• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Karácsony Alsóörsön 2016.

Nyomtatás

„Kis karácsony, nagy karácsony….”
A szeretetnek csillagára nézek, megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, Ilyenkor decemberben.” – írta Juhász Gyula Karácsony felé c. versében 1902-ben. Erre a titkos, gyönyörű igézetre készülünk azóta is, évről évre mi,

emberek a történelmi viharok és megpróbáltatások után, mai széthulló világunk látszólagos bőségében is. S erre készül a mi kis falunk is, ahol a nyár sokakat vonzó programjai után a téli csendesség is tartogat lehetőséget a találkozásokra, az ünnepre hangolódásra az itt élőknek. Advent idején, ha sikerül kirekeszteni a tolakodó reklámokat az életünkből, elcsendesülünk kicsit, s tisztább szívvel, lélekkel várjuk a szeretet ünnepét.

A Szépkorúak karácsonyán idén is sok-sok idős ember hallgatta Hebling Zsolt polgármester köszöntőjét, aki az idősek tiszteletéről, megbecsüléséről is szólt, s a betlehemi láng hozzánk jutásának történetét is elmondta. Ez a kis lángocska az otthonokba eljutva jelképezheti az ünnep melegét, meghittségét.
Az általános iskola 4. osztályos tanulói álltak színpadra, s vidám, zenés, télidéző, keretjátékos műsorukban megjelenítették a Kisded betlehemi születését. Gergely Rita tanítónőnek és  „gyermekeinek” nagy tapssal köszönték meg a műsort a vendégek.
A Sirály dalkör karácsonyi csokra is szívet melengetően szólt a teremben.
A szépen megterített asztalokra finom falatok kerültek ezután az óvodai konyha munkája és az önkormányzati dolgozók sürgése-forgása nyomán, s kancsókban aranyló bor a vacsorához, Rauscher Géza felajánlásaként.
Az asztali áldást nagytiszteletű Kálmán Csaba lelkész úr mondta, hangsúlyozva az ünnep üzenetét: érdek nélküli szeretet és békesség legyen a szívekben.
Idén 370 csomagot készítettek az önkormányzat ajándékaként az időseknek, amit a jelenlévők távozáskor vehettek át egy aláírás ellenében.

Az óvodában is ünnepeltek  20-án, másnap az iskolában, a szünet előtti utolsó napon várták köszöntésre a vendégeket.
Pásztorjátékkal készültek a templomokban is.

22-én délután a katolikus templomban, 24-én pedig az ünnepi istentisztelet előtt a református templomban elevenedett meg a betlehemi születés története sok-sok gyermek részvételével.

Péntek este, 23-án "Mindenki karácsonyára" gyülekeztek az emberek a faluközpontban a kivilágított betlehem és a feldíszített fenyőfa közötti téren. Polgármesterünk köszöntő szavai is a szeretetről szóltak, az ünnep-adta lehetőségről régi sérelmek, fájdalmak szeretet általi meggyógyításának lehetőségéről, amit ez az ünnep adhatna meg nekünk.
Ezután főtisztelendő Berkes Péter és nagytiszteletű Kálmán Csaba szólt az ünnepről a szeretet üzenetével.

A negyedik osztályosok karácsonyi műsorát a betlehem hátterével láthatták a körben álló, odafigyelő emberek. A Sirály dalkör karácsonyi dalokkal, az óvoda és az önkormányzat  frissen sült pogácsával,  gesztenyével, forró teával és forralt borral, Vida Mario „simogatni jó” kisállatokkal kedveskedett, járult hozzá az ünnepi hangulathoz.

A Juhász Gyula versét megzenésítő Kormorán-dalból való részlettel záruljon a beszámoló:
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
Ne csak így decemberben.
Ne csak így decemberben
.”

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2016. december 28. szerda, 23:38 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card