• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Vendégmarasztaló -alsóörsi módra

Nyomtatás

Tíz napig tartott az alsóörsi fesztivál, az időjárás nem mindig – a hangulat végig remek volt

Változatos, élvezetes, szórakoztató. Ezeket az egyszavas véleményeket kaptam az általam megkérdezettektől a fesztivál egészét értékelendő.

Abban valamennyien egyetértettek, hogy a szervezők gondoltak minden korosztályra, figyelembe véve a fesztivállátogatók eltérő ízlését és igényeit. Egy biztos: jól érezte magát mindenki.

Folytatódjék tehát a beszámoló: mi történt Alsóörsön 2017. augusztus 14 és 20 között a Vendégmarasztaló (nyárbúcsúztató) fesztiválon?
A már ismert eseményeket 14-én, hétfőn egy egészen különleges produkció követte. Akiknek a szép estét köszönhetjük: a Pannon Várszínház társulata. Az általuk előadott temperamentumos rock – musical show széles körben nagy tetszést aratott. A nézőtér zsúfolásig megtelt, a közönség mindvégig együtt élt a produkcióval, amelyről a fesztivál moderátora, Orosz Anna színművésznő mondta el előzetesen gondolatait. Az előadás két részből állt: először a Vad Fruttik alternatív rockegyüttes énekese, Liko Marcell izgalmakban bővelkedő zenés életrajz - portréját ismertük meg úgy, ahogy azt Géczi János Bunkerrajzoló című könyve alapján a Pannon Várszínház újragondolta, majd a tizenegy éve műsoron lévő Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című népszerű musicalből hallhattunk részleteket nagyszerű tolmácsolásban.

Másnap ismét teltházas koncert, színpadon a Bluesberry Band és az Emerton-díjas szaxofonművész, Muck Ferenc. Remek zene, jó szórakozás, élvezi mindenki, ez a hallgatóság reakciójából is lemérhető. Később neves vendégművésszel, a Liszt Ferenc- és Fonogram - díjas gitáros - zeneszerző, érdemes művész Tátrai Tibor fellépésével lesz teljes az est, akinek nevét a Tátrai Band, a Skorpió, a Generál és más népszerű együttesek tagjaként a legnagyobbak között jegyzik.
Új nap, új stílus, ezúttal unplugged est Roy és Ádám társaságában, folytatásként az egyetemi hallgató Nagy Gergő gitárossal, aki énekes barátját, Czuczor Tamást is magával hozta az alsóörsi éjszakába.  Mint mondta, arra törekszik, hogy gitárjátékában legyen precíz és pontos, és találja meg a témákhoz a legjobb hangképzést. Célja, hogy olyat mutasson az embereknek, amit még nem hallottak.

Augusztus 16-án, szerdán a pécsi Vivat Bacchus fellépése volt a nap fénypontja. A népszerű acapella énekegyüttes hű maradt névadójához: bordalokkal, vidám nótákkal, népdal fel- és átdolgozásokkal szereztek hallgatóságuknak kellemes perceket. A kínai kórusolimpia győztesei profizmusukkal méltán érdemelték ki a közönség elismerését. Másnap Éliás Jr.  az újpesti zeneiskola jazz – ének tanszakának vezetője, maga is zeneművészeti egyetemet végzett jazzénekes, zeneszerző, dalszövegíró mutatkozott be és aratott sikert a fesztiválon. Pénteken este gombostűt sem lehetett leejteni a Sirály parkban felállított nagyszínpad környékén Teki Lala és Nótár Mary fellépésén. A fiatal énekesnő nagyszerű hangulatot teremtett, közönségét is bevonva műsorába. A késő esti órákban DJ Németh, illetve a Sa – Si duó gondoskodott arról, hogy a disco kedvelői is érezzék jól magukat.
Szombaton, a fesztivál zárásának előestéjén, az utolsó előtti pillanatig rendben mentek a dolgok: a színpadon Vincze Lilla énekesnő és a népszerű pop – rock zenekar, a Napoleon Boulevard, jó hangulat, kellemes este. Aztán beigazolódott a meteorológiai előrejelzés, s miként a nyitónapon, most is leszakadt az ég, ömlött az eső. A Dj. Tóth által levezérelendő utcabál elmaradt.

Az alsóörsi vendégmarasztaló a kulturális program mellé gasztronómiai élvezetekről is gondoskodott. Benépesült a színpad környéke, a Grill Király hurkát, kolbászt vasalt húst kínált, az alsóörsi sörfesztivál szervezője, Kóczián László csapata sörkülönlegességek sorával várta vendégeit. Ott voltak a legjobb borászok, köztük a Csiszár és a Vázsonyi pincészet, a szentantalfaiak és Schiberék Szekszárdról. Aki zsíros kenyérre vágyott, megtalálta, csak úgy mint  aki édességet kívánt vásárolni.  Lehetett kapni játékokat és ékszereket, ásványokat és kabalafigurákat. Nem hiányoztak az idén sem a fesztiválról az Alsóörsi Csipkeműhely tagjai, akik rögtönzött tanfolyamot tartottak a csipkeverés tudománya iránt érdeklődők számára.
Hagyomány Alsóörsön, hogy a fesztivál időtartama alatt kísérőrendezvények színesítik az eseménysort. A Török-házban az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület tagjainak festményeiben gyönyörködhetett a látogató, a Sirály parkban a kőfaragók szobrainak születését követhettük nyomon. A község számos sportolásra alkalmas helyszínét ilyenkor is kihasználják a szervezők, bár a versenyek lebonyolításába az időjárásnak is volt beleszólása, amennyiben a strandkézilabda és foci küzdelmei ezen okból elmaradtak, a vízibicikli versenyt pedig csak módosított időpontban lehetett lebonyolítani. Miként minden évben, most is élénk érdeklődés mellett zajlott a művelődési ház parkjában rendezett kerékpáros ügyességi verseny, a páros lábtenisz a sportcsarnokban, valamint a Vida – Kiss Ramona által irányított lovaglás a két szép ló, Bella és Zafír közreműködésével. Szerepelt a programban íjászat, a Merse parkban asztalitenisz, újdonságként a művelődési házban tekerős szobakerékpározás.

A látottak- hallottak és a lehetőségek megnyerték a fesztivállátogatók tetszését:
Petrával és Patrikkal a sportcsarnokban találkoztam. A tatabányai fiatalok visszajáró vendégek, a kempingben laknak. Élvezik a fesztivált, a sportrendezvényeket, de a sok jó koncertet is. Szívesen jönnek minden alkalommal.
Azért vannak a jó barátok” -  mondta AnitaTárnokról, hogy itt találkozzanak,  élvezzék a nyarat  és bulizzanak egy jót, utóvégre fiatalok.
Badak Borbála Julianna, egy budapesti magyar – kínai két tanítási nyelvű általános iskola negyedikese szerint az idei nagyon szép nyár volt, tetszett a sok jó koncert, a fesztivál színes programja és hangulata, nekem pedig az, hogy a kislány a kerékpáros ügyességi versenyen sportszerűségből és segítségnyújtásból jelesre vizsgázott.
A fesztiválon jelen volt két testvértelepülésünk, a felvidéki Kalász község és a székelyföldi Málnás küldöttsége is. Jól érezték magukat valamennyien. Kalász polgármestere, Balázs János elmondta, hogy több, mint tíz alkalommal járt már nálunk, többször családjával is. Alsóörsről csak a legjobbakat mondhatja. Elégedett községünk polgármestere, Hebling Zsolt is. Bár az időjárás adott okot némi aggodalomra, összességében a szervezésnek, a kínálatnak és a jó programoknak köszönhetően a fesztivál betöltötte szerepét.
A zárónap, augusztus 20-a eseményeiről honlapunk külön írást olvashatnak.

Kovács Piroska

A rendezvényről az Öböl TV készített video felvételeket, amelyeket itt megtekinthetnek

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. augusztus 21. hétfő, 12:23 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card