• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Fábián Józsefre emlékeztünk

Nyomtatás

Még a nap is kisütött, ha nem is ezért, de jótékonyan hatott az egybegyűltekre, akik kora délután gyülekeztek a térségből a hagyományos, immáron XVII. alkalommal megtartott térségi szőlész-borász találkozón.

Kálmánfi Gábor A borozó c. Petőfi verssel köszöntött, megelőzve Hebling Zsolt polgármestert, aki a Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulása elnökeként is  üdvözölte a vendégeket. A rendezvényt több egyesület közös ügyének nevezte, s felidézte a Fábián József tiszteletére készült emléktábla hat évvel ezelőtti avatását.
Fábián Józsefre idén nagytiszteletű dr.Kálmán Csaba tiszteletes emlékezett János evangéliumából vett idézettel kezdve: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki énbennem marad, én pedig őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.” Felidézte a tudós lelkész életének fontosabb állomásait, de főleg munkásságának néhány fontos részletét, pl. a Természeti história gyermekeknek, melyben éppen arról vall, amit ma is nagyon fontosnak gondolunk: a környezet megismerését minél fiatalabb korban kell elkezdeni. Szólt az 1803-ban Természeti tudomány a köznépnek címmel kiadott könyvéről is. „A babonaság ellen íródott ez a könyv, hogy az emberek értelmét, lelkét oktassa, mert mint lelkész tudta, a hit mellé a tudományt kell csatasorba állítani ahhoz, hogy az emberek megértsék és meglássák, Isten milyen csodálatos világot adott minékünk” – mondta Kálmán Csaba.

Fábián nagy munkája volt a Vizsgálódó és oktató értekezés a szőlőmívelésről című, melyet franciából fordított magyarra, s 1813-ban került kiadásra.

Munkásságáról még hosszan lehetne beszélni. Életének egyik fő üzenete, „hogy tehetségét, az Istentől kapott talentumait az adott kornak, a rábízott gyülekezeteknek és közösségeknek hasznára forgatta…     Őrizzük meg az ő emlékét, hogy még sokáig élhessen közöttünk mindaz, amiért Fábián József élt és szolgált…”- fejezte be a méltatást a tiszteletes úr.

Az emléktábla megáldását főtisztelendő Berkes Péter és nagytiszteletű Kálmán Csaba együtt tette meg.

A tábla alatt koszorút helyeztek el: a Vörösberényi Fábián József Kertbarátkör részéről  Bugovics Edit, Pandur Ferenc  és Mohos Andrea, az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda- Utánpótlásközpont részéről dr.Kálmán Csaba és Mészáros Károly,  Alsóörs Község Önkormányzata nevében  Hebling Zsolt és a Ferenczy Gábor.

A rendezvény a nagyteremben folytatódott.
Teleki Gergő, a nemzetközi zenei életben is elismert fiatal zongoraművész briliáns játékkal lepte meg a közönséget, Liszt Ferenc 6. magyar rapszódiájával  - túlzás nélkül állítható – elbűvölt mindenkit.
Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke tartott beszámolót a borvidékről.
Az elmúlt évben 3 millió hektoliter bor termett Magyarországon, ebből 7683 Hl
a Balaton borrégióban, azon belül is 1622 Hl a fürediben.
630 hektárról 430-ra csökkent a jobbára kárpótlási területként visszakapott, ám elhanyagolt szőlőterület.  Beszélt a fajtákról is: az Olaszrizling aránya nőtt, a Furmint ismét divatba jött.
A tavalyi év nehezen kiheverhető károkat okozott: tavasszal fagy, nyár derekán rég nem látott, különleges forgáscentrumú vihar tört a területre rengeteg jéggel. A kárt szenvedett területek idén sem számítanak jó termésre, másutt reménykednek ebben.
Az előadó beszélt még a támogatás és pályázat lehetőségeiről, a Balaton-törvény felülvizsgálatából adódó reményre a szőlészek-borászok számára.

Mint minden évben, idén is három oklevelet adtak át a térségből elismerteknek:
Silló Piroska: A civil szervezet aktív tagja, a szakmai kirándulások szervezésében, előkészítésében rendszeresen részt vesz. A kertészkedés mellett szőlőt is művel, bort is készít, 2016-ban Irsai Olivér bora a Veszprém Megyei Kertbarátok legjobb bora címet nyerte el.

Sarusi Mihály: Balatonalmádiban élő József Attila díjas-író, újságíró.  Pinceszer c. novellás kötete a Kárpát-medencében megélt pincelátogatások emlékeiből született. Nevezhetnénk a magyar bor krónikásának is.

Csuhaj Ernő: vállalkozó, aki egri gyökereiből fakadóan a szőlő és bor tiszteletét gyermekkorából hozta. Alsóörshöz 2000 óta kötődik, a Málnás utcában lévő otthonuk köré 1500 tőke szőlőt telepített, Shiráz, Merlot és Kékfrankos terem itt.
Az évek során sok segítséget és támogatást nyújtott Alsóörsnek.

Idén a badacsonytomaji Borbély Családi Pincészet fogadta el a meghívást.   Borbély Tamás, fiatal borász a badacsonyi borvidék alapos bemutatásával kezdte mondandóját. A vulkánok völgye, a bazalt tanúhegyek vidéke ez (Szent György, Csobánc, Tóti, Gulács, Badacsony), ahol a klíma szubmediterrán jellegű, átlagosan 2000 óra napsütéssel és 600ml csapadékkal, s a geológiai adottságok is változatosak. Pannon agyag-, homok és lösz a bazalthatással  (bőséges kálium és magnézium tartalommal),. Testes, tüzes borok teremnek itt, sós, minerális jelleggel.
A borvidék nagy múltú fajtáiról is bőven esett szó. A Kéknyelű kimagaslóan magas kálium-tartalommal, míg az Olaszrizling nagy magnézium-tartalommal rendelkezik a bazalthatásnak köszönhetően. A fajták közt az Olaszrizling a legelterjedtebb, a szőlőterület több mint felén ez a fajta terem.
Sokarcú, „magyar lelkületű” fajtának nevezte az Olaszrizlinget egy jó feleséghez hasonlítva: megbízható, hűséges, de néha meglepetést is okozó, évjárat kérdése.
Bár már Márai Sándor is aggódott kicsit e fajta miatt, „Amikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni” – írta egyszer, s a borász véleménye szerint ez lassan igaz is lesz.
Sok minden elhangzott még a tájfajtákról, a megjelenő újabbakról is, az eddigi tapasztalatokról.
Hogy született ez a pincészet?
A nagyszülők szőlőbirtokából a szülők indították és fejlesztették lépésről lépésre, s teremtettek egy borházat és vendégházat. A borturizmus felé orientálódnak, keresik a birtokon belüli értékesítés lehetőségeit, éttermekkel, borszaküzletekkel vannak kapcsolatban, a szupermarketek polcain hiába keressük termékeiket. Ellenben Badacsonyban nyitottak egy borteraszt.

A Sirály Dalkör balatoni és boros dalcsokorral  szerepelt Bónyai Mária vezetésével.
Teleki Gergő  - zárásként – Liszt Magyar rapszódiáját játszotta, csodálatos élményben részesítette a hallgatóságot.
Az est oldott része következett ezután. Borkóstolások, beszélgetések.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Módosítás: ( 2017. február 06. hétfő, 22:32 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card