• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Eötvös kávézó beszámoló

Nyomtatás

Új színfolttal gazdagodott a programkínálat, péntek este kinyitott a művelődési házban az Eötvös kávézó. Igaz, csak egy estére: egy kellemes, hangulatos estére.

Művelődési házunk névadójának 175. születésnapjához közeledve egy rövid emlékezéssel kezdődött az este kint, Eötvös Károly táblájánál. Kálmánfi Gábor kulturális munkatárs, az est szervezője néhány Eötvös idézettel elevenítette fel az író emlékét, kinek talán legnépszerűbb, legismertebb könyve az Utazás a Balaton körül. Az író találó gondolatát idézte először Kálmánfi Gábor: „„A világnak csak a jó könyvre van szüksége, de arra nincs, hogy ismerje az író nevét.” Szerencsére az utókor ezt nem fogadta meg, emlékét szülővárosában, Veszprémben és Alsóörsön is ápolják.
A Balaton is aludt. Gyönyörű, sima felszínén végigragyogott a telehold. Velence, Nápoly büszke az ő tengeri holdfényére. Száz meg száz festett képen dicsekszik vele. Boldogtalan talján, jer csak a Balatonra, ott nézd meg a csöndes nyári felhőtlen éjjel a holdvilágot. Azután merj pisszenni, ha tudsz!” – hangzott tovább az eötvösi idézet, s még egy tömör gondolat a mi szép tavunkról: „Nézz az égre, s meglátod a Balatont, nézz a Balatonra, s meglátod az eget.”
Az író tábláján Hebling Zsolt polgármester helyezte el az emlékezés koszorúját.

A kávézó ajtaja kinyílt, a fehér fityulás és kötényes „pincérnők”: Vera és Anikó, valamint Zelinda betessékelték a vendégeket. A terem közepén egy nagy kerek fonott asztal, rajta a régi korokat idéző tárgyakkal: tekerős, fiókos kávédaráló, egy szamovár, teásdoboz és régi, megsárgult újságok, talán a legrégebbi 1925-ből. Ismert és kedvelt lapok voltak ezek: Koszorú, Nyugat, Borsszem Jankó ….. Zórád Ferenc gyűjteményéből erősítve a kávéházi hangulatot. Körben az asztalok a színpad felé orientálva, rajtuk csipketerítő és mécses. A színpadon a tekintélyes zongora mögött a fekete háttéren arany drapéria. S egy régi-régi rádió két gyertya fénye közt. Kellemes félhomály. Ezt a barátságos miliőt töltötte meg zenével két fiatal: Kertész Dóra énekhanggal és Dakos Lilla zongorajátékkal.
Ahogy Kertész Dóra mondta: „….a zenéhez a jazz szabadságával nyúltunk”.

Műsorukban hazai és külföldi dalok egyaránt megszólaltak. A jazz zenéjét inkább szerető, mint alaposabban ismerő ember számára is többnyire ismerős dallamok, pl. Presser Gábor Gondolj rám vagy a ráadásként elhangzó Maradj velem, Balázs Feco dala. Közben halk duruzsolás egyik-másik asztalnál, s csendes felszolgálás, ki mit inna szívesen: kávét habbal vagy anélkül, forró teát citrommal, s apró teasüteményekkel.

Sikeres este volt: jó kezdeményezés, színvonalas tartalommal, hangulatában is kellemesen múltidéző.
Az Eötvös kávézó máskor is ki fog nyitni. Érdemes rá figyelni!

Az eseményről készített az Öböl TV készített felvételt, melyet  az alábbi linkre kattintva megtekinthetik: Video

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. március 29. szerda, 07:41 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card