• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Advent első vasárnapján...

Nyomtatás

Messze zsongott a hálaének - már ég az első gyertya

Advent első vasárnapján koncertre gyűlt össze a község lakossága az Eötvös Károly Művelődési Házban. Akiknek az ünnepi ráhangolódást köszönhetjük: az Ujláb Gábor vezette somogyvámosi Vox Unitatis Vegyeskar.

 Miközben a zene szépsége hatalmába kerítette a hallgatóságot, az első adventi gyertya fénye is fellobbant.

Az ünnepi alkalom a ház munkatársa, Kálmánfi Gábor köszöntő szavaival vette kezdetét, majd a nagyterem színpada előtt felállított adventi koszorú első, a karácsonyi ünnepkör kezdetét jelző gyertyáját gyújtotta meg Ferenczy Gábor alpolgármester. Mielőtt maga a műsor elkezdődött volna, Kálmánfi Gábor egy rövid, ám annál többet mondó történettel mutatta be az énekkart. Történt ugyanis, hogy egyszer próbájuk alkalmából benyitott valaki a terembe. Meglepetéssel tapasztalta, hogy élő előadást hall, nem valamely hanghordozó segítségével rögzített professzionálist. Rövid idő múltán mi is megtapasztalhattuk e szavak igazságtartalmát.

A koncert alaphangulatát Marco Frisina: Anima Christi kezdetű könyörgése adta meg. Szólót énekelt: Gál Laura énekművész (akinek szép hangjában és nagyszerű előadásmódjában már volt alkalmunk gyönyörködni), valamint Alsóörs református lelkipásztora, dr. Kálmán Csaba. A továbbiakban bravúros ötlet bravúros megvalósításának lehettünk tanúi. Wass Albert: Angyalka címen írt egy megható novellát, amelyet Balázs Izolda tolmácsolt mély átéléssel. A több, mint egy órás műsort az énekkar erre a történetre fűzte fel, meg – megszakítva a cselekmény fonalát, a muzsika hangjaival tovább erősítve azt. Olyan remekművek kerültek pódiumra, mint Mason: Örvendj világ, Moore Jr.: An Irish Blessing, Leontovich: A harangok éneke című műve, vagy a Hadd zengjen énekszó című karácsonyi ének. Egy ilyen ünnepváró műsor elképzelhetetlen a zeneirodalomban sokak által feldolgozott Ave Maria nélkül. Ezúttal kétféle változata hangzott el Gál Laura és Kocsis Klaudia előadásában, úgy, ahogy azt Camille Saint - Saens duettként, Vladimir Vavilov pedig szólóként megálmodta.

A közönség néma csendben figyelt, átadva magát a pillanat hangulatának. A műsor második felében kortárs szerzők művei következtek, köztük Kodály éteri tisztaságú Esti dala, az est egyik fénypontja, Bárdos Lajos: Karácsonyi bölcsődala, egy újabb duett: a Jubilate Deo, szintén Gál Laurával és Kocsis Klaudiával. Nem hiányoztak a repertoárból az olyan népszerű dallamok sem, mint Jenei Szilveszter sikerdala, a dublini fesztiválon népszerűvé vált: Kinek mondjam el vétkeimet? vagy a Szép világ. Közben „szót kapott” Ady Endre is: „Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének, Az én kedves kis falumban karácsonykor magába száll minden lélek” – szavalta dr. Kálmán Csaba a Karácsonyi regét. Ezt követően Nagy Balázs elénekelte a közelmúltban elhunyt mágus, Leonard Cohen méltán népszerű, feldolgozások sokaságát megért Hallalujah című művét, majd az est zárásaként Vékás Kovács Zsófia partnereként tolmácsolta John Lennon jókívánságát: Boldog Karácsonyt! Az est zongora kísérője Vékás Kovács Zsófia, némelykor a karnagy, Ujláb Gábor volt, gitáron Fehér Gábor működött közre.

A karácsonyi ünnepvárás, az „adventus Domini” 2016-ban Alsóörsön egy jól sikerült, szép hangversennyel vette kezdetét.            

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Módosítás: ( 2016. november 28. hétfő, 12:59 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card