• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Sikeres volt az I. Tűzkőfaragó tábor

Nyomtatás

Szabadság kőbe zárva      

Kinek mit jelent a szabadság? Ezt a fogalmat fejtették ki az I. Tűzkőfaragó tábor résztvevői a szó szoros értelmében a kövek fogságából, mivel, mint mondják, abban minden benne van, csak a felesleget el kell róla távolítani. 

Akik járatosak a község mozgalmas kulturális életében, jól tudják, hogy másfél évtizede szervesen hozzátartozik az alsóörsi nyarakhoz a Veszprém Megyei Értéktár kincse, a permi vöröskő feldolgozásának hagyományát őrző kőfaragó tábor. A hajdani helyi kőbányában kitermelt építőanyagot nehéz fizikai munkával szakértő kezek tették alkalmassá feldolgozásra, mindössze véső és kalapács használatával, a modern technika segítsége nélkül. E technika őrzői voltak a Both Gábor által létrehozott, tizenöt alkalommal megrendezett alsóörsi kőfaragótábor résztvevői, és ezt a hagyományt kívánják továbbörökíteni azok is, akik az I. Tűzkőfaragó tábor munkájába kapcsolódtak be. Vannak közöttük régiek, de az internet és más források segítségével új hazai és külföldi érdeklődők is rájuk találtak. A z idén tíz főben limitált létszám a meghirdetés pillanatában betelt.

Az alkotóműhely a természet lágy ölén, közvetlenül az alsóörsi móló előtt került kialakításra három rutinos résztvevő: Koreny Viktória, Baran György és Simon Dániel szobrászművészek szervezésében. A tematikus munka ebben az évben a szabadság témakörének értelmezését célozta meg. Lássuk a „megoldásokat”!

A szentendrei Koreny Viktória úgy véli, hogy bolygónk, ahol minden korlátozva van, egyre szűkebb teret biztosít népessége számára. A szabadság lehetőségét utópisztikus módon más dimenzióban, az űrben látja. Az általa készített szobor egy űrhajó, melynek ablakaiból emberek néznek ki. Örült annak, hogy még a megformálás elején látva a szobrot, ezt egy odalátogató kisfiú megértette.
Egészen mást jelentett e téma az Olaszországból érkezett Luciano Longe számára. Nem volt nehéz felismerni, hogy Nimph of the Balaton elnevezésű nőalakja a szépség bűvöletében született. A vöröskőből faragott finom vonalak jól érvényesültek a fehér fa posztamensen. A művész rövid időt töltött Alsóörsön, mert rá és a közvetlen szomszédságában faragó, Csehországból érkezett Andrej Némethre Luxemburgban várt egy másik művésztelep.  Andrej alkotása: a Balatoni szabadság új nézőpontból értelmezte a témát: három különféle pohár hívta fel a figyelmet a vidék híres borkultúrájára és az abból eredő szabadságérzetre. Jó, hogy itt voltak – mondták a többiek, szaktudásukkal és személyiségük kisugárzásával színesebbé tették a szimpóziumot.
Frank Balázs Budapestről a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán szerzett diplomát. Jelenleg kerámiát restaurál a Párizsi udvarban, szobrokat  Máriaremetén. Alsóörsön eddig csak látogatóban járt, nagyon tetszik neki a varázslatos táj. Élvezi a tábor életét, a nagy beszélgetéseket, a pingpong csatákat. A témát nehéznek tartja, megfogni a lényegét. Eredetileg egészalakos figurában gondolkodott, de ezt az időkorlát miatt leredukálta egy kézmozdulatra, az ujjak játékára.

Alsóörsre hazajárok, szeretek it lenni, jó érzéssel tölt el – mondta Simon Dániel budapesti szobrászművész, akinek több műve díszíti a község közterületeit. Sokat kaptam az elmúlt tizenöt évtől - vallja, tanulságos volt, nemcsak szakmailag, hanem az emberi kapcsolatok miatt is. Fontos érték az önzetlenség, a nagyvonalúság, a segítőkészség.  Az idei évtől új felállásban működő csapat meg kívánja őrizni ezeket az értékeket, tovább növelve a színvonalat. Ami a témát illeti, abba sok minden belefér. Áralmás című szobra felülnézetből „működik”. Simon Dániel számára izgalmasak a felületek. Süttői mészkőből készült munkájában (a világos színeket letisztultabbnak, finomabbnak tartja) egy kereszt van elrejtve.

Budapestről érkezett Vörös Csaba szobrászművész is, aki a2008 óta rajztanárként oltja növendékei lelkébe a képzőművészet szeretetét. Alsóörsöt eddig csak kerékpár nyergéből látta bringatúrák alkalmával. Beszélgetésünk során beavatott gondolataiba a szabadság érzetének módozataival kapcsolatosan, kihangsúlyozva a ránk ható tényezőket, a választás lehetőségét különféle dolgok és élethelyzetek között, a jó döntés fontos voltát, az eszközöket ahhoz, hogy boldogok, s általa szabadok lehessünk. A gondolati szabadság is szabadság – mondta, a legnagyobb védelem a világban. Szobra egyfajta origó, eredetileg szoborban gondolkodott, de az anyag „szólt hozzá”, így faragta a követ tengeri csigává, teknőssé, leguán mészkővázává, ki mit lát benne. Kraus Dániel Csaba Piliscsabáról érkezett. A Képzőművészeti Egyetem negyedévese az Erasmus program keretében nagy örömére egy félévet Prágában végzett, a nyarat különféle alkotótáborokban, valamint munkával tölti. Valószínűleg ez utóbbi szülte a szabadsággal kapcsolatos egészen egyedi gondolatát, Munka után című szobrát, amely egy olyan vödröt ábrázol, amelynek éppen kiöntik a tartalmát. Munka után a legtöbb kétkezi szakmában kiöntik a vödröt, ez egy végtelenül egyszerű cselekedet, próbáltam vele játszani. Az pedig egyre inkább gyakorlat, kapom az információt, hogy olyan használati tárgyakat visznek be a művészetbe, amelyeket mindenki jól ismer. Fiatalos, szellemes, kifejező megoldás a kiürített vödör, mint a szabadság ilyetén módon való ábrázolása.

Kraus Csaba, Dániel testvére, kőfaragó – műköves – épületszobrász tanulni jött Alsóörsre. A község tetszik neki, nyugodt, biztonságos helynek tartja, ahol biztosítottak a munka feltételei. Az ő olvasatában egy lépcsősor jelképezi a szabadságot, amely a földről valamely magasabb dimenzióba vezet.
Baran Györgyöt és kivételes talentumát nem szükséges bemutatni, jól ismeri mindenki. Sok szép és érdekes alkotást láttunk már kikerülni vésője alól. Az idén két szobrot készített. Szabadíts ki! címet viselő vöröskőből készült alkotása beszél önmagáért, a tökéletes, izmos férfitest béklyóba zárva várja a segítséget. Másik munkájához, a Szabadsághoz (engem Marianne alakjára, a francia szabadság jelképére emlékeztet) fertőrákosi homokkövet használt. Mint mondta, figurái emberi léptékkel mérve erőteljesek (a kőben van erő), szereti a túlzásokat, nem követi az anatómiát, a merev szabályokat, túlzásokba esik, leginkább képregényekre jellemző módon. Hogy ez mire elég, azt sokszor bizonyította már.

A szimpóziumon képviseltette magát az utánpótlás is Máté Zsombor és Ágoston személyében, akik a jövőt képviselik. Az Alsóörsön nyaraló győri gyerekek előtt nem ismeretlen a tábor élete, sokat fejlődtek az elmúlt évek alatt.
Az I. Tűzkőfaragó tábor augusztus 19-én zárta kapuit. A Balás Eszter Munkácsy-díjas szobrász által zsűrizett alkotásokat Hankó Viktor rádiós műsorvezető bocsátotta árverésre. Mielőtt megkezdődött a licitálás, a szép számú jelenlévő megszavazta a közönség díját oly módon, hogy mindenki a tetszését leginkább megnyerő szobor mellé állt. A pálmát az olasz Luciano Longo nyerte el szép nimfájával. Szokás az is, hogy az elkészült alkotások egyikét megvásárolja az önkormányzat a község számára. Az idén Koreny Viktória: Földön kívüli szabadság című szobrára esett a választás.

A záróünnepségen Alsóörs alpolgármestere, Ferenczy Gábor elmondta, hogy Alsóörs hagyományápoló település, Both Gábor ez irányú ötlete hosszú éveken át prosperáló, jó kezdeményezés volt. A tábor a jövőben azonos elvek mentén, fiatalok által vezetve, megújulva folytatja munkáját. Egyben köszöntet mondott az idei év szervezőinek, Koreny Viktóra viszont az önkormányzat segítségét, az inspiráló környezetet és az alkotó munkához szükséges körülményeket köszönte meg azoknak, aki k azokat biztosították számukra.

Jövőre új nyár, új Tűzkőfaragó tábor, valamint új téma: az álom.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. augusztus 23. szerda, 09:01 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card