• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Horgásznap, harmadszor

Nyomtatás

Az ételek halból készülnek

2017. szeptember 16-a jeles nap lesz Alsóörs életében. A község népszerű strandján ezúttal nem a fürdőzőké lesz a főszerep, hanem a III. Alsóörsi Horgásznap és Halfőzőverseny résztvevőié, akik ebből az alkalomból horgászbotot és főzőkanalat ragadnak.

Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt, Tatai Lajos, az alsóörsi székhelyű, 7 – 800 fő tagságot számláló Veszprém Vidéki Horgászegyesület elnöke és Heiter Sándor vezetőségi tag, valamint Rátonyi Flóra, a művelődési ház munkatársa sajtótájékoztató keretében ismertette szeptember 5-én a nagy érdeklődésre számot tartó program közérdekű tudnivalóit.
Mielőtt erre sor került, Hebling Zsolt arról beszélt, hogy példaértékű kapcsolat fűzi össze Alsóörs Község Önkormányzatát és a településen otthont talált civil szervezetet,mint a község előremutató, meghatározó közösségét. Ezt a közös rendezvényt ők kezdeményezték, köszönet érte.

A polgármester után Tatai Lajos elnök szólt. Mint mondta, a horgászegyesület jövőre ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját. Az eseményhez méltó ünnepség színhelye Alsóörs lesz, a program előkészületei máris megkezdődtek. Ezt követően bemutatta az egyesületet. Megtudtuk, hogy tagsága felöleli az ország egész területét, akik 50 pihenőházzal, engedélyezett kikötővel és 102 csónakkal bírnak, a terület pedig 2016 óta kiemelt haltelepítő hely.

A bemutatkozás után a közelgő versenyről kaptunk tájékoztatást. Tizenkét három főből álló csapat, valamint egyéni résztvevők kapnak arra lehetőséget, hogy versenybe szálljanak a strandon kijelölt szektorokban, egy - egy bottal, botonként egy horoggal, tetszőleges módszerrel horgászva. A mérlegelést szektorbírók végzik, egy gramm egy pontot ér. Utána a zsákmányt élve vissza kell engedni a vízbe. Díjazásban az első három részesül és az a versenyző, aki a legnagyobb halat fogta. A versenyt (és a vándorserleget) az a csapat nyeri, melynek tagjai a legnagyobb összsúlyt érték el.
Nevezési határidő: szeptember 14. Információk a vvhet@freemail.hu címen, vagy az alábbi telefonszámok egyikén: 70/2817197, vagy 70/5058828.
Az alsóörsi program jellegzetessége, hogy a horgászversennyel párhuzamosan egy főzőverseny is folyik. Az előző két alkalomból ítélve, sokan szeretnék bizonyítani, hogy jártassak a konyhaművészetben. Főzni, sütni (kizárólag gázon) bármit lehet, bográcsban, tárcsán, grillezve, egyetlen kikötés, hogy a remekműnek halból kell készülnie.  Bár sok ötletet láttunk és sok kitűnő ételt kóstoltunk már, Heiter Sándor azt kérte, hogy bátran hozzanak a 3–5 fős csapatok tagjai új recepteket, adják meg a lehetőséget új ízek megismerésére. Ezt követően ismertetésre kerültek a szeptember 16-án reggel 9 órakor kezdődő főzőverseny szabályai és a kiírás kritériumai. A príma étkek rangsorát három fős ítészbizottság határozza meg, ám az 500 forintért vásárolható „alsóörsi pikkely” is jelzi majd, hogy melyik kondér tartalma ürül ki gyorsabban.  Leveses ételekből 15, egyéb ételekből 10 adagot kell készíteni. Nem fog hiányozni az alsóörsi óvoda remek gárdája sem. A díjazás az előzőekhez hasonló. Jelentkezési határidő: szeptember 12.
A továbbiakban Rátonyi Flórától megtudtuk, hogy a nap családi programokban is bővelkedik: a gyerekeket 10–16 óra között várja a Fanyűvő játszóház, 15–18 óra között a Viktória zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt.

A rendezők mindenre és mindenkire gondolnak, még a kedvező időjárás is el van intézve, legalább is az előrejelzés azt ígéri.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2017. szeptember 07. csütörtök, 07:41 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card