• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Támfal és útavatás

Nyomtatás

Alsóörsön a Római útról nyílik, s meredeken emelkedik fölfelé a Szépkilátó utca.
Ennek az utcának egy szakasza a kiadós esőzések következtében leomlott, lecsúszott a Római útra 2014. szeptember 15-én.

Olyan állapotba került ez a rész, mely további veszélyeket is rejtett. Ennek megoldására a Belügyminisztérium 18.320 000 Ft-ot biztosított a „vis maior” keretből a helyreállításhoz, az önkormányzati önerő 2.074 000 Ft volt. Ebből épült meg a Gabion támfal, azaz a kőkosaras támfal lépcsőzetes megoldással mintegy 15 m hosszúságban, 6.8 m magasan, mellette a csapadékvíz levezetése is. Ez a támfal tavaly késő őszre el is készült.

Időközben a Szépkilátó utca lakosai és nyaralósai útépítő közösséget szerveztek az önkormányzat támogatásával, így került sor az utca aszfaltozására, felújítására, mely az önkormányzati beruházás mellett az érintettek 25 %-os vállalásával valósult meg. Ez 506 m-es szakaszt jelent, mintegy 7.820 000 Ft értékben. Néhány tulajdonos térítésmentesen lemondott a közösség javára azon területrészeikről, amelyek korábban is az átmenő utcát jelentették. Ők: Sima Dezső, dr.Vaskovich László, Bolyki István, László Kókai Dénes, dr.Benczúr György, Borda Andrea, Voltay Géza, Gramm Kornélia.
A kivitelezők a Baumeister Kft és a Magyar Aszfalt Kft voltak.

A napsütéses, ám szeles átadáson Hebling Zsolt polgármester ismertette a megjelentekkel a fentiekben olvasottakat, idézte a jelen is lévő dr. Benczúr György e témában hozzá írt elismerő levelét is.
Az avatáson dr. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő rövid beszédében az összefogás és a békesség teremtő erejét emelte ki. Ez a megvalósult beruházás erre jó példa.
Kálmán Csaba református lelkipásztor Ésaiás próféta könyvéből idézett: a bibliai kőfal a ma embere számára is a biztonságot jelenti. Berkes Péter plébános megszentelte az építményt.

Az államtitkár és a polgármester közreműködésével átvágott szalag egy darabkája bekerülhetett a falu gyarapodásáról tanúskodó emlékek közé.

Csiszár Edit 

Az Öböl TV filmes riportja: Utca és támfal átadások Alsóörsön

Fotók forrás: balaton,vehir.hu

Módosítás: ( 2017. március 16. csütörtök, 13:35 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card