• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

II. Kárpát-medencei diák kézilabda bajnokság beszámoló

Nyomtatás

Szép volt fiúk - kettős alsóörsi győzelem a Kárpát-medencei diák kézilabdaünnepen!

2017. május 25 - 27. között Alsóörs adott otthont a II. Kárpát - medencei Magyarok Nemzetközi Kézilabda Fiú Gyermekbajnokságnak.

A küzdelmek a szerbiai Ada és Bezdán, a szlovákiai Érsekújvár, a széklelyföldi Székelyudvarhely és a házigazda Alsóörs csapatai között folytak az U - 12 és az U - 14 korosztályban.

A bajnokság az Alsóörsért Közalapítvány, Alsóörs Község Önkormányzata, az Alsóörs – Lovasi Református Társegyházközség és az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda – Utánpótlásközpont szervezésében került megrendezésre. Kiírásának célja az volt, hogy biztosítson versenyzési lehetőséget a fiataloknak, valamint mélyítse el a határon túli magyar diákok és az anyaországban élők kapcsolatát.

Már maga a megnyitó is méltó volt a másodízben megvalósult nagyszerű gondolathoz, a határon túli magyarlakta területek fiataljainak találkozásához, miközben kiderül, ki jobb a sportpályán. Ezt hangsúlyozta köszöntőjében Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt. Nagy öröm számunkra, hogy ismét sportszerető településünk rendezheti meg a bajnokságot – mondta, majd köszönetét tolmácsolta a szervezőknek és a támogatóknak. Az esemény rangját jelzi, hogy a meghívott vendégek és valamennyi csapat elfogadta a meghívást.
A megnyitón jelen volt országgyűlési képviselőnk, Kontrát Károly parlamenti államtitkár. Hajrá magyarok! – buzdította a hazaiakat, a résztvevőknek pedig azt kívánta, hogy érezzék jól magukat és vívjanak egymással jó meccseket. Kocsis Máté, a MKSZ elnöke is szívesen jött Alsóörsre. Aki a kézilabdáért dolgozik – mondta, annak jó látni, hogy határainkon innen és túl van jövője ennek a szép sportágnak. Ehhez a szövetség minden támogatást megad. Személyes jövőképébe pedig beletartozik, hogy két és fél éves kisfiát is szívesen látná majdan hasonló mezben.  A továbbiakban hangsúlyozta az összetartozás fontosságát, a csapatszellemet, majd ő is köszönetet mondott a szervezőknek, Alsóörsöt a kézilabdázás szempontjából fontos településnek nevezve.

A színvonalas megnyitó sikeréhez hozzájárult a Tromlerné Ruszt Rita vezette Acro Dance tánccsoport színvonalas bemutatója, akik többek között kétszeres világkupa-győztes produkciójukkal léptek fel.

A bajnokság első mérkőzését közvetlenül a megnyitó után játszották le. A kezdődobást Kocsis Máté, Hebling Zsolt és alsóörsi iskola igazgatója, Mészáros Károly közösen végezte el.
A két napon át tartó versengés sportszerűen folyt, szervezők, vezetők és a játékosok legnagyobb megelégedésére:
Kaszás Zénó és Viktor Szobatity a vajdasági Adáról érkezett, a helyi Cseh Károly Általános Iskola tanulói. Zénó járt már Alsóörsön, Viktort most érintette meg településünk szépsége. Bár közelebbről csak a sportcsarnokkal és környékével volt alkalmuk megismerkedni, tetszik nekik Alsóörs, jól érzik itt magukat. Mindketten szeretik, amit csinálnak. Csapatukban jó a hangulat, ők ketten barátok is. A sport révén már sok helyre eljutottak, örülnek, hogy hozzánk is.
Telekes Ádám és Komjáti Szabolcs, az érsekújvári Corvin Mátyás Általános Iskola tanulói annyira szeretnek kézilabdázni, hogy szabadidejükben is ezt a sportot űzik. Először vannak itt, csakúgy, mint Makkai Csongor és Szabó Bence. Tetszik nekik a szép környék, a Balaton, de a maga a sportcsarnok is. Élvezik a jó légkört, szívesen vannak itt. Egyikük a maga módján megfogalmazta a szervezők szándékát is, mintegy visszaigazolásként: „jó, hogy magyar gyerekeket hívtak meg, jó velük lenni”. Abban is megegyeztek, hogy jövőre is szeretnének eljönni.
Mi a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club fiókcsapata vagyunk Székelykeresztúrról, mondta Simon Géza Áron edző. Mint azt tőle megtudtam, felmenő rendszerben dolgoznak, piramiselv alapján, a kicsikkel tömegsport jelleggel. Büszke arra, hogy a „nagy csapatnak” már ifjúsági válogatottat is adtak. Vannak külföldi kapcsolataik, most már Alsóörs is közéjük tartozik. Ennek örül, mert községünket élhető, szép településnek tartja, ahol szimpatikus közösségek működnek.

A házigazdák nevében az Endrődi iskola hatodikosa, Reidmár Dominik nyilatkozott: Egy évvel ezelőtt kerültem ide Veszprémből – mesélte. Szeretek itt lenni, jó a suli. Bár az U - 12-es csapat több településről verbuválódott össze, kitűnő a csapatszellem. A mérkőzéssorozatból a Székelyudvarhely elleni meccs volt a legnehezebb. Dominik elmondta azt is, hogy az alsóörsi fiúk sokat köszönhetnek edzőiknek, Ferenczy Gábornak és Hidasi Ferencnek, akik nemcsak irányítják, hanem segítik is munkájukat. A fiú álma, hogy pályafutását a Telecom csapatában folytathassa.

A II. Kárpát – medencei bajnokság ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget, amelyen jelen volt Tóth-Harsányi Katalin, a Veszprém egykori olimpiai- és világbajnoki bronzérmes kézilabdázója is.

Az U-12 csapatok versenyének ötödik helyén Érsekújvár végzett, Ada lett a negyedik, a bronzérmet Székelyudvarhely „B” csapata, az ezüstöt „A” csapata érdemelte ki. A győztesnek kijáró kupa Alsóörsre került.

Itthon maradt a legfényesebben csillogó érem (és kupa) az U-14-es korcsoportban is. Székelyudvarhely érdemelte ki a második helyet, a harmadik Bezdán csapata lett. A negyedik helyezést Ada harcolta ki, ötödikként Érsekújvár végzett.

Mindkét korcsoportban megválasztották a torna legjobb egyéni játékosait is:
A legjobb kapus Reidmár Dominik (Alsóörs), illetve Polina Luka bezdáni játékos lett. A legtöbb gólt, tizennyolcat, Nagy Norbert dobta Székelyudvarhely „A” csapatából, az U - 14 gólkirálya harmincnégy találattal Jaics Damján lett Alsóörs színeiben. A legtechnikásabb játékos címet az adai Ripcó Patrik, illetve a hazai Kretz Attila mondhatja magáénak.

Az első három helyezettnek járó kupát, az érmeket és az okleveleket a csapatoknak Ferenczy Gáborné és Hebling Zsolt, az egyéni játékosoknak Dr. Kálmán Csaba adta át.

A bajnokságot Ferenczy Gábor edző színvonalasnak ítélte, fontos, hogy mindenki kapott játéklehetőséget. A gyerekek élvezték a játékot, sportszerű küzdelem folyt, nagyon jó, hogy együtt voltak a magyarok – nyilatkozta. Mészáros Károly iskolaigazgató megköszönve a részvételt elmondta, hogy ez a két nap a sportról és az összetartozásról szólt, kívánja, hogy híven Alsóörs jelmondatához – mely szerint Alsóörs visszavár – legyen jövőre folytatás!

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. június 02. péntek, 11:25 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card