• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Stílszerű ajándékot kapott Alsóörs

Nyomtatás

Kultikus emlékmű a Balaton-parton 
Popkulturális emlékmű kapott helyet Alsőörsön: felavatták a STIHL fűrésszel faragott Harley-Davidsont

Lassan 20 éve, hogy a Harley-Davidson Open Road Festnek Alsóörs ad otthont. Minden évben motorosok ezrei lepik el a környéket. Ám idén nem csupán a motorok bőgtek fel, hanem a STIHL legjobb fűrészei is. A legendák összefogásából a 18. Harley-Davidson Open Road Festen megszületett az életnagyságú fa Fat Boy, ami Gáborecz István faszobrász keze munkáját dicséri, és mostantól a település egyik ékessége.

Mi már annyi élményt kaptunk Alsóörstől, hogy szerettük volna a magunk módján valamivel viszonozni azt – mondta Dobai Attila, a Harley-Davidson Open Road Fest igazgatója. Megtalálták a módját.

Alsóörs, legendás vendégszeretete és az évtizedekben mérhető példás együttműködés viszonzásaként stílszerű ajándékot kapott. Történt ugyanis, hogy a Stihl cég a település nevét világszerte ismertté tevő idei motorostalálkozón egy fiatal faszobrásszal, Gáborecz Istvánnal elkészíttette a híres Harley - Davidson motorcsalád egyik legszebb reprezentánsa, a Fat boy életnagyságú szobrát. Az alkotás egyedi voltát az adja, hogy tölgyfarönkökből készült, láncfűrésszel kifaragva. A különleges szobrot Alsóörs jelképesen már a találkozón megkapta, felállítására a Spirk László csapata által készített, Kálmán Csaba református lelkész által biztosított vöröskő alapzatra, augusztus 19- én ünnepélyes keretek között került sor, a Strand sétányon.

A helyszín felé közeledve messziről lehetett látni, hogy a motoros társadalom ünnepe ez a nap. Sokan gyűltek össze, köztük szép számban a Budapest Chapter tagjai. Az ünnepi ceremónia Dávid Roland énekes rock egyvelegével vette kezdetét, majd Dobai Attila fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az Open Road Fest résztvevői immár tizennyolc éve tekintik néhány napra otthonuknak Alsóörsöt, ahol mindig mindenki jól érzi magát. Sokan őriznek szép emlékeket az itt töltött időről, ezért szerettek volna ők is egy kis emléket maguk után hagyni. Úgy gondolja, hogy Alsóörs ismert jelmondatának ők a bizonyítékai, akik elfogadva a hívó szót rendszeresen visszajárnak a településre.

A Stihl - cég képviseletében Gémesi József szólt. Párhuzamot vont a magas minőséget és elemi erőt képviselő Harley – Davidson motormárka és a Stihl- cég motoros fűrésszel gyártott faipari termékei között, amely sok azonosságot mutat (ez már a motor és a fűrész felzúgó hangjában is megnyilvánul). A motor kifaragása kihívást jelentett a művész számára, ám ennek ő szívesen tett eleget. Jó érzéssel tölti el az is, hogy a község új jelképe frekventált helyen áll, sokan láthatják.

Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt megtisztelőnek nevezte, hogy sokan érkeztek a szoboravatásra, közülük sokan motorral. A jelenlévők soraiban ott találtuk testvértelepüléseink, a felvidéki Kalász Balázs János polgármester és az erdélyi Málnás község Szotyori Angéla polgármesterasszony vezette küldöttségének tagjait is.
Miután a tíz éves kora óta motorozó fesztiváligazgató, Dobai Attila és Alsóörs polgármestere leleplezte az alkotást, Hebling Zsolt meleg szavakkal mondott köszönetet a különleges, a község egyik legismertebb és leglátogatottabb eseményét jelképező ajándékért. „Ez egy közel két évtizedes kapcsolatnak a gyümölcse. Nagy örömmel, jó szívvel és hálás köszönettel szeretném most hivatalosan is átvenni” – mondta. A jeles nap emlékét közös fotó őrzi a jövő számára.  

Kovács Piroska

Nagy Veronika fotói:

Módosítás: ( 2017. augusztus 24. csütörtök, 12:20 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card