• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

„Fényválogatás” - fotókiállítás

Nyomtatás

Horváth Géza fotóművész kiállításával nyitott a Török-ház

„Fényválogatás” címmel a Pápa Városi TV operatőre, Horváth Géza E - Mafosz diplomás fotóművész munkáiból rendezte meg idei első tárlatát Alsóörs legszebb kiállítóhelye, az egykori kisnemesi udvarház.

A kiállítás közönségét a Zirci Fúvósok fogadták. Miután Kálmánfi Gábor, a Művház - Csapat vezetője köszöntötte a jelenlévőket, a Karácson Zoltán művészeti vezető által irányított fiatal muzsikusokból álló együttes előadásában népszerű melódiákat hallhattunk, többek között egy Lehár indulót, valamint Gréts Károly: Ünnepi indulóját.

A kiállítást a Veszprém TV műsorszerkesztője, Zalavári Eszter nyitotta meg. Köszönetet mondott azért, hogy egy olyan különleges térben, mint amilyen a Török-ház adta helyszín, különleges tereket mutathat be a fotókon is. Ismertette az operatőr - fotóművész életútjának fontosabb állomásait, pályafutásának harminc évét, eredményeit. Elmondta, hogy Horváth Géza képei közel állnak hozzá, ami nem véletlen. A művész, aki portrékkal kezdett, majd a mozgás, a tánc ábrázolása kerítette hatalmába, végül az emberi test szépsége nyűgözte le, 2003-ban felkerült a száz legeredményesebb alkotó listájára.

Horváth Géza nem nyilatkozik szívesen, most mégis kivételt tett, mikrofon előtti beszélgetéssel folytatódott az est. Először a válogatás szempontjait vette számba a művész és a szerkesztőasszony. Megható ilyen környezetben kiállítani, köszönet a lehetőségért – hangzott a vallomás. Mindig akad egy - két kedves kép, azokra épül a tárlat anyaga. Arra a kérdésre, hogy hirtelen rátalálás, vagy hosszú folyamat eredménye- e a fotózás, átfogó választ kaptunk. A honvédségnél kezdődött minden, ahol egy nyárádi gyermekkori emlék elevenedett meg benne. Már akkor fényképezett – gép nélkül, csupán az elméjével, a megfigyelő éleslátásával. Figyelte az emberek arcát, rajtuk az érzelmek tükröződését. Tulajdonképpen ez az élmény indította el pályáján. Később a Győri Balett előadásai voltak rá rendkívüli mély hatással, művészi hitvallása szerint a mozgásban lévő emberi test a legnagyobb csoda.

Horváth Géza elmondta, hogy 1993 rendkívüli év volt számára: akkor lett a Győri Fotóklub Egyesület tagja és a Pápa Városi Televízió operatőre. Életében a két hivatás összefügg egymással, egyformán szereti mindkettőt.

Az alsóörsi kiállításon ízelítőt kaphatunk az elhangzottakból. Láthatjuk legkedvesebb felvételét, a Queen-t a Győri Balett műsorából, egy egészen különleges fotót az új alsóörsi kikötőről, rózsaszirmokat egy női akton, ködben álló magányos fát és magát a Sorsot egy bottal közeledő elesett ember személyében, fekete – fehér felvételen. A földszinti kiállítótérben ismerősökkel találkozunk: Kokas Ignác, az alsóörsi festők mestere, Horváth Lajos, Zséda, az énekesnő és mások tekintenek ránk. Csodálatosan szép képek, lelkek sugároznak a fotókról, általuk alkotójuk lelke is visszasugárzik – mondja az egyik látogató. Igaz a mondás, hogy ahol a szép megjelenik, ott harc nélkül győz.

 

A kiállítás június 14-ig tekinthető meg a Török-ház nyitvatartási idejében.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2017. június 02. péntek, 10:23 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card