• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Református zenei esték

Nyomtatás

Véget értek a Református Zenei Esték  

Dupla koncerttel búcsúzott az alsóörsi nyártól és hűséges hallgatóságától Kiss-Domonkos Judit csellóművésznő, aki szokásához híven barátait is elhozta a közös muzsikálás élményét közvetítendő.

Hosszú évek óta teszi ezt mindannyiunk őszinte örömére. A koncertek megrendezésére méltó helyen, a község református műemléktemplomában kerül sor, az idén Református Zenei Esték elnevezéssel. A koncertsorozatról honlapunkon már olvashattak, most az augusztusi eseményekről számolunk be.

Augusztus 11-én, pénteken este Lugosi Anna zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem DLA docense volt a Ferencsik - díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Kiss-Domonkos Judit partnere. Miután Kovács Endre fotóművész, a helyi református gyülekezet gondnoka köszöntötte az előadókat és a hallgatóságot, szép műsort hallhattunk a romantika és az impresszionizmus legjavából válogatva.
Ráhangolódásként először Gabriel Faure: Elégiája hangzott el, amelyről egy szakértő azt írta, hogy ez az egyik utolsó mű, amelyben a szerző a pátosz ilyen közvetlen kifejezését megengedi magának.  A francia romantikára jellemző szomorkás zene után a francia impresszionizmus reprezentánsa, Claude Debussy híres, méltán népszerű Arabesque - je következett. A zseniális szerző, aki már zsenge ifjúként elkötelezte magát a zenével, és akire Bartók és Kodály is hatott, ebben a művében finom eszközökkel vonultatja fel a keleti dallamvilág szépségeit.

A továbbiakban a német romantika képviselője, Robert Schumann: Adaggio és Allegrojában, majd egy újabb Elégiában gyönyörködhettünk, a rendkívüli életutat bejárt orosz komponista – zongoraművész – karmesternek, Szergej Rachmaninovnak köszönhetően.  A két remek előadóművész, akik valamennyi műfajban fölényes biztonsággal és teljes átéléssel tudják közel hozni közönségükhöz a szerző szándékát és lelkületét, ezúttal is nagyszerű élményt ajándékozott nekünk. Gyakran csattant fel a vastaps, különösen a még hátralévő két bravúrdarab, De Falla: Tűztánca és az „ördög hegedűse”, Paganini különleges szerzeménye, a Mózes fantázia elhangzása után. Kiss-Domonkos Judit elmondta, hogy a virtuozitásáról elhíresült szerző ezt a művét egy húrra komponálta, amely az előadó számára nagy kihívást jelent, csellón különösen, ahol az üveghangokat úgy kell képezni. A témából és variációiból álló fantázia rendkívül nagy sikert aratott – méltán. A hallgatóság hosszan tartó tapssal követelt ráadást. A szép este szép befejezéséhez Csajkovszkijt hívta segítségül a két nagyszerű művész, a Szentimentális keringőnél jobb választás aligha akadt ezen a meleg nyáréjszakán.

A 2017. évi évadzáró koncertre egy másik meleg estén, augusztus 26-án került sor, amikor a Nívó- és többszörös Artisjus-díjas Line Ildikó hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere és Nagy Enikő DLA brácsaművész, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docense látogatott el hozzánk. A vendégeket ezúttal a művelődési ház munkatársa, Rátonyi Flóra köszöntötte.
A Kiss-Domonkos Judittal kiegészült vonóstrió műsorát Bach: Goldberg-variációival kezdte. Mint azt Nagy Enikőtől megtudtuk, a ma leginkább zongorán előadott művet, amelyet Bach művészetének legkiemelkedőbb alkotásai között tartanak számon, a zene fejedelme eredetileg Goldberg grófi csembalistának írta. A hosszú főtételt harminc variáció követi különböző hangulatban és stílusban. A követő darab, Beethoven: G - Dúr vonóstriója korai próbálkozás volt a szerző részéről, de a lassú bevezetés utáni folytatás már frappáns megoldásokat keres virtuozitást kívánva, melynek az előadók eleget is tettek.

Alessandro Rolla olasz zeneszerző, Beethoven kortársa, Paganinit is tanította hegedülni. Zenét oktatási célzattal komponált - mondta Nagy Enikő, majd két vonóstrió igazolta az elhangzottakat. Rolla után Willy Hess, akiről azt tudtuk meg, hogy Svájcban élt, Zürichben tanított és könnyedebb zenéket írt. Ráadásként Rubinsteintől hallhattunk szalonzenét.

Méltó befejezése volt ez a koncert a Református Zenei Esték hangversenyeinek, élményeket adva a komolyzene szerelmeseinek. Köszönet érte!

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2017. szeptember 01. péntek, 06:46 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card