• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szívvel és ecsettel készültek

Nyomtatás

Az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület kiállításáról

Ha nem mondanák, akkor is tudnánk valamennyien, hogy a Török-ház legújabb kiállításán bemutatott munkák szívvel és ecsettel készültek.

Ezt a címet adták ugyanis éves kiállításuknak az alkotók, ők tizenhárman, akik most látogatóik előtt a képzőművészet nyelvén fedték fel érzéseiket, gondolataikat.
Miután Kálmánfi Gábor, az Eötvös Károly Művelődési Ház és Könyvtár vezetője köszöntötte a megjelenteket, Kovács Gémes Julianna keleti pop - folk énekes és együttese, a Kelet Varázsa mutatta be látványos műsorát.  

A kiállítást megnyitó Balla Emőke újságíró elöljáróban ismertette azt a hosszú utat, amelyet a festészet alapjainak elsajátítása iránt késztetést érző helybeli és környékbeli érdeklődőkből 2002-ben alakult Alsóörsi Föstőörs a kezdetektől napjainkig megtett. Horváth Lajos festőművész személyében hamarosan avatott Mester (ők maguk nevezik így) állt a szerveződés élére, akit mindannyian tisztelnek és szeretnek. Jó néhány alkalommal beszélgettem már az azóta egyesületté – mi több, igazi alkotóközösséggé – kovácsolódott műhely tagjaival, valamennyien kiemelték Mesterük tudását, pedagógiai érzékét és pótolhatatlan segítségét. Tanácsai célzottan irányítottak, azokat feltétel nélkül elfogadja mindenki. Balla Emőke így fogalmazott: „Kortól és végzettségtől függetlenül csatlakozott a csoporthoz, aki kedvet és tehetséget érzett magában, hogy gondolatait színekkel, vonalakkal fejezze ki és ehhez segítséget szeretett volna kapni. Horváth Lajos festőművész nagy odaadással foglalkozik tanítványaival. Hogy kik ők? Különböző emberek. Különbözik a családi hátterük, indíttatásuk, foglalkozásuk.  Van közöttük ügyvéd, ápolónő, fodrász, nyugdíjas. Mindenben különböznek. Más a személyiségük, karakterük, stílusuk, gondolkozásuk. Egyikük ezt mondta: Mi nem gondoljuk magunkat művésznek, ugyanolyan hétköznapi emberek vagyunk, mint bárki más. Mindenki megpróbálja kiadni magából azt, amit érez és lát a világban. Azt mondják, maga a stílus az ember és ez valóban akkor látszik, amikor például a festő kitesz egy terített asztalra egy tálba gyümölcsöket, és van, aki okkersárgával kezdi, van, aki zölddel. Van, aki felülről, van, aki oldalról látja, van, aki éles kontúrokat húz. Tehát mindenki másként látja ugyanazt a témát. Szeretjük nagyon, amit csinálunk.” Továbbra is Balla Emőke szavaival élve, az alsóörsiek nemcsak szívvel festenek, erényük az odaadás, a lelkesedés, a beleélés, az elhivatottság, az élvezet, a szeretet és az öröm is.

A kiállított művek sorában mindent megtalálunk: környezetünk szépségeit, a múlt emlékeit, napjaink világát. „Nemcsak a tájat látjuk, hanem magát az alkotót is: ott van az alkotásban. Nem kívülről szemléli azt, hanem belülről látja, a látvány által kiváltott érzelmi, hangulati elemek is megjelennek a képeken. Az alkotókat a realizmushoz köthető látásmód jellemzi. Főként realista képek születnek: csendélet, tájkép, portré egyaránt – mondta Horváth Lajos.  Szép példáit láttuk ennek többek között Kosztolányi Rózsa: Pipacsmezők és Papírhajó, Romwalter Mária: Úton hazafelé, Krassói Karolina: Poros út, Nagy Ágota: Molnár - kúria és Pincébe című képén, vagy éppen Fenyvesi Julianna: Másolatain, Zicher Márta: Domboldalán, Frank Szabó Sándor: Édesanyám című művén, Szesztai Attila: Csendéletén és a többi szép festményen.

A Mester elégedett. Büszke tanítványaira, akik eddig jutottak. Többségük hosszú évek óta együtt van, róluk és munkáikról már többször esett szó honlapunkon is. Krassói Karolina viszont a közelmúltban kapcsolódott be a műhely munkájába. Mint mondta, diákkorában Budapesten, a Dési-Huber István Képzőművészeti Körben ismerte és szerette meg a festészetet, bár ott leginkább ceruzával, szénnel és krétával dolgozott. Örül, hogy Alsóörsön alkotótársakra talált, miközben elkötelezte magát a pasztellkréta technikával. A Mesternek tanácsaiért, a műhely tagjainak a kitűnő légkörért hálás.

A megnyitón jelen volt Somos Zsuzsa grafikusművész, akinek számtalan képét, rajzát, könyvillusztrációját ihlette az alsóörsi táj és a történelmi levegő. Kérdésemre válaszolva elmondta, hogy rendkívül jó kezdeményezésnek tartja az Egyesület létrejöttét, tiszteletreméltónak azt, hogy vasárnap délutánonként összejönnek, és szabadidejüket ihlető környezetben, baráti közösségben, festéssel töltik. Minden évben megtekinti kiállításukat, és örömmel tapasztalja, hogy a csoport tagjainak szakmai fejlődése töretlen. 

Végezetül Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt gratulált az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület vezetőjének és a kiállítóknak: Fenyvesi Juliannánk, Horváth Verának, Romwalter Máriának, Kosztolányi Rózsának, Frank Szabó Sándornak, Zicher Mártának, Nagy Ágotának, Kiss Attilának, Szesztai Attilának, Keskeny Ildikónak, Pitrok Évának, Krassói Karolinának és Bagó Katinak, további eredményes alkotó tevékenységet kívánva nekik. 

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2017. augusztus 07. hétfő, 17:55 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card