• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

”III. Alsóörsi Horgásznap” beszámoló

Nyomtatás

Beszámoló a III. Alsóörsi Horgásznapról Alsóörs sokat látott strandja adott otthont szeptember 16-án a harmadízben megrendezett, rövid idő alatt népszerűvé vált horgásznapnak.

Három évvel ezelőtt az alsóörsi székhelyű Veszprémvidéki Horgász Egyesület vezetősége azzal az ötlettel kereste fel Hebling Zsolt polgármestert, hogy szeretnék egy nagyszabású rendezvény keretében elmélyíteni 700-800 főből álló tagságuk és a község lakosságának kapcsolatát. A programban horgászverseny és főzőverseny szerepelt, természetesen kizárólag halból. Alsóörs önkormányzata támogatta a kezdeményezést. Az idén harmadik alkalommal megrendezett verseny népszerűsége igazolja, hogy az elképzelésnek volt létjogosultsága.

Nem kezdődött jól a nap. Eső áztatta az utcákat, barátságtalan volt az idő. Ez azonban az edzett horgászokat cseppet sem zavarta. A strand hamarosan benépesült. A III. Alsóörsi Horgásznap Halfőző és Horgászversenyt Hebling Zsolt polgármester nyitotta meg, példaértékűnek nevezve az önkormányzat és az egyesület együttműködését. Ezt Tatai Lajos egyesületi elnök is megerősítette, jó versenyzést kívánva a résztvevőknek. Közben a kijelölt szektorokban felsorakoztak a horgászverseny résztvevői, a tizennégy jelentkező közül tizenhárom megjelent és elfoglalta helyét az előre kijelölt szektorokban, csakúgy, mint az a hat csapat, amelynek tagjai főzőhelyeiken a gasztronómia terén mérték össze tudásukat. Remek volt a hangulat, mindenki tette a dolgát.

Az idei horgászverseny résztvevői többek között Veszprémből, Herendről, Almáiból érkeztek, de képviselve voltak a hazai színek is. A versenyzők többsége járt már nálunk, mások először próbálkoztak alsóörsi vizeken. Utóbbiak közé tartozik Söveges Károly Uzsáról, aki gyermekkora óta hódol hobbyjának. Édesapjától és testvéreitől leste el a fortélyokat, ma már a haverokkal jár a csend és nyugalom nyomában, de azért magára az élményre is vágyik. Hasonló gondolatot fogalmazott meg a herendi Tamás Péter is. Büszkén mondta, hogy ők az Alsóörsön nyert vándorserleg birtokosai, bár már nem sokáig, mert egy évig őrizheti csak a győztes. A sikert egy egyéni versenyben elért második helyezés és a csapatgyőzelem hozta meg számukra. Az informatikus végzettségű fiatal jó kikapcsolódásnak tartja a horgászatot.

Amikor beszélgetni kezdtünk, még nem tudtam, hogy a verseny majdani győztesével állok szemben. Németh László, az edericsi Kőke-Küsz egyesület versenyzője Ukkról érkezett. Mint mondta, gyakran és szívesen jár versenyekre, egy nyugdíjasnak ez kiváló időtöltés. Jó alkalom arra is, hogy a múltra emlékezzen, arra az időre, amikor még nagyapjával járták a vizeket, amikor gombostű volt a horog, és darabjaira szaggatott szúnyogháló helyettesítette a damilt. A Marcal – ahol mindez történt – azóta is nosztalgia tárgya az életében. Alsóörsöt nagyszerű helyszínnek tartja, szavaival élve: kulturált, rendezett, jó a part, jók a körülmények. Örül, hogy eljött, aztán később kiderül, hogy ennek más oka is van: az a 920 gr súlyú dévérkeszeg, amit öt perccel a verseny befejezése előtt fogott, az egyéni verseny II. helyezését és a „legnagyobb hal” kifogásáért járó serleg elnyerését jelentette számára.

Miközben a horgászok több, de inkább kevesebb sikerrel próbálkoztak, kellemes illatok terjengtek a levegőben. Először a hal formájú kés, majd a halat formázó üveg tűnt fel, amikor a „Gombócozók” csapatának háza tája felé közeledtem. A Budapest – Zirc – Alsóörs érdekeltségű csapat tagjai (köztük az alsóörsi Jákl Róbert) a Horgásztanyán ismerkedtek meg egymással. Főztjük, a bakonyi halas gombócleves filézett, kétszer ledarált vegyes halból, pontyból, keszegből, balinból, sügérből, süllőből készült, hagymával, borssal, paradicsommal fűszerezve, sóval, borssal, köménnyel, petrezselyemmel ízesítve. A gombócok kötőanyagául tojást használtak. Végül zöldségek és a hozzáadott gombapaprikás adta meg az étek speciális ízét. A csapat egyik tagja, Solymosi Anna elmondta, hogy horgászként őrangyala szokta megsúgni, hogy hová kell bedobni a botot, élete legnagyobb, 5 kilós pontyát itt fogta.

A Herczeg - team, avagy a „Három Grácia” neve jól cseng Alsóörsön (is), hiszen többször bizonyítottak már. „Az igazi desszert a kötény alatt van”feliratú kötényük ugyan olyan jó kedélyről tanúskodik, mint amilyen hangulatban dolgoztak. Speciális főzőedényükben tárkonyos, gombás ragu főtt, többféle halból, bevallásuk szerint kísérleti jelleggel. Bár először főztek e recept szerint, a siker ezúttal sem maradt el. A következő csapat, a „Kútfúrók” tagjai közül az alsóörsi Keresztesi Olivér tízedik alkalommal, Sándor Tibor Budapestről és a szarvasi Lipták Zsolt először vett részt a megmérettetésen. A ponty pesti, a keszeg balatoni – mesélték. Nyáron beszélték meg, hogy indulnak, és hagyományos alsóörsi halászlét készítenek. Olivér nagyon szeret pecázni, de csak azt, még életében nem pucolt halat. Csapatuk rajtszáma a négyes. Így lesznek negyedikből az elsők – mondták a verseny elején – és igazuk lett!
A „Tanyasiak” négy fős csapatának két tagja, a Páthi házaspár Budapestről érkezett. „Először vettünk részt az alsóörsi halfőző versenyen – mondták, de valószínűleg nem utoljára. Kedves barátok, Laci és Szilvi meghívására jöttünk. A kezdeti zuhogó eső után kiderült az idő és felvidámodva kezdtünk a hagyományos halászlé főzéséhez, ami oly jól sikerült, hogy valamennyit sikerrel szétkapkodták a kedves vendégek”.

A veszprémi „Jeruzsálemhegyi Baráti Kör” tagjai között ott találtuk a rendező egyesület lelkét, a horgászat ügye iránt elkötelezett Heiter Sándort. Ők állandó résztvevői az alsóörsi horgásznapoknak és minden alkalommal nagyon jól szerepelnek. Idei „versenyszámuk” igazi kuriózum: keszeggel húzott pontypaprikás csalános túrótallérral. Mint azt tőlük megtudtam, a keszeg az étel sűrítésére szolgál, a csalánról pedig köztudomású, hogy egészségünk egyik őre, de nemcsak az, az étel ízesítés terén is jó szolgálatot tesz.
A „HAL-ÁSZOK”, köztük beszélgetőpartnerem, a Vas megyei Püspökmolnáriból érkezett Pados Zoltánné tizennyolc éve nyaralnak Alsóörsön. Szeretnek itt lenni, sütni – főzni, egymás társaságában lenni. Gyerekeik itt nőttek fel, most is jöttek volna, de a foci bajnokságban is helyt kell állni. Ezúttal főztjüket ily módon ajánlották: „Aki ezt a harcsapaprikást megkóstolja, mind a tíz ujját megnyalja. Jó szívvel kínáljuk, egyétek hát barátok! Jó étvágyat kívánnak hozzá a HAL-ÁSZOK”. A „puding próbája” bevált, elsők között fogyott el az „alsóörsi pikkelyért” 500 forintos áron vásárolható ebéd, bár a többi csapat főztjének is nagy volt a keletje. Éhen azért senki nem maradt, erről a Napraforgó Óvoda és Bölcsőde konyhája gondoskodott. Ezúttal is remek halászlét főztek, versenyen kívül.
Az ételek minőségét két mesterszakács, Mauer István és Gaál Tamás bírálta el. A halfőzversenyt színvonalasnak ítélték, kiemelték azt, hogy jóízű ételek készültek hagyományos recept szerint, nem azok újragondolásával, a csalán felhasználását pedig jó ötletnek tartották.

A verseny eredménye: harmadik helyezést értek el a HAL-ÁSZOK, második lett a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör, a győzelmet a Kútfúrók szerezték meg.

Elbírálásra került a horgászok fáradozása is.
A csapatversenyt a Ponty-team nyerte meg 2545 g (4 db hal) kifogásával, második lett a Flexibilis csövek 2110 g (4 db), harmadik a Köke-Küsz 1575 g (2 db) hallal.
Az egyéni versenyben Kránitz Róbert győzedelmeskedett 1385 g (3 db) hal kifogásával. Második lett Németh László 920 g súlyú halával, ami számára egyben a „legnagyobb hal” kifogásáért járó trófea megszerezését is jelentette. Az egyéni versenyben az alsóörsi Tóth Zoltán mindössze mínusz 5 g miatt szorult a harmadik helyre.

A verseny ideje alatt és azt követően is a Szpisjákné Baráth Rita vezette péti Fanyűvők játszóház gárdája szórakoztatta a legkisebbeket, szellemes népi játékaik között ott találtuk a kosárhintát, a csiga tekerőt, az óriásmalmot, de az ördöglakatokkal gondoltak a felnőttekre is. A gyerekek – köztük Béni Georgina és Kolos Lillafüredről, Gál Kitti Almádiból, Báró Jázmin és Boglárka alsóörsi óvodások és mások – élvezték a kínálatot. A délutáni órákban a program kiegészült a Viktória zenekar remek műsorával.

Összességében a rendezők igényesnek és sikeresnek minősítették a rendezvényt. Heiter Sándor szerint a horgászok „csúcson járnak”, a főzőversenyen résztvevők számának növelése a jövő feladata. Tatai Sándor egyesületi elnök elmondta, hogy a különféle kupaküzdelmek a halfajták adta nemzeti sajátosságok szerint zajlanak (a legnagyobb harcsákat például a Pó folyóban lehet fogni), Alsóörs minden tekintetben ideális helyszín jelen verseny megrendezésére, amellyel elégedett. Hebling Zsolt polgármester és Báró Béla jegyző egyaránt a szezon meghosszabbítási lehetőségét látja a szeptemberi eseményben, amely most, harmadik alkalommal is sikeres volt.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. szeptember 19. kedd, 07:38 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card