• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Pingpong verseny beszámoló

Nyomtatás

SZERVA ITT… 
2016 őszén újra szerveződött a pingpongot kedvelők közössége Alsóörsön. Kaptak helyet és időt a művelődési házban, így hetente egyszer össze tudnak jönni gyakorolni, játszani.

Ifj.Németh Béla - akit e szervezés lelkének tekinthetünk – újabb ötlettel rukkolt elő, egy pingpongverseny ötletével. Támogatásra talált e gondolat, meg is hirdette a művelődési ház január 28-ára, szombat délelőttre.

A szervezők szépen felkészítették a termet: négy asztalt állítottak fel, a sarokban a mérkőzések menetét lehetett nyomon követni egy táblán, irányító asztal az ajtónyílásban, a színpadon egy asztalkán kikészítve az érmek….. s természetesen a nézelődőkre is gondoltak.
Az alpolgármester rövid megnyitója után elkezdődtek a játszmák. A tizenöt nevezőt négy csoportba (3-4-5 fős) osztották, csoporton belül mindenki játszott mindenkivel…….   Pattogott a labda, jó hangulatban folytak a meccsek, a látogatók sem unatkoztak.

Tudtam, hogy a pingpongnak múltja van Alsóörsön, most alkalmam volt erről faggatni Nemes Istvánt, aki a hetvenes évek elején szervezte meg itt az asztalitenisz szakosztályt. Téli foglalkozásnak kiváló volt, szerették is a fiatalok, pedig nagyon szerények voltak a körülmények.  Zórád Ferenc, Kránitz István, a Szedlák-fiúk…… csak néhány név abból az időből. Találkozókat szerveztek maguknak a környékbeli településekre (Lovas, Papkeszi…), utaztak, ahogy tudtak, busszal, kocsival, Sümegre pl. motorral mentek egyszer. Szépen fejlődtek a megyei első osztály felé, pedig még mindig csak két asztal állt rendelkezésre, azok sem mindig. S amikor egyszer 1977-ben  szabásminták foglalták el az asztalokat, s nem tudtak edzeni, akkor a kedvüket  szegte ez. Balatonfüred befogadta őket, Petőfi néven folytatták egészen 1981-ig, amikor is az akkori tanácselnök, Podmaniczky Gyula visszahívta őket. Akkor alakult három falu összefogásával egy sportegyesület: Lovas a sakkot vállalta, Felsőörs a futballt, Alsóörs pedig az asztaliteniszt. Nemsokára  remek sportolókkal bővült a szakosztály, peremartoni játékosok csatlakoztak (Bakonyi Ferenc, Réz Károly, Acker György).  Ez a sport népszerű volt a gyerekek között is, akkoriban harminc nebuló is pattogtatta itt a labdát. Közben fényképeket is nézegetünk e régi szép időből, bizony, régi kis tanítványaim  gyermekarcát már nehezen ismerem fel, kell egy kis segítség hozzá.
Bikki Sándor közvetítésével egy német-magyar kapcsolat is kialakult, negyven pingpongozó járt itt Alsóörsön 1985 nyarán, s az év őszén ugyanennyien utaztak Nyugat-Németországba.
1986-ban az NB III-ba kerülésért osztályozót játszottak Kőszegen. A 2. helyen végeztek. Szép emlékeket őriznek erről az időszakról azok, akik részesei voltak. Itt kezdett, s később úttörő olimpiát nyert Feller Gábor, aki ma az egyik legjobb edző a megyében. Ugyanígy Bakonyi Ferencet is említeni kell, aki ma is elhivatottan foglalkozik a gyerekekkel, s szíve talán vissza is húzza ide. Eljött erre az eseményre is, alkalmam volt beszélgetni vele edzőként végzett munkájáról, a lehetőségekről…. 

Közben az utolsó szervával véget ért a verseny. A győzteseket színpadra szólította Kálmánfi Gábor, Hebling Zsolt polgármester pedig nyakukba akasztotta az érmeket.

Nézzük a díjazottakat!
  Hölgyek:  1. Ferenczi Brigitta,  2.  Rácz Gyöngyi
  Ifik:  1.Horváth László,  2. Németh Tamás,  3. Horváth Gergely
  Felnőtt: 1. Horváth László, 2. Ferenczi Brigitta, 3. Németh Béla
  Senior: 1. Sebes János,  2. Fücsök Mihály,  3. Kolozsvári Antal

Egyúttal vándorkupa átadására is sor került, az abszolút elsők őrizhetik ezt a kupát egy évig, azaz Ferenczi Brigitta és Horváth László.
A legkevesebb szerzett pontért  Rácz Gyöngyi, s a szervezésben nyújtott segítségért Nemes István  kapott pezsgőt köszönetképpen.

A polgármesterünk köszönő és elismerő szavai után a befejezés perceiben összecsendültek a poharak egy korty pezsgővel koccintva a jól sikerült napra, s talán a folytatásért is.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. február 01. szerda, 20:24 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card