• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Közmeghallgatás 2017.

Nyomtatás

Közmeghallgatás

Az idei esedékes közmeghallgatásra március 10-én került sor az Eötvös Károly Művelődési házban. 

Gézárt Viktor zászlós, körzeti megbízott adott elsőként tájékoztatást a közbiztonsági helyzetről. Mint mondta, 2016-ban kevesebb bűncselekmény és közlekedési vétség történt. A trafipax rendszeresen mér a Bakter bisztro közelében, talán ennek is lesz pozitív eredménye. Egyúttal figyelmeztette is a hallgatóságot: a közelmúltban történt betörési kísérletek miatt nagyobb óvatosságot tanácsolt.

Egy Vadtelepen élő hozzászóló ismét szóvá tette azt a régi problémát, hogy a 71-es útra való kikanyarodás a telepről nehéz, nem biztonságos, az előzni tilos tábla messze van. Elhangzott az is, hogy az elektronikus lassító táblát elég hamar ellopták a kihelyezés után, azon az útszakaszon a gyalogos átkelés is megoldatlan, nem csak a forgalmas főút, hanem a vasútvonal miatt is.
Újabb kamerák felszerelése is tervezett, pl. az iskolánál. Jó az együttműködés az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség között, melynek állománya néhány fiatallal bővült is. Pályázat útján az önkormányzat segítségével új jármű segíti a polgárőrség munkáját, akik számottevő segítséget nyújtanak több területen: pl. a tél nehézségeiben az idős, rászoruló embereknek vagy a „szemetes kommandó” akciókban.

Hebling Zsolt polgármester tavalyi évről szóló beszámolója szólt a beruházásokról (Pelso kemping, vitorláskikötő); az intézmények, civil közösségek és rászorulók támogatásáról; a sok-sok rendezvény közül egyet emelt ki, a Merse-kút húsvéti feldíszítését, üde tavaszi színfoltját a kedvelt parknak; három könyv kiadását; a testvérkapcsolat miatt is fontos felvidéki értéktár létrehozását a Csipkeműhely segítségével……
Elismerésből is akadt néhány, ezek további ösztönzést jelentenek.
A költségvetési összeg 835 millió Ft volt, melyből a település és intézményei működtetésén túl fejlesztésekre is jutott, pl. több utca és köz aszfaltozására, eszközök, gépek beszerzésére, a strand fejlesztésére…..

A 2017-es évvel kapcsolatban elhangzott, hogy a 783 millió Ft-os költségvetést a testület elfogadta. Sok terv és elképzelés él, melyek egy részéről már tavaly is hallhattak az érdeklődők, ezek hosszabb távú és nem csak az önkormányzaton múló tervek (pl. kerékpárút Veszprém irányába, vagy a tájházra benyújtott pályázat a Norvég alapítványhoz, mely sajnos nem hozott eredmény ).
Néhány idei feladat: az óvoda és konyhája bővítése, járda felújítása az Endrődi úton, Merse-park térkövezés, sportcsarnok belső felújítása, közvilágítás, csapadék-elvezetés (Márc.15. u.), a hősök parkjának kialakítása.

S megannyi kérdés előkerült még a lakossági hozzászólásokban. Csak felsorolásszerűen: az országosan kiugróan magas vízdíj; egy omlófélben lévő veszélyes épület a felső faluban; a temetőben a bekerítés ellenére sok kárt tesznek a vadak, a vaddisznók másutt is; az elhanyagolt kertek, területek; a zöldhulladék szállításával kapcsolatban megannyi probléma kerül elő, a szemét kérdését illetően úgyszintén. A szelektív szigetek konténereibe háztartási hulladékokat dobálnak, de még megunt ülőbútort is találtak már ott. Kamera figyeli ezeket a szelektív szigeteket, többször éppen ez segített az azonosításban. Érthetetlen, hogy a szép környezetet mindenki szereti, elvárja, ugyanakkor a legalapvetőbb szabályokat sem tartják be sokan. Elhangzott az is, hogy kevés a szemetes az utak mellett, sajnos a meglévőkkel kapcsolatban is hasonlóak az eddigi tapasztalatok. Azért mégis kellene több belőlük…. Áprilistól őszig két asszony járja a települést nap mint nap, gyűjtik az eldobált hulladékot, s nem eredménytelenül.
A régi focipálya mellett mégsem épül bevásárlóközpont, hanem apartmanház wellnesszel. Ám egy közös piac kialakítását tervezi Alsóörs, Lovas és Paloznak.

Alsóörsöt a kiegyensúlyozottság és a látható gyarapodás jellemzi. Biztos költségvetése van, higgadt és megfontolt a gazdálkodása.

Lássuk be: nem rossz itt élni, s rajtunk is múlik sok minden!

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. március 17. péntek, 09:30 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card