Már ez,de valójában az 1908-ban megkezdett, s egy jó esztendő múltán megvalósult Észak-Balatoni Vasút lendítette tovább a Dunántúl fejlődését.Ez időben építették az emelke-dőkkel-lejtőkkel,változatos ívekkel tűzdelt 20 kilométeres Veszprém-Alsóörs szárnyvonalat. Környékbeliek,alföldi kubikusok,csillések,fuvarosok,kőfaragók,külföldről is idesereglett kétkezi munkások sokszínű csapata valósította meg a kor színvonalához mért meglepő gyorsasággal,szakszerűséggel e roppant építkezést.

Kezdetektől fölmérhetetlen közszolgálatot teljesít a vasút! Fejlődésében az Észak-Balatoni vonalnak,a sínpályákon guruló Nohab dízelmozdonyoknak is jelentős szerep jutott. Mára legendába emelkedett a Veszprém-alsóörsi,egykori,1969-ben megszüntetett szárnyvonal.Emléke felejthetetlen...A népszerű vicinális lebilincselő szépségű tájékon szolgált hat évtizeden át.Ha meghagyták volna,ma Európa legszebb nosztalgia vonala lenne...

Visszatér a múlt régi fotókon,a Napló hasábjain Borbás János kifejező fölvételein, Zórád Ferenc néhány képén,írásbeli beszámolókon, Zentai Gábor archív dokumantumaiban és mindenekelőtt Kocsor Ferenc áttekintő ismertetésében. A magyar vasúttörténelem egy fölöttébb értékes vonulatára vet tisztelgő emlékezést a fűzfői tárlat.

Albrecht Sándor

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2016. november 12. szombat, 09:47 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card