• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Növendékhangverseny volt Alsóörsön

Nyomtatás

Gyöngyszemek fuvolán
                                                
Prof. Bálint János Liszt-díjas fuvolaművész tanítványai adtak koncertet az elmúlt hét végén az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban a Füred Hangja Fesztivál keretében.

Szép hangszert választott magának annakidején a kitűnő fuvolaművész, amikor szülővárosában, Hódmezővásárhelyen megismerkedett a zene varázsával. A fuvolát, amely hosszú fejlődésén és számtalan változáson ment át azóta, amióta mai formáját Theobald Böhm megalkotta, a „legmozgékonyabb” hangú fúvós hangszernek szokták nevezni. Bár már a görög - római kultúrkörben is találunk rá utalásokat, igazán népszerű, csak a 18. században lett. Szép hangját nekünk is adódott már alkalmunk megcsodálni, amikor Horgas Eszter fuvolaművész koncertet adott a református templomban.

A hangszer másik reprezentánsát, Prof. Bálint Jánost, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szegedi Tagozatának adjunktusát sem szükséges bemutatni a komolyzene kedvelőinek. Az MRT Szimfonikus Zenekarának tagja, a Nemzeti Filharmonikus szólistája nemzetközi hírnévre tett szert, megismertetve közönségét a fuvolairodalom remekeivel. Az Anconaban rendezett fuvolaversenyen nemcsak győzelmet aratott, hanem kiérdemelte a város nagydíját is. A szólista karrier mellett életcéljának tekinti azt is, hogy tudását továbbadja, több hazai és külföldi akadémia tanára, az olaszországi rovigoi akadémia vendégprofesszora, kurzusokat tart.

Azt tudjuk, hogy Alsóörs színes kulturális életének egyik szegmenseként felkarolja a fiatal zeneművészek képzését is oly módon, hogy lehetőséget biztosít számukra a bemutatkozásra. Berkes Kálmán klarinétművész, a tokyoi zeneakadémia professzora, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője évről évre tanítványai körében koncertezik nálunk, most Bálint János is megtette ezt. A Balatonfüreden megrendezésre került tíz napos kurzus nemzetközi gárdájának tagjai közül hat rendkívül tehetséges fiatal reménységnek Alsóörsön is módjában állt, hogy belopja magát közönsége szívébe, amit ők egy órás koncertjük során meg is tettek. A hangversenyen a fuvolairodalom remekei csendültek fel.

A Füred Hangja Fesztivál és Nyári Akadémia fuvola osztálya Prof. Bálint János vezetésével Alsóörsön az alábbi műsort adta:

  1. Carl Reinecke: D-dúr koncert, előadta: Dominika Pilis
  2. Franz Schubert: Bevezetés, téma és variációk az "Elszáradt virágok" című dal témájára. ea.: Bálint Bernadett
  3. Robert Schumann: Három románc ea.: Szabó Vanda
  4. Szergej Prokofjev: D-dúr szonáta ea.: Karolina Walesa
  5. J.S.Bach: E-dúr szonáta ea.: Mina Cvetkovic
  6. Henri Dutilleux: Szonatina ea.: Andjela Andolsek

  Zongorán közreműködött: Juan Diego Galindez, a Detmoldi Zeneművészeti Főiskola korrepetítora.

A hangverseny megérdemelte nagy sikert aratott.                       

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2017. szeptember 15. péntek, 08:21 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card