• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kihívás Napja 2017.

Nyomtatás

Kihívás Napja sokadszor

Alsóörs az elsők között csatlakozott ehhez az évente ismétlődő késő tavaszi rendezvényhez, amely 1991 óta kerül megrendezésre Magyarországon is.

Kilenc évvel korábban Kanadából indult két szomszédos, sportot szerető település elhatározásából. Fő célja ma is az, hogy minél több embert mozdítson meg ezen a napon, legalább 15 perc mozgás erejéig. A település lélekszámától függően öt kategóriában hirdetik meg a nemes versengést, Alsóörs a III. kategóriába tartozik, itt 21 település nevezett. S mivel az eredmény hamar kiderült, büszkén mondhatjuk, hogy az első helyezett Alsóörs!

Községünkben Ferenczy Gábor szervezi kezdetektől a programokat, s keres maga mellé segítőtársakat is, akik a nap során igyekeznek mindenütt jelen lenni.
A program összeállításakor minden korosztályra gondolnak, a helyi lehetőségeket is számba veszik. A délelőtt az intézményeké.
Az önkormányzati dolgozók reggeli tornáját a főszervező vezényelte, később hallottam véleményt, jól esett az átmozgatás. Az óvodások a csarnokkal szembeni zöld területre mentek, a bővítési munkálatok miatt őszig amúgy sem használhatják az udvarukat.

Az iskola alsósai a csarnokban mozogtak, játékos ügyességi feladatokkal „birkóztak”.
Talán ők jártak a legjobban, a fülledt nyári meleg miatt néhány program helyszíne is változott menet közben. A felső tagozatosok a strandra vonultak. Itt a strandkézilabda és röplabda zajlott a homokos pályán. A kézi is több korosztályban, több csapat részvételével, hazai sikerrel is. Ahogy elnéztem a 21 fokos vízben „bemelegítő” fiúkat, a nyár legszebb vizes pillanatait idézték. Kora reggel és délután is jártam ott, egész nap folytak a mérkőzések, élettel volt teli a strand.

Az asztalitenisz a kultúrban kapott helyet, a ház körül meg Molnár Ferenc várta az íjászat iránt érdeklődőket, a hátsó bitumenes pályán kis bukósisakos „őrültek” cikáztak apró bicikliken, rolleren, babakocsit nem láttam. A szülők meg talán annak örültek a partvonal mentén, hogy csemetéik jól kifáradva majd időben elalszanak este.
A csarnok mellett a Vida-tanya lovaival barátkozhattak a gyerekek, ez minden évben nagyon népszerű.

Nordic walking túra is szerepelt a programban, a fülledt idő nem igazán kedvezett ennek a sportnak. Azért páran bevállalták, s nem bánták utólag.

Este hagyományos öregfiúk foci, ami valamikor Alsóörs-Felsőörs derbi volt, most már a barátság okán vegyesek a csapatok, így majdnem mindegy, ki nyerte. Azt hiszem: a pirosak. A lényeg a mozgás és a barátságos érzés, s utána egy sör mellett megbeszélni a meccset, a napot…. nem virtuálisan, hanem valóságosan.

Kell egy hely, ahol otthon vagyunk, kell egy hely, amiért tenni is tudunk. Nekem ez Alsóörs, s tudom, sokan éreznek így. A kihívás napján vagy bármikor…

Csiszár Edit
 

Módosítás: ( 2017. június 02. péntek, 10:15 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card