• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Itt jártak a paloznaki szüretelők

Nyomtatás

Alsóörsön jártak a paloznaki szüretelők

A maga módján, személyesen kézbesítette szüreti bálba szóló meghívóját szeptember 23-án Paloznak, Czeglédi Ákos polgármester vezette küldöttsége.

A legizgalmasabb mindig a rendszeresen megtartott rendezvény kezdete. Nagy lendülettel érkeznek ilyenkor egymást követve szekerek, traktorok, csak úgy csikorognak a kerekek, berobog két liliputi kisvonat, széplányok léptetnek lóháton, szól a zene, zeng az ének, mindenki integet, pillanatok alatt megszületik a fesztelen jókedv, átragad egymásra a vidám hangulat. A paloznakiak évről évre szolgálnak valamilyen meglepetéssel, most azonban ők lepődtek meg azon, hogy nálunk „élő szőlőfürtökkel” találkoztak. A paloznaki Eszter és az alsóörsi Vera ugyanis Esztra néven új szőlőfajtát „nemesített”, amelyhez mindössze néhány zöld lufira volt szükségük. A fele - fele arányban magukra öltött jelmez együttesen alkotta a fürtöt, szimbolizálva ezáltal is a két település egymáshoztartozását.

Az idei rendezvényen jelen volt országgyűlési képviselőnk, Dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, térségünk életének aktív résztvevője. A mulatság a kisbíró – alias Czeglédy Ákos polgármester – hirdetményével vette kezdetét, aki rigmusba szedve kidobolta, majd kérdésre adott válaszként komolyra fordítva a szót is elmondta, hogy véleménye szerint rendkívül fontos a jószomszédi viszony, az, hogy megmutathatják munkájuk eredményét. Köszönetet mondott a kedves fogadtatásért és hangsúlyozta, hogy mindenkor szívesen jönnek hozzánk. A rigmus szövege szerint pedig megígérte, hogy nem lesznek hálátlanok, viszik majd Alsóörs népének jó hírét és igaz szeretetét.
A hirdetményt műsor követte a zánkai Bokafogó Néptáncegyüttes közreműködésével. Először egy botos férfitáncot láthattunk, majd a lányok szoknyája is meglibbent. Sokan nézték őket, jó volt a hangulat.

Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt elmondta, hogy maga is járt néptáncolni annak idején, még általános iskolás korában a Muhariné tanárnő vezette szakkörbe. Már akkor szokás volt, hogy Alsóörs, Felsőörs, Lovas, Paloznak és Csopak ilyenkor közösen ünnepelt, szekéren jártak faluról falura többek között ők is vidámtáncot ropva. Több évtizede él tehát a hagyomány, igazodva a mai idők szelleméhez. Mint mondta, személy szerin t is örül a kedves invitáló seregnek, a jó hangulatnak, a gyümölcsöző kapcsolatnak. Paloznak polgármestere pedig arról számolt be, hogy tervei alapján a következő években hívó szavuk Felsőörsre is el fog érni, jó volna kibővíteni ezt a kedves rendezvényt, a települések életének üde színfoltját.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. szeptember 25. hétfő, 08:21 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card