• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kovács Endre fotókiállítása Somorján

Nyomtatás

Somorján, egy "Muzsikáló Péntek Estén"

Testvérgyülekezetének otthonában, a szlovákiai Somorján járt a közelmúltban az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség küldöttsége. Az időpont, augusztus 25-e nem volt véletlen.

A 2017-es esztendő ünnep az egyháztörténetben: 500 évvel ezelőtt született meg a reformáció. Ebből az alkalomból rendezvények sora látott napvilágot, köztük az a konferencia, amely Alsóörsön zajlott le 2017. június 3-án. Ezen az aktuson a Veszprémi Református Egyházmegye vendégeként jelen voltak a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Pozsonyi Egyházmegyéje gyülekezeteinek képviselői is. A nagyszabású rendezvényen a két egyházmegye testvéregyházmegyei megállapodást kötött egymással, felelevenítve a múlt örökségét, miszerint 1920 előtt is hasonló kapcsolat fűzte őket egymáshoz. Lehetőség nyílt arra is, hogy egyházközségek találjanak egymásra. Így született meg Somorja és Alsóörs - Lovas ez irányú kapcsolata.

Somorja, a nagyszombati kerületben fekvő hajdan szabad királyi város – melynek első említése 1238-ra datálódik – a Csallóköz középkori kereskedelmi központja volt. Ma tizenhárom ezren lakják. Eredetileg későromán stílusban épült, később a gótika jegyében átalakított, 15. századbeli freskókkal díszített református temploma a város kulturális életében is szerepet játszik. Ezen programok egyike a Muzsikáló Péntek Esték elnevezésű komolyzenei koncertsorozat, amely a Somorjai Református Egyházközség és az ISAPUR Polgári Társulás szervezésében zajlik. Augusztus 25-én, a testvéri együttműködés jegyében három Alsóörshöz kötődő művész volt a rendezvény vendége, akiket az Alsóörs – Lovasi Társegyházközség lelkésze, dr. Kálmán Csaba és Hebling Zsolt alsóörsi polgármester – presbiter vezetésével a község és a gyülekezet elöljárói is elkísértek. Ezen a napon nyílt meg ugyanis ünnepélyes keretek között Kovács Endre fotóművész: Hit és látás című kiállítása. 

Sokan gyűltek össze a gyönyörű ősi templomban, ahol az alsóörsi és György András somorjai református lelkipásztor, valamint a két település polgármestere köszöntötte a megjelenteket. „… hitben járjunk, nem látásban” idézte Pál apostol korintusiakhoz írott levelét Kálmán Csaba, és ez nem volt véletlen, hiszen a Biblia sorai összecsengenek Kovács Endre munkájával. A hitből (és látásból) született fekete - fehér felvételek Alsóörs református templomában készültek, honlapunkon már többször olvashattak róla, csakúgy, mint a köztünk élő népszerű alkotóról, magáról.

A kiállítás megnyitó ünnepi hangverseny keretében zajlott Kiss-Domonkos Judit csellóművész és Line Ildikó hegedűművész közreműködésével. A Ferencsik-díjas Kiss-Domonkos Juditot, a Magyar Állami Operaház szólócsellistáját, a Bach Trió, a Budapesti Kamaraegyüttes, a Failoni Kamarazenekar és más formációk tagját nem szükséges bemutatni, hiszen művészi élmények sokaságát kaptuk már tőle. A háromszoros Artisjus – díjas, a Magyar Rádió nívódíjával kitűntetett Line Ildikó hegedűművész, a budapesti Operaház, majd a Rádiózenekar koncertmestere is többször volt már vendégünk, róla ugyanez mondható el. A két kiváló művész szokásához híven most is igényes műsort állított össze: Vivaldi: Il Pastor Fido, Kodály: Duo, Paganini: Polonaise, Rolla: Duo és Handel: Passacaglia című művét élvezhette a hallgatóság. A kiállítás képei és a szép műsor egyaránt nagy sikert arattak. A Muzsikáló Péntek Esték alkalmai ingyenesek, az adományokat a kárpátaljai zenei tehetségek támogatására fordítják.

Kovács Endre elmondta, hogy ott tartózkodásuk idejére vendéglátóik színes programot állítottak össze ismerkedtek Somorja nevezetességeivel, láttak egy zsilipelést a gabcsikovói erőműben, és nem kerülték el a magyar és csallóközi borokat kínáló borfesztivált sem. Vasárnap istentiszteleten vettek részt, ahol a szentbeszédet dr. Kálmán Csaba tartotta. Mint azt tőle megtudtam, lesz folytatás, a tervek – köztük szószékcsere – már körvonalazódnak.

Kovács Piroska

Hebling Zsolt fotói:

 

Módosítás: ( 2017. szeptember 08. péntek, 10:49 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card