• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

XVIII. Jókai-Endrődi megemlékezés

Nyomtatás

Nem fog rajtuk az idő - Endrődi - Jókai - Mihálkovics barátságára emlékeztünk

Nem múlhat el úgy nyár, hogy a hálás utókor ne hajtana fejet az 1800-as években élt három jóbarát: a nagy mesemondó Jókai Mór, a Petőfi kultuszt megteremtő Endrődi Sándor költő és az alsóörsi fürdőtelepet létrehozó dr. Mihálkovics Tivadar királyi közjegyző emléke előtt.

Teszi ezt egy immár tizennyolcadszor megidézett esemény kapcsán, amely egyszerre teremt alkalmat a múltidézésre és a jelen közösségteremtő szándékának ápolására.  
A mólón ünnepi hangulat, Alsóörs lakossága vendégeket vár. A régi pompájában ragyogó Jókai hajszálpontosan érkezik. Balatonfüred kikötőjéből futott ki azért, hogy baráti látogatásra, közös ünneplésre hozza utasait, köztük a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának korhű ruhába öltözött tagjait, hogy aztán vendégek és vendéglátók Balatonfüred Város Koncert

Fúvószenekarának menetzenéjére koszorúzni induljanak.
Kálmánfi Gábor művelődésszervező köszöntő szavai után elsőként Jókai Mór szobránál helyezi el a kegyelet virágait Balatonfüred önkormányzata nevében Schindele György képviselő, Ferenczy Gábor és Báró Béla, Alsóörs alpolgármestere és jegyzője, az ANYPE képviseletében dr.Vajta Sarolta és Kovács Endre. Endrődi Sándor emlékét kiváltképpen Alsóörs őrzi. Egykori háza helyén álló emlékoszlopát Hebling Zsolt polgármester, Gaál Dezső és Tóth Zoltán önkormányzati képviselő, a balatonfüredi Bódis László és Lászlóné, valamint Csiszár Lászlóné és dr. Inotai Gyuláné koszorúzza meg. Megható pillanata minden évben az ünnepségnek az, amikor Mihálkovics Tivadar, az unoka és családja várja és köszönti szobránál az idők távlatából dr. Mihálkovics Tivadart, Alsóörs fürdőtelepének megálmodóját. Szobrán a település polgármestere, valamint az ANYP- t képviselő dr. Kölcsei Márton és Németh Béláné is elhelyezi virágait.

A koszorúzás után az Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermébe vonul az összegyűlt sokaság. Az összejövetel indoka az, hogy Jókai – Endrődi és Mihálkovics legendás barátságra emlékezzünk, annak is egy jeles pillanatára, Endrődi Sándor Béla nevű fiának paszitájára, akit Jókai felesége, Laborfalvy Róza tartott keresztvíz alá. Az Alsóörsön tartott ünnepséggel kapcsolatos bonyodalmakról az elmúlt tizenhét éve alatt már sokszor, sokféle formában hallottunk, az eseményt Endrődi Szélcsend című novellájában örökítette meg.
Aki már próbált rendezvényt szervezni, jól tudja, hogy nem egyszerű dolog egy ismétlődő témáról rendszeresen újat mondani. A Kálmánfi Gábor vezette Művház – Csapatnak sikerült. Az ünnepi megemlékezés – amely a hagyományokhoz hűen a bableves – muri nevet viseli – egy Balatonról szóló dallal kezdődött Sárdi János előadásában, közben szép és érdekes képeket láthattunk magáról a tóról. Ezt követően Kálmánfi Gábor Endrődit idézett, aki kézre adta a szélcsendben történő utazás hiteles történetét. A visszaemlékezésből nem maradt ki a bableves sem. A levetített filmben összekapcsolódott egymással a gasztronómia és az irodalom, érdekes történeteket ismerhettünk meg ebből a témakörből. Mielőtt magunk is megkóstolhattuk az alsóörsi Napraforgó Óvoda által készített bablevest és pogácsát, a Sirály népdalkör műsorát élvezhettük.  

Amióta a bableves muri divatba jött, az Alsóörshöz kötődő népszerű filmszínésznő, Dallos Szilvia, minden alkalommal készült valamilyen meglepetéssel. Számtalanszor lépett fel már ő maga is – némelykor verset mondott, máskor a „főszereplők” műveiből olvasott fel – és évente sütött egy – egy remekbeszabott tortát, újabban más édességet a vendégeknek. Az idén különösen frappáns ötlet az ajándéka: a sütemény egyben egy miniatűr üveg likőrt is tartalmaz. A siker nem maradt el.
Összességében elmondható, hogy a XVIII. Endrődi – Jókai – Mihálkovics irodalmi bableves muri jól sikerült. Ezt bizonyítják a beszélgetés közben elhangzott vélemények, köztük a füredi dr. Csikány József és fia, a hetedikes Bálint, valamint az itt nyaraló budapesti Zsolnai Mihály és baráti társasága által elmondottak, akik elégedettek az itt tapasztaltakkal. A bableves muriért köszönet Alsóörs Község Önkormányzatának, a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságának, a Vanyolai Hajózási Kft-nek, a Napraforgó óvodának és az alsóörsi civil szervezeteknek.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2017. július 06. csütörtök, 08:26 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card