• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Beszámoló a lakossági fórumról

Nyomtatás

Alsóörs településképi arculatáról -vélemények pro és kontra a lakossági fórumon

Június 13-án, kedden lakossági fórumot rendeztek Alsóörsön.

Az összejövetel célja partnerségi egyeztetés volt a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet megalkotásának előkészítése céljából.

A fórumon Alsóörs Község Önkormányzatának jegyzője, Báró Béla köszöntette jelenlévőket, köztük Mártonffy Gábor főépítészt és a képviselőtestület tagjait.
Az érdemi munka bevezetéseként Hebling Zsolt polgármester elmondta, hogy a települések számára törvény által elő írt kötelezettség, hogy helyi építési szabályaikat, terveiket, rendeleteiket meghatározott időszakonként vizsgálják felül. A települések teljes körű rendezési tervének és fejlesztési koncepciójának 2018 végére kell elkészülnie. Jelenleg, folyó év októberéig, a vonatkozó ajánlásokat kell átgondolni. A döntések azért bírnak nagy horderővel, mert tizenöt év időtartamra vonatkoznak.
2002-ben az előző testület azt az álláspontot képviselte, hogy vigyázzunk a zöldterületekre, ne lehessen mindent beépíteni. Szeretnénk, ha Alsóörs a jövőben is élhető település maradna – folytatta a polgármester, a jelenlegi 1800 fős lakosság helyett 2000 fő számára. Ahhoz azonban, hogy megmaradjon az egyensúly a beépítettség és a megnövekedett lélekszám között, megoldást kell találni. 

A továbbiakban Mártonffy Gábor főépítészt illette a szó, aki elmondta, hogy öt éve foglalkozik Alsóörs településarculatával. Jelenleg az e tárgyban készítendő   kézikönyv előkészületeinek megkezdése a feladat, melyhez irányadó lehet a Balaton-felvidék építészeti útmutatója. Tisztáztuk a fogalmat is, mely szerint: egy település arculati jellemzője az a benyomás, amit a szemlélőben kelt.  Mártonffy Gábor ismertetőjében vetítettképes illusztrációval tette szemléletessé mondanivalóját. Megtudtuk tőle, hogy a jogszabály kötelező elemként előír egy örökségi fejezetet (ide tartoznak a műemlékek, a tárgyi és a természeti kincsek), megköveteli az eltérő karakterű területek lehatárolását, sajátos, követendő arculati elemeket határoz meg és kiemeli a követendő- és a kerülendő építészeti magatartást, valamint saját dokumentumokat.
Alsóörs, amely statusa alapján nagyközség, kertváros jelleggel bír –mondta a főépítész. Szerencsés település, hiszen széles a kínálat a Balaton-partból, ez pedig felfelé ívelő fázist mutat arculati szempontból is. Kiemelte a Mersét, amely mint mondta, bárhol megállná a helyét. Jó példákat látott a magánkertekben is. Eldöntendő kérdés viszont a domboldal beépítése és annak stílusa. Szólt még a reklámhordozókról és az október 1-jei hatállyal elkészítendő településképi rendelet megalkotásának követelményeiről. Ebben a témában lesz egyeztetési fórum.

Az ismertetést hozzászólások követték. A felvetett témák között szerepelt, hogy hiba volt a zártkeretek kialakítása, hogy vannak még arra alkalmas telkek lent is, ne építsük be a hegyet! Javaslat hangzott el arra nézve, hogy aki zárt kertjét elhanyagolja, attól vegyék el (erre nincs lehetőség – hangzott a polgármesteri válasz). A tervezett kerékpárút nyomvonalát nem az Endrődi utcában kellene kialakítani, hiszen főutcaként ott a legnagyobb a forgalom és szélességi korlátok is vannak, alkalmasabb volna erre a célra a Merse felé a Mikhálkovits sétány – javasolták. Hebling Zsolt elmondta, hogy tervbe van véve egy zöldtengely kialakítása ezen az útvonalon egészen a Vízműig. Szó volt még a lakásépítésről, a parkolókról, a temető alatti terület sorsáról, a Séd rendben tartásáról és akadt egy olyan hozzászóló is, aki csakis Alsóörsön tudná elképzelni, hogy egy kisméretű ingatlan tulajdonosa legyen.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. június 19. hétfő, 19:29 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card