• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Ilyen volt a III. Alsóörsi Sörfesztivál

Nyomtatás

Jöhet a negyedik - változatlanul népszerű az Alsóörsi Sörfesztivál

Július 12 és 16 között harmadízben került megrendezésre az Alsóörsi Sörfesztivál. Az eseményt sokan várták, a siker – az előző évekhez hasonlóan – most sem maradt el.

Bíztató volt már maga a kezdet is. Akinek emlékeiben még él a tavalyi fesztivál idején tomboló vihar, már annak is örült, hogy ezúttal az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvényt. A Serfőző különítménye kitett magáért. Gondolt mindenre, ami néhány gondtalan óra élményével színesítheti a napi gondok feszültségét. Nyár? Szabadság? Örömök? – tették fel a kérdést. Ehhez az alsóörsi fesztivál mindent megad: itt van maga a Balaton, a jó hangulat megteremtéséről sztárzenekarok gondoskodnak, a napi rutinhoz hozzátartozik a „jó evés és jó ivás”, köztük a kiállító harmincöt serfőzde százötven termékének kínálata. A 2017-es sörünnepeknek külön aktualitást ad egy jubileum: 500 évvel ezelőtt adták ki Bajorországban a híres német sörtisztasági törvényt, amely évszázadokra beszabályozva megteremtette az árpából – komlóból – vízből álló sörgyártás szentháromságát.

Az idei nagyrendezvény a Madarak HBZK remek koncertjével indult, hogy aztán naponta más - más stílusú zenének adjon helyt, kielégítve minden igényt. A fesztivált Ferenczy Gábor alpolgármester és az esemény ötletgazdája, Kóczián László alsóörsi rendezvényszervező nyitotta meg. Miután köszöntötték jelenlévőket, a sörfesztivál létrejöttének körülményeiről hallhattunk. Hogy megszületésének van létjogosultsága egy olyan történelmi borvidéken is, mint amilyen a Balaton környéke, azt az elmúlt három év igazolja. Ezt követően mindketten köszönetet mondtak mindazoknak, akik az esemény megrendezésében és lebonyolításában bármilyen formában részt vettek.

A Sirály park minden este zsúfolásig megtelt. A fesztiválváros szívében nagyszínpad, előtte asztalok, padok, a sátrakban bőséges étel - ital választék. Egész arzenállal vonult fel a sajtvilág, citromfüvestől a levendulásig, a mariandel paleoig. Lehetett kapni különféle „disznóságokat, marhaságokat és csibészségeket”, többek között szárított, füstölt marhahús snackot, befalóbab köretet és ezernyi mást. Azt idén gondoltunk a gyerekekre is – mondta Kóczián László, elsősorban számukra készült a kürtőskalács és a palacsinta. A Grill király kínálata pedig évek óta a legnépszerűbbek közé tartozik.
Iszol te rendesen? – így szólt a következő kérdés, bár most nem egészen egészségünk megőrzésére, hanem a belga sörre fókuszálva. Bár a kiállítók reklámozták termékeiket („Itt inni fogsz!” - hirdette például az egyik transzparens), erre nem volt túl nagy szükség, mindenki megtalálta az ízlésének megfelelő belga – cseh – angol és magyar jéghideg hűsítő italt. Népszerű volt a Csíki Sör, a Gallica, a hegy szívében 1298 óta gyártott Cerna Hora, a Primátor vagy éppen a Rothbeer, a Krusovice, valamint a hegyek tiszta söre, a Holba. Angliát többek között a London pide honewew képviselte.

Az előző évek hagyományát követendő, az idén is rendeztek sörivó versenyeket. Naponta több kategóriában versengtek hölgyek és urak a tétért: ki tud meginni egy korsó sört a legrövidebb idő alatt? Alsóörsnek nincs oka szégyenkezésre: az előző két év győztese, Ágnes most sem talált legyőzőre, míg a másnapi csapatversenyben Klára remekelt. Ennek a küzdelemnek tulajdonképpen nincs vesztese, jól jár mindenki, a hangulat pedig kitűnő. Évről – évre visszatérő programja a rendezvénynek az is, hogy Katona Csaba történész bevezet bennünket a sörgyártás történetébe. Színes, érdekes előadások ezek, rengeteg ismeretanyagot közvetítve. Katona Csaba vérbeli szakember, hatalmas tudása profi előadásmóddal és sajátságos humorral párosul.

Arról, hogy mindvégig kitűnő legyen a hangulat, a Spencer Hill, a Magic Band, a „sikerre ítélt” DJ. Dominique és záróakkordként a The Bits, azaz a Beatles emlékzenekar gondoskodott. Esténként nemcsak a gasztronómia örömeinek hódolt a nagyérdemű, sokan táncoltak a színpad előtt, köztük a legzsengébb ifjúság képviselői, akik szemmel láthatóan jól érezték magukat, de ez elmondható a jelenlévők egészére is. Egyiküknek, Gyöngyinek Győrből tetszett minden, amit itt látott, tapasztalt, véleményét osztotta az  Ózdról – Nyíregyházáról – Halásziból és Budapestről verbuválódott társaság is.

Elégedettek a szervezők, Kóczián László és Preyer György is. Szándékuk, hogy a fesztivál életében legyen folyamatos a fejlődés, rendre jelenjenek meg új kiállítók, a közönséget szórakoztassa változatos program, valósuljanak meg új ötletek, jó úton halad. Csapatuk három éve változatlan összetételben dolgozik együtt, a fejlődés töretlen. Alsóörsöt nemcsak azért kedvelik, mert itt kezdődött minden, hiszen a Balaton északi partján településünk volt az első fesztiválhelyszín, hanem azért is, mert itt családias a hangulat. A siker egyik záloga az önkormányzattal való kiváló kapcsolat, és a támogatás, amelyet a rendezvény lebonyolításához megad. Ezért Kóczián László köszönetet mondott.   

Kovács Piroska
 

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. július 20. csütörtök, 21:22 )  

Nyárbúcsúztató

Zorall Sörolimpia

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card