• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Ughy István kiállítása a Törökházban

Nyomtatás

Torockóiak az időben                

Festőművész és grafikus, tanár és muzeológus. Tiszteli az alkotó embert és a teremtett világot. Nyitott a múlt értékeire és a jelen dolgaira. Ecsettel ír történelmet – időnként tollal is.

Ismét megteltek a padsorok, a kiállítás megnyitó közönsége belefeledkezett az elé táruló csodálatos panorámába. Kálmánfi Gábor, a Művház - Csapat vezetője köszöntötte a megjelenteket, és már kezdődött is Kovács Gémes Julianna arab pop – folk énekes: Keleti utazás dalokkal, táncokkal a modern világ jegyében című műsora. Az énekesnő – egyben angol - arab nyelvtanár – magyarázattal kísérte az utazás állomásait. A látványos műsor sikeréhez nagymértékben hozzájárult Takács Tünde Diraháncosnő és a derbukán játszó Franczia Dániel.

A kiállítást Dr. László Péter egyiptológus, művészettörténész nyitotta meg. Mint mondta, Ughy Istvánnal nemcsak személyes ismeretség köti össze őket, hanem munkatársi kapcsolat is, hiszen együtt dolgoztak Pápán, a Gróf Eszterházy Károly Kastély-  és Tájmúzeumban. A székelyföldi származású Ughy István ugyanis 1989-ben áttelepült Magyarországra, de addig hosszú út vezetett. Képzőművész végzettséget a kolozsvári főiskolán szerzett. Pályáját tanárként kezdte, ám a katedrát hamarosan felcserélte a muzeológusi hivatásra. Szervezett és rendezett, kiállításokat, múzeumi foglalkozásokat. A régészet és a néprajz rendkívül közel áll hozzá, grafikáin gyakran megjelennek ezek a témák, köztük leletrek, csontkarcolatok, könyv alakban a 15 – 17. századi kályhacsempék rajzai. A Kárpát - medence régészete című munkája főiskolai tankönyv.

Dr. László Péter elmondta, hogy Ughy István ötven éve jár Torockóra festeni. A művészetet közvetlen termelőerőnek tekinti, munkáival (miként az altamirai barlangrajz bölényének alkotója) személyes kapcsolatot teremt önmaga és a műve között, mintegy birtokba véve azt. Torockó kedvelt témái közé tartozik. Megörökíti a tájat (Székelykő, Torockói táj, A kő Torockón), az épületeket (Botár ház, Házunk, Nyári konyha, Csűrkapu), a festett bútorokat, a méltán híres népviseletet (Torockóiak az időben). Munkái nem szubjektív élményekből táplálkoznak, belső érzelemvilágát tükrözik. Expresszionista stílusjegyeket használ, vibráló hatást keltő szikrázó, tüzes színeket, formavilágot, ezek érzelemgazdagsága intenzíven hat az emberre. Nem áll távol tőle a szarkasztikus humor sem. Ha valamit nem ért a világ dolgaiból, lerajzolja azt, mert logikája kell, hogy legyen egy alkotásnak.

Ughy István kiállítása július 5-ig tekinthető meg a Törökház nyitvatartási idejében.

Kovács Piroska

Nagy Veronika fotói:

 

Módosítás: ( 2017. június 19. hétfő, 12:33 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card