• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Keresztény bál Alsóörsön

Nyomtatás

Alsóörsön nem volt unalmas a tél, egymást érték a változatos, jobbnál jobb programok. Táncos összejövetelből is jutott néhány a komorabb hónapokra, s lassan már a farsangi időszak végére is érünk, itt mindenesetre vasárnap a telet is kiűzték a faluból.

A hagyományos bálok sorában újszerű kezdeményezés volt idén a február 24-én tartott I. Keresztény bál, melynek ötlete a jobbító, segítő szándékból fakadt a katolikus közösség berkeiben.
A Gaudium Kamarakórus eddigi munkájával, szerepléseivel már bebizonyította, hogy értéket teremtenek, gazdagítják településünk zenei életét, s azon túl is képesek öregbíteni Alsóörs hírnevét.

A gondolat talán egyszerre született meg Pusker János karnagy és Berkes Péter plébános fejében: szervezzünk bált a kórus megsegítésére! A szervezésben és lebonyolításban pedig a kórustagok példamutató összefogással vettek részt.
Megszólították református testvéreiket is, az ő részvételükkel vált valóban azzá a rendezvény, aminek hirdették: keresztény bállá, az elsővé, s remélhetően hagyományteremtővé.

Az est „szóvivője” Pusker János karnagy bevezető szavaiból is kiderült mindez.
„Hiszen a keresztény élet akkor kezdődik, amikor a templomból kilépünk”, idézte az ismertté vált mondást jelen esetben a bálra vonatkoztatva.
Az est fővédnöke, Hebling Zsolt polgármester megnyitó, köszöntő szavai után főtisztelendő Berkes Péter felidézte a kánai menyegző történetét, a víz borrá válását, azaz a minőségi javulás példáját. A második vatikáni zsinatról is tett említést, mely fontos egyházi álláspontot fogalmazott meg többek között az egyház kifelé történő küldetéséről, az ökumenizmusról, az öröm és remény érzéséről. Nagytiszteletű dr.Kálmán Csaba is köszöntötte a résztvevőket, s vezetésével közös imádkozással kezdődött a bál.

A Gaudium Kamarakórus a farsanghoz illő vidám énekekkel készült ( Jöjj közénk, Éljen minden bájos szép nő, Van három jóbarátom, Vivat muzsika!), az ifjú Marton Károly meg a Nagyotmondó legény meséjével keltett derültséget.
A vacsora előtt elhangzott a székely asztali áldás, majd az óvodai konyhában készült egyszerű, de ízletes, finom vacsora következett.
Ezután még más meglepetés is várt a vendégekre. Szakonyi Péter és felesége, Blahó Csilla a gazdag palatkai és mezőségi táncokból hozott néhányat mindenki gyönyörűségére.

A szervezők felhívására sokan beneveztek a sütemények versenyére. A színpad előtt felállított asztalokon sorakoztak a számokkal ellátott tálcák, a vacsora végeztéig csak a szemeket ingerelve, de utána…… Az asztalokon minden vendég talált egy szavazócédulát, melyen megjelölhette a három legfinomabbnak vélt süteményt. Nem hiszem, hogy bárki végig tudta volna az összeset kóstolni, de a felelősségteljes döntést mindenesetre komoly kóstolgatás és latolgatás előzte meg. A két első helyezés azonos számú szavazattal alakult ki, az alkotók pedig Szabóné Marika és Bőczy Boglárka.
A zenét Tóth István szolgáltatta, jó humorával is emelte a hangulatot, ami remek volt amúgy is. A közös tánc az örökzöld slágerekre még a ritkán táncolókat is a parkettre csábította, a vonatozás sem maradt el, kellő pillanatban hosszú kígyóvá alakulva a színpadot is megjárta a zakatoló menet. Természetesen tombola is színesítette a programot, némi pihenőt adva tánc közben.

A szervezők közös dalolásra is gondoltak, ehhez összeállítottak egy Zenei A’la Carte címmel ellátott kis gyűjteményt tizenkét dal szövegével, s ez az asztalokon várta a vendégeket. Így a szövegtudás bizonytalanságait kiküszöbölve a jókedvű közös éneklésnek még talán a „fahangúak” sem tudtak ellenállni. Szakonyi Péter egy csokornyi Tisza-menti népdallal is kedveskedett, kezdve a Kisutcai Sipos Márton nótájával.
A tánc folytatódott, a szervezők ha fáradtan is, de remélhetőleg elégedetten értek haza egy tartalmas, jó hangulatú bál emlékével.

Csiszár Edit

Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2017. március 01. szerda, 08:49 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card