• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A helyi Értéktár Bizottság üléséről jelentjük

Nyomtatás

Folyamatos múlt - ülést tartott a helyi Értéktár Bizottság

Hogy ne menjen feledésbe! Ez a gondolat vezérelte Alsóörs Értéktár Bizottságának munkáját is, hasonlóan a vonatkozó törvény megalkotóinak szándékával.

 Az pedig, hogy nekünk is van mit óvnunk és őriznünk, június 21-én kiderült az Eötvös Károly Művelődési Házban tartott nyilvános megbeszélésen.

„Egy nemzetnél nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek megbecsülői” – mondta a Balaton szerelmese, Egry József festő. E gondolat szellemében született 2012-ben az a törvény, amely nemzeti értékeink és hungarikumaink felkutatásának, megismertetésének és megőrzésének nemes feladatát tűzte zászlajára. A piramiselv alapján működő szerveződés alapját az egyes települések értékei képezik, ezeket a megyék szellemi- és tárgyi vonatkozású kincsei követik, beleértve a természet szépségeit és az épített világ örökségét, a csúcson a hungarikumok helyezkednek el.

Veszprém megye rövid időn belül magáévá tette az értéktár létrehozásának eszmeiségét, egy évvel a törvény megszületése után csatlakozott ahhoz, közel negyven értéket felvonultatva. Ezek skálája meglehetősen széles, felöleli a kulturális örökséget, az épített- és a természeti környezetet, az egészség és az életmód témakörét, a vendéglátás – turizmust valamint az agrár- és élelmiszergazdaságot, az ipari- műszaki megoldásokat. A kincsesház létrehozásához Alsóörs is hozzájárult a maga módján: a permi vöröskő és gyönyörű vert csipkéink gazdagítja a kínálatot.

Alsóörs szerencsés település, gazdag múltja van, és ami nagyon fontos, az nyomon is követhető. Éppen ez a feladata a Gaál Dezső elnök, Albrecht Sándor újságíró – helytörténész és Tarnai Viktória, a Tündér Ujjak kézimunka szakkör ötletgazdája és vezetője, maga is csipkeverő összetételű helyi Értéktár Bizottságnak.
Az értekezleten jelen volt Hebling Zsolt polgármester, Báró Béla jegyző, Szuper Miklósné Gránátalma - díjas népi iparművész, az Alsóörsi Csipkeműhely megálmodója és az érdeklődők.

Miután elnök köszöntötte jelenlévőket, Albrecht Sándortól részletes, mindenre kiterjedő ismertetést kaptunk Alsóörs értéktárának eddigi munkájáról. Első lépésként a széles ismeretekkel rendelkező, elhivatott lokálpatrióta – aki szavait idézve Veszprémben is alsóörsiként él hosszú évtizedek óta, és akitől szeretett szülőfalujának jelmondata is származik – „alsóörsi színes csokorba” gyűjtötte azokat a helyi értékeket, amelyek a munkát megalapozzák. Hosszú ez a lista, kiterjed valamennyi témakörre. Alsóörs múltjában sok érték van – mondta, nagyszerű kezdeményezésnek tartva azok számbavételét. Fontos számbavételük, megőrzésük és továbbörökítésük, hiszen nemzeti mértéket jelentenek. „Önmagunkat kell fölmutatnunk. Szárnyalva! Világízléssel szemben a nemzeti hagyományainkat. Ezáltal is megmaradni magyarnak!” – áll kidolgozásra váró témáinak gyűjteményében.

Mit tartalmaz ez az összeállítás? Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:
Szerepel benne az ősi halászat, a szőlőművelés és a kőbányászat. Épített örökségünk, oly felbecsülhetetlenül gazdag hagyatékkal, mint a13. századból származó református műemléktemplom a maga dudás ábrázolásával és festett fakazettáival, a középkor gáláns öröksége, a Törökház, az írásos emlékek tárháza, köztük a Mórocza család megyei levéltárban őrzött iratai (magam is megtapasztaltam, hogy milyen felemelő érzés kézbe venni egy félezer éves, néhol már sárguló okmányt! és más parasztleveket. Albrecht Sándor beszélt egyedülálló földtani értékeinkről, olimpikonjainkról (egyikük, Erődy Béla szerezte meg az egyetlen magyar dobogós helyet az 1906-os pánhellén olimpián). Kiemelte Alsóörs szerepét Endrődi Sándor költő kultuszának ápolásában, méltatta – ahogy ő fogalmazott – könyvészetünket, a „könyves Alsóörs” kiemelkedő tevékenységét, hiszen ez a kis település közel harminc saját könyvet adott ki az önkormányzat támogatásával. Említést tett a kocsmáról, mint hagyományőrző kulturális térről, a kőfaragó táborban folyó munkáról, szoborparkunkról, amely a faszobrászattal és az emléktáblákkal együtt „régóta már Alsóörs sajátságos, sok tényből kitapintható panteon-szellemiségét alkotja”. Méltóságos témának nevezte temetőnket, ma is kiváló hírességnek a Csere-hegyen magasodó kilátót.

Albrecht Sándor az értéktár szemszögéből is különös figyelmet tulajdonít a hajdan itt élt kiművelt emberfők áldásos tevékenységének. Első helyen Iklódy – Szabó János országgyűlési képviselő és a fürdőtelepet alapító dr. Mihálkovits Tivadar munkásságát említette, de hosszú a sor a szőlőnemesítő Fábián József lelkésztől a település történetét megörökítő dr. Jablonkay Géza jogászig. Községünk a művészetek terén is előkelő helyet foglal el: napjainkban az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület lépett Keipert László festőművész örökébe, az énekkarok közül a Sirály Nyugdíjas Egyesület dalköre a Balaton – Bakony népdal kincsének avatott tolmácsolója. Nem tekint vissza hosszú múltra, de sikeres a kézimunka szakkör, az Alsóörsi Csipkeműhely pedig küldetést teljesít, amikor kitágítja a határokat. Nem beszéltünk még Alsóörsről úgy, mint a „legsportosabb” településről, ahol kiemelkedő munka folyik ezen a téren is. Hosszú még a sor, ez egyben meghatározza a jövő feladatait is.

A beszámolót hozzászólások követték. Javaslatok hangzottak el arra nézve, hogy milyen témák kerülhetnének még be az értéktárba, Báró Béla jegyző pedig egy pályázati lehetőséget ismertetett. Szuper Miklósné a felvidéki Zoboraljával való kapcsolatról beszélt, arról, hogy Alsóörs minden segítséget megad ahhoz, hogy példa nélkül álló együttműködésük a továbbiakban is sikeres legyen. Végezetül kérdésre válaszolva Hebling Zsolt polgármester mondta el azt, hogy az egyik legfontosabb tevékenység, ami most elkezdődött. Csak így, számba véve derül ki, hogy olyan értékek sokasága vesz körül bennünket, amelyekre büszkék lehetünk. Az értéktár fenntartása véget nem érő folyamat, a múlthoz a jelenből mindig hozzá tudunk tenni valamit, a jövőt építendő (ezért is adtam ennek az írásnak a megfelelő grammatikai fogalmat kölcsönvéve a „folyamatos múlt” címet). Ez egy véget nem érő gyönyörű alkotó munka – folytatta a polgármester, nemcsak tárgyak vonatkozásában, hanem a közösségépítés terén is. Egyben megköszönte Alsóörs Értéktár Bizottságának az eddigi munkát. Mint mondta, büszke arra, hogy településünk elsők között csatlakozott ehhez a remek kezdeményezéshez. Az önkormányzat feladata, hogy segítse azt, beleértve a felvidéki- és az erdélyi magyarság értékeinek ápolását is.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. június 23. péntek, 07:22 )  

Pannon Várszínház

Praktikumtár

Zorall Sörolimpia

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card