• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Testről, lélekről, mozgásról Sőtér Saroltával

Nyomtatás

Jelenlévők kipróbálták az elméletet a gyakorlatban - "Mozgásban a lélek"

Kétnapos rendezvényre szólt a meghívó a művelődési házba, ahol a Balatonalmádiban működő Egészségfejlesztési Iroda (EFI) és a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület szervezésében 

Sőtér Sarolta alternatív mozgásterapeuta és NIA tánctréner tartott „Mozgásban a Lélek” címmel gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást.

Bevezetésként az első napon az előadó motiváltságáról beszélt, amely elindította őt azon az úton, hogy alkalmazza a mozgás sokoldalú, jótékony hatását. Jól tudták ezt már az ókorban is, különösen a régi görögöknek volt fejlett mozgáskultúrája. A lényeget egy régi latin mondás fogalmazta meg, mely szerint: Mens sana in corpore sano (Ép testben ép lélek). Napjainkban számtalan lehetőség adódik arra, hogy valaki éljen ezzel a bölcselettel, ám sokan mégsem teszik. Sőtér Sarolta vetítettképes előadása során kitért arra is, hogy ennek okaként többnyire szerencsés genomot, fáradtságot, fájdalmakat és időhiányt hozunk fel mentségként.

Miután az emberi test felépítésének rejtelmei közül megismerkedtünk néhány, a mozgás szempontjából fontos tudnivalóval, fekvő - ülő és álló testhelyzetben végezhető gyakorlatok ismertetése következett. Ezek egy részét jelenlevők az előadó útmutatása alapján közösen ki is próbálták. Sőtér Sarolta hangsúlyozta, hogy mint mindenhez, ehhez is tartozik egy kulcsszó: a rendszeresség. Már alkalmanként tíz - tíz perc nyújtás, csavarás, lazítás után is jobb lesz a közérzetünk. Ezek a lépések alkotják ugyanis a több, mint egy évszázaddal ezelőtt, Joseph Hubertus Pilates által kidolgozott úgynevezett pilates torna izmok és ízületek állóképességét növelő, tudatos légzésre ösztönző, a sav-bázis egyensúly megteremtését célzó, eredetileg háborús sérültek kezelése céljából kidolgozott alternatív mozgásformát.

November 17-én délután az előző nap ismeretanyagára épülve folytatódott az előadássorozat. Szó volt a pilates módszer lélekmozgató és testtudat erősítő hatásáról, a kreativitásról, a helyes testtartás elsajátításának nélkülözhetetlen voltáról és a mozgás és a boldogság kapcsolatáról. A nap fénypontja Dr. Moshe Feldenkrais, az utosló polihisztorok egyike mozgásfejlesztő és koordináló iskolájának megismerése volt, aki rendkívüli képességeit és egész színes életét arra tette fel: Hogy a lehetetlen lehetséges, a nehéz könnyű, a könnyű elegáns legyen.

Az előadás a homeopátia atyja, a róla elnevezett virágterápia által ismert Dr. Edward Bach gondolatával zárult, mely szerint: A betegség nem kegyetlenség, nem is büntetés, hanem egyfajta korrekció. A lélek eszköze, amellyel rámutat hibáinkra, hogy visszatartsa a nagyobb tévedések elkövetésétől, megakadályozza, hogy további kárt okozzunk… magunknak. Ezért bánjunk szeretettel testünkkel! – mondta Sőtér Sarolta.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2016. november 18. péntek, 13:43 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card