• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Advent a Gaudium Kamarakórussal

Nyomtatás

Az alig egy éve alakulti Gaudium Kamarakórus Alsóörs adventi és karácsonyi készülődésének is részesévé vált idén. December 3-án este adventi zenés áhítaton vehettek részt  a Boldog Gizella Plébánia Templomba szép számmal látogatók.

Műsorukhoz  az adventi várakozás időszakához illő egyházzene gyöngyszemei közül válogatott Pusker János karnagy.
December 5-én az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület adventi összejövetelén énekeltek Korzenszky Richárd tihanyi perjel lélekmelengető szavai után, s ezzel meghitté, széppé varázsolódott ez az este.

Karácsonyi koncertjüket december 18-án este tartották a művelődési házban, ahová jó szívvel invitáltak mindenkit. Ezen az estén a kamarakórus mellett a Szentkirályszabadján működő Schola Pueri gyermekkórus is énekelt Balázs Márta karnagy vezetésével. Közös műsoruk igazán szép élményt adott, s nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

 

Az utolsó adventi gyertyát Hebling Zsolt polgármester és kislánya, Róza együtt gyújtották meg. A gyertyák és a színpad karácsonyi fényei mellett kezdődött a koncert. Pusker karnagy úr elmondta, hogy műsoruk két részből, de szünettel el nem választott részből áll. Az első az advent, a várakozás énekeiből, míg a második a karácsony, a Kisded születésének örvendő dalaiból ad válogatást.
A gyermekkórus műsorában helyet kaptak az egyházi adventi énekek mellett a népi karácsonyi dallamok is (pl. Kirje, Kirje, Kisdedecske, Nagykarácsony éccakáján).  Szólót énekeltek: Fekete Liliom és Iványi Anna.


A Gaudium kamarakórus műsorán is szerepeltek régi idők dallamkincséből merített énekek: Arcadelt: Ave Maria, majd Kodály Zoltán: Adventi éneke.
A karácsony öröméről  is nagyon szép dallamok szólaltak meg ezen az estén.
De nem csak a zene nyelvén. Két vers is elhangzott a műsorban. Decsiné Kiss Márta Karácsonyi vers c. írását olvasta fel,  később Töltési Erzsébet kórustag Túrmezei Erzsébet Betlehemi kenyércsoda c. versét mondta el.
A gregorián énekeiről is híres solosmesi bencésektől származó Puer Natus dallamai már a születés örömét zengték, ahogy a további megszólaló énekek is.
Olyan különlegesség is felcsendült, mint a Rakoványi Teodosius  kéziratos gyűjteményéből (1751) Dobos László által fordított és feldolgozott ének, a Keljetek fel, pásztorok. De helyet kapott a válogatásban egy katalán karácsonyi ének, s a műsor utolsó számaként egy ismert angol dal is.
Hallhattuk még a sokáig méltatlanul mellőzött Halmos László Karácsonyi miséjének három tételét (Sanctus, Benedictus, Agnus Dei) Balázs Márta csodálatos tiszta szólóénekével.  Ezt követően Farkas Ferenc ismert dallamát már szinte a közönség is dúdolta, a Soha nem volt még ilyen áldott éj…. kezdetűt.
A Glória kánon szép befejezéséül szolgált a műsornak. Szövegéből idézve:
Glória szálljon a mennybe fel/jöjjön a földre a béke és az/emberi szívbe a jó akarat…

Mi mást kívánhatnánk embertársainknak s magunknak?

Csiszár Edit

Módosítás: ( 2016. december 31. szombat, 14:12 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card