• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nagy sikert aratott a Pál utcai fiúk

Nyomtatás

Grund a Csere - hegyen „Itt jártak a Pál utcai fiúk

Július 29-én, szombaton mutatta be Alsóörsön a Pannon Várszínház társulata legújabb produkcióját, a Pál utcai fiúkat

A világ legfiatalabb amfiteátruma – ahogy a hajdani kőfejtő helyén épült játékszínt errefelé nevezni szokták – már sok mindent látott, de ennyi nézőt még sohasem. Adódik a kérdés: mi lehet e kivételes érdeklődés hátterében? A sikernek több összetevője van:
Elsősorban Molnár Ferenc, a színmű alapjául szolgáló regény szerzőjének zsenialitása említendő, akit Ady Endre olyan varázslatos, nagyszerű embernek tartott, akiben nyolc író lakik. Úgy tartják, napjainkig ő a legelismertebb magyar színműíró, aki regényíróként is nagyszerű. Örökérvényű művében, a Pál utcai fiúkban bevallottan saját gyermekkorának helyszíneit, saját iskolájának légkörét és diáktársainak alakját eleveníti meg. Berg Judit, a mai gyermekirodalom avatott szakértője szerint teszi mindezt olyan szellemben, hogy a 21. század digitalizált világában élő, millió impulzushoz szokott gyerekek is élvezik, és a kötelező irodalmak közül a legérvényesebbnek tartják. Népszerűségét mutatja, hogy számos nyelvre lefordították, filmváltozatok és színpadi feldolgozások sora teszi ma is felejthetetlenné. És a felnőttek? Nem véletlen, hogy nosztalgiaregényként emlegetik, hiszen eszmék, erkölcsi tanulságok, élmények, álmok köszönnek vissza gyermekkorukból.

Ilyen alapokra építkezett a Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián összetételű triumvirátus. Nevük egyenként is meghatározó erejű a mai magyar kultúra palettáján, így együtt pedig biztos zálogát kínálták a sikernek (bizonyíték erre „közös múltjuk”, a színház által szintén bemutatott  Valahol Európában, a Dzsungel könyve és a Dés – Geszti szerzőpár számos azóta is kihagyhatatlan opusa).

Jó kezekbe került a mű, amikor a Vándorfi László igazgató – főrendező vezette Pannon Várszínház műsorára tűzte. Szerencsés körülmény az is, hogy ezt az amfiteátrumban tehette, ahol a Csere-hegyi grund titkainak semmi sem szabott határt.

A Pannon Várszínház társulata már számtalanszor bizonyította, hogy a legkiválóbbak közül való. Ez történt most is. Nem kellett hozzá, csak néhány perc, és a néző otthon érezte magát a kibontakozó cselekményben. Megismertük a Pál utcai fiúk és a Vörösingesek mindennapjait, harcát az „édes” grundért. Cselekedeteik híven tükrözték jellemüket. Példát kaptunk emberségből, formát vitézségből, miközben olyan alapvető értékek kerültek napvilágra, mint amilyen a hűség, a becsület, a hazaszeretetet. Molnár Ferenc kitűnő jellemábrázoló, aki empátiával viseltetett az elesettek, kiszolgáltatottak iránt. Ezt tették a zenés játék alkotói is, minként azt a rendkívül szerethető kis Nemecsek példája mutatja.
A Pál utcai fiúk lehetőséget adott arra, hogy nagyszerű alakítások születhessenek. A társulat tagjai éltek ezzel. A főbb szerepeket Szelle Dávid (Boka), Szente Árpád Csaba (Nemecsek), Zayzon Csaba (Geréb), Punk Péter (Csónakos), Kékes Gábor (Áts Feri), Keresztesi László és Lenchés Márton (Pásztorok) alakította, Rácz tanár úr és Janó, a grund őre Kiss T. István volt. A jelmezek Justin Júlia ízlését dicsérik. A koreográfia, mint mindig, most is felhasználta a mozgásművészet elemeit, látványos, ötletes, sokszor bravúros megoldásokat alkalmazva, izgalmasan, érdekfeszítően. A díszlet jelzésértékű volt, mégis pontosan visszaadott minden funkciót. Élmény volt ez az este.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. augusztus 01. kedd, 07:21 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card