• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Geotúra Alsóörs körül

Nyomtatás

A legnagyobb titkok mindig a legvalószínűtlenebb helyeken rejtőznek. Ez a mondás Alsóörs esetében is beigazolódni látszik, hiszen a település egyik legnagyobb geológiai szenzációja a főutcán, a trafó mögött húzódik meg.

 

 

Kőszikla a paleozoikumból, a földtörténeti ókorból.

A több száz millió éves kőszikla szelíden beilleszkedve a tájba és a házak rendjébe, pedig milyen nagy idők tanúja, hiszen akkor keletkezett, amikor óceánok nyíltak szét, záródtak össze, kontinensek ütköztek. Sárdy Julival, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvezetőjével jártuk a települést március 25-én. Első állomásunk ez a kőszikla volt az Endrődi Sándor utcában.

A túravezető egy félbevágott almával tette szemléletessé bolygónk rétegeinek kialakulását, majd játékosan ötven millió éves lépésekkel érzékeltette a paleozoikum hat időszakát: kabrium, ordovicum, szilar, devon, karbon és perm.
Utóbbiból, a permből származnak a vörös kövek, amelyekből már jóval több van, hiszen jellegzetes építőanyagai Alsóörsnek. A tavaszba merült falut járva, – az emelkedőket, keskeny utcákat, kőlépcsőket, – mindenfelé vöröskövet láttunk, ebből épültek a régebbi házak, de az újabb kerítések, falak, lépcsők, küszöbök is.

Sárdy Júliával elsétáltunk az egykori vöröskőfejtő helyére, ahol most amfiteátrum áll. Ahogy felkapaszkodtunk az időmállasztotta vörösköveken, s leültünk az egyik legmagasabb lépcsőfokra, amit már átmelegített a kora tavaszi napsütés, csodálatos kilátás nyílt elénk a környező szelíd lankákra, szőlőskertekre, Felsőörsre.

Ezek az öblökben és felettük megbúvó kis egymás mellé települt falvak: Felsőörs, Lovas, Alsóörs, Paloznak, Csopak egymás rokonai, de ha közelebbről megnézzük őket, külön-külön apró csodákat rejtenek. Érdemes újra és újra fogékony, felfedező szívvel végigjárni akár a szülőfalunkat is, mindig tudunk egymásnak valami újat mutatni, ha mást nem, egy frissen kitáblázott vöröskő ösvényt vagy két szikla közötti résen kibújt ibolyát. Előcsalni rejtekhelyükből az emlékeket, hogy szóljanak hozzánk. Turistaként errefelé barangolni meg pláne érdekes. A virágzó sárgabarack- és mandulafák alatt régi házakon feliratokat betűzni, hogy felidézzük a mesék és a legendák világát, közben magunkkal ragad a hangulat és élvezzük a szombati nyugalom és henyélés örömét.

Forrás: http://www.balatonriviera.hu/

Módosítás: ( 2017. március 29. szerda, 07:38 )  

Everness Fesztivál

Zorall Sörolimpia

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card