• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Végig mentünk a Zeneösvényen

Nyomtatás

Gitárral és pánsíppal a zene ösvényén

Bár az időjárás nem támogatta a szervezők szándékát és az eredeti helyszíneken is változtatni kellett, mégis elmondható, hogy Alsóörs legújabb kulturális programja, a zene ösvényén tett séta, jól sikerült.

Az alsóörsi promenád három valós helyszínt köt össze, a Törökházat és két parkot, a Mersét és a Sirályt. A három népszerű kulturális tér számtalan önálló rendezvénynek adott már otthont, ám ez lett volna az első olyan alkalom, amikor a zenekedvelő közönség egyik koncertről a másikra sétálhat át, hogy más és más stílusú zenét hallgasson. Mivel lógott az eső lába, az első két hangversenyre azonos helyszínen, a kisnemesi udvarházban, a harmadikra a Sirály park helyett az Eötvös Károly Művelődési Házban került sor június utolsó, eseményekben bővelkedő hétvégéjén.

„Utcazene” a Törökházban
Különös élményben volt része azoknak, akik a Törökházban léptek a zene ösvényére. Igaz, nélkülözniük kellett az udvar egyedülálló hangulatát és a gyönyörű panorámában is csak az épület ablakaiból gyönyörködhettek, a kiállítótérben azonban meglepetés várta őket. Azt tudta mindenki, hogy gitárzenét fogunk hallani, azt azonban nem, hogy a Zeneművészeti Egyetemet végzett fiatal gitárművész, Nemeskéri Csaba alkalmi „utcazenészként” adja elő jó ízléssel válogatott műsorát. Annak a szép utcának a házai, amelyek árnyékában játszott, valóban léteznek, csak éppen nem Alsóörsön, hanem Torockón. A véletlen hozta létre ezt a pompás díszletet, a Törökházban ugyanis megtekinthető még Ughy István festőművész kiállítása.
Nemeskéri Csaba nagyszerű hangulatot teremtett, bemutatva hangszere minden szépségét. Műsorának összeállításakor figyelembe vette az est további programját, ezért ő, aki négy zenekar tagjaként elsődlegesen jazzgitáros, most lágy, lírai dallamokkal, ismert spanyol, latin dalokkal, improvizációkkal kényeztette közönségét. A fülbemászó, ismert dallamok között örömmel fedeztük fel az Orfeo negrot, régi idők népszerű filmjének részletét. A művész szívesen játssza saját szerzeményeit is, azok szövegét Frankó Betta énekesnő írja. Mint mondta, Alsóörs mély benyomást tett rá, először járt nálunk, de nem utoljára.

Pánsíp és szaxofon
Szokatlan párosítás, de nagyon hatásos. Ez volt a véleménye mindenkinek, aki gondolatban tovább sétált a zene ösvényén, miközben ugyanabban a teremben maradt. Továbbra is kitűnő volt a hangulat, olyannyira, hogy az ismert dallamok hallatán többen táncra perdültek. Akiknek a szép estét köszönhetjük: Koleszár Csilla pánsíp művész – már itthon van Alsóörsön – és a szaxofon mestere, Kenyeres Gábor, aki ötven éve Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának klarinétosa, miközben a titkári teendőket is ellátja. „Imádatos” hangszerüket (ahogy ők nevezték) mindketten rajongásig szeretik, az elhivatottság, az alázat – és duók lévén a rendkívül fontos összhang – játékukban tetten érhető. A két kiváló zenész műsorát világslágerekből állította össze, hallhattuk többek között a Csend hangjait, a híres dalt, a She-t, Rod Stevart feldolgozást, az Oale-t, azt pedig mindannyian elhittük nekik, hogy „így élni oly jó”. Ha lehet, az előző koncert hangulata még tovább fokozódott.

Az est fénypontja: a Swing – Swing
Zsúfolásig telt nagyterem, sokan voltak kíváncsiak az alsóörsi Jazz móló „különkiadására”. A zenekar pedig bizonyította, hogy teljesen mindegy nekik, hogy mikor és hol játszanak, az a muzikalitás és az a szenvedély, amely bennük ég, bárhol utat talál közönségükhöz. Az embernek az az érzése, hogy önmaguknak csinálják az egészet, saját örömükre, saját szórakoztatásukra, oly természetesek, oly hitelesek.
Műsoruk első részében készülő lemezük anyagából kaptunk ízelítőt, majd hatalmas repertoárjukból válogattak úgy három órán keresztül. A maga módján „szót kapott” mindenki, ének- és hangszerszólók, duettek, közös produkciók követték egymást a tőlük megszokott színvonalon, a hallgatóság tetszését méltán kiérdemelve. Bélafi László elmondta, hogy az 1992-ben alakult zenekar fennállásának 25. évfordulójára CD –t készítenek, a felvételek már elkezdődtek. Tovább folyik a megszokott munka is, többek között a Hangvillában és itt, a parton, a Jazz – mólón, ahol ismét találkozhatunk a népszerű formáció tagjaival, név szerint: Bankó Mónikával, Dely Viktóriával és Kapor Ágnessel, az énekesekkel, Bélafi Lászlóval, aki szaxofonon játszik és szintén énekel, Gömbös Károly billentyűssel, Nyakas Krisztián nagybőgőssel, Palkovics György dobossal, a klarinétos Vecsey Ervinnel és a zenekar vezetőjével, Vonderviszt Lajos billentyűssel, aki a hangszerelés feladatát is ellátja.

Köszönet illet mindenkit, aki a koncertsorozat létrejöttében és lebonyolításában részt vett és a sikerhez bármilyen módon hozzájárult!

Kovács Piroska

Zórád Fernc fotói:

Módosítás: ( 2017. július 04. kedd, 08:14 )  

Everness Fesztivál

Zorall Sörolimpia

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card