• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Csíksomlyói Zarándoklat 2017.

Nyomtatás

A 450 évvel ezelőtti kérés jegyében tartották az idei pünkösdi zarándoklatot Csíksomlyón
A búcsú mottója a következő volt: „Tarts meg minket őseink szent hitében!

Idén is zarándokok százezreit várták a csíksomlyói hegynyeregbe, ahol helyi idő szerint 12:30-tól mutatták be az ünnepi szentmisét, melyet Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa pontifikált, a szentbeszédet pedig Veres András győri megyés püspök úr, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mondta. A szentmisén jelen volt Michael Anthony Perry, a ferences rend legfőbb elöljárója, Assisi Szent Ferenc 121. utódja a rend élén.

450 évvel ezelőtt azért gyűltek össze Csíksomlyón a hitükhöz hű székelyek, hogy segítséget kérjenek a hitükben való megmaradáshoz, és hálát adjanak Istennek és a Szűzanyának. A Csíksomlyóra zarándokló székelyek ekkor megfogadták, hogy nem valaki vagy valami ellen emelnek szót, hanem Istenbe vetett hitüket erősítik, ennek emlékére minden pünkösd szombatján egységesen elzarándokolnak a Szűzanya tiszteletére Csíksomlyóra.

Az alsóörsi zarándokok az idei évben részesei lehettek a lélekemelő eseménynek, melynek értékét tovább növelte a két testvértelepülés – Alsóörs és a Sepsiszentgyörgy közelében található Málnás község – híveinek és lelkipásztorainak találkozása.

A szombati csíksomlyói búcsúi szentmisét követően a zarándokcsoport ellátogatott a Nyerges – tetőre, ahol 1849. augusztus 1-én Gál Sándor tábornok Tuzson János alezredes vezetése alatt kétszáz honvédjére bízta a csatát. A székelyek élet – halál harcot vívtak Eduard Clam-Gallas osztrák tábornok vezette osztrák és orosz csapatokból álló ellenséges hadsereg ellen. A kisszámú székely hadsereg önfeláldozó küzdelme ellenére azonban vereséget szenvedett az ellenségtől, és nagyon sokan életüket vesztették. A csata helyszínén található emlékoszlopnál és az Alsóörsi Önkormányzat által állított kopjafánál koszorúink elhelyezésével róttuk le kegyeletünket a hősi halált halt székely harcosok emléke előtt.

Pünkösd vasárnapját Málnás-Fürdőn reggel 9 órakor szentmisével és úrvacsorás istentisztelettel ünnepelték a zarándoklat résztvevői, ki-ki a saját felekezete szerinti templomában. Az istentiszteletet Balla Barna lelkész úr vezette, a koncelebrált szentmisét pedig Gábos Zoltán málnási plébános és Berkes Péter alsóörsről közösen mutatták be. A Szent Anna-tónál tett látogatást követően, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából ökumenikus istentisztelettel és facsemete ültetésével fejezték ki összetartozásukat a jelenlévők. A Nyerges – tetőről származó facsemetét felvidéki termőfölddel látták el, és a Balaton vizével öntözték meg, melyet Báró Béla jegyző úr hozott magával Alsóörsről.

A testvértelepülések ünnepi vacsorájára a málnási kultúrházban kerüt sor, ahol vendéglátóink Szotyori Angéla Gizellának – Málnás község polgármesterének köszönhetően – szívből jövő vendégszeretettel, és a helyi ifjúsági színjátszó csoport nagyszerű előadásával ajándékoztak meg bennünket.

Köszönet és hála illeti mindazokat, akik lehetővé tették testvértelepüléseink találkozását, és a 2017-es csíksomlyói zarándoklatot!

A Csíksomlyói Zarándoklat az Alsóörsi Önkormányzat, az Alsóörsi Római Katolikus plébánia és az Alsóörs – Lovasi Református Társegyházközség szervezésében jött létre.

Tisztelettel:
Berkes Péter, plébános

 

Módosítás: ( 2017. június 08. csütörtök, 07:52 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card