• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A Gaudium Kamarakórus ünnepi koncertjétől

Nyomtatás

Hidat építettek profán és szent között

A XI. ARS SACRA FESZTIVÁL keretében, a Pusker János karnagy vezette Gaudium Kamarakórus, szeptember 23-án hangversenyt adott az alsóörsi Boldog Gizella római katolikus templomban. Az ünnepi eseményt Szent László király és Kodály Zoltán emlékezetének szentelték.

Ezekben a napokban, szeptember 16 és 24 között, számtalan szakrális kulturális program zajlik országszerte. A kezdeményezés, hogy tárjuk ki a templomok kapuit és mutassuk be Európa ősi zsidó - keresztyén gyökereinek bőséges művészeti tárházát, Párizsból indult ki, majd Bécset, Lisszabont, Brüsszelt érintve jutott el 2007-ben Budapestre, akkor rendezték meg ugyanis az I. Ars Sacra Fesztivált. A célt Isaac Newton fogalmazta meg, aki azt mondta, hogy hidat kell építeni profán és szent közé, mert az emberek túl sok falat- és túl kevés hidat építenek. Hazánkban szeptember harmadik hetében zajlanak az Európai Kulturális Örökség Napjainak eseményei, amikor ingyenesen látogathatók a különféle rendezvények, köztük kiállítások, előadások, koncertek. E gondolat jegyében jött létre a Keresztyén Sziget, a Karizmák ünnepe, ebből az alkalomból adott nagysikerű hangversenyt Bogányi Gergely zongoraművész Veszprémben, és így született meg a Gaudium Kamarakórus Szent László és Kodály Zoltán példája és lelkülete című énekes, verses megemlékezése is.

Ne féljetek!” – idézte köszöntő szavait követően Pusker János Jeremiás próféta könyvét, az Ars Sacra Fesztivál mottóját. Példaként hozta fel, hogy Szent László és Kodály Zoltán egyaránt azok közé az emberek közé tartozott, akik életművükkel és eszmeiségükkel bizonyították, hogy nem félnek. A középkori lovageszményt megtestesítő erőskezű uralkodó, aki szigorú törvényeket hozva, egyházat szervezve folytatta Szent István örökét, és a zseniális zeneszerző, aki vállalta hitét, aki nemcsak olvasta görög eredetiben a Bibliát, hanem magyarázattal is ellátta azt, aki visszautasította Rákosit, amikor új himnuszt kért tőle, szilárd alapja volt e gondolatnak. Egyikük sem félt, ezért is hajtott most fejet előttük Alsóörs.

A műsor első felében Szt. Lászlóról szóló zeneműveket hallhattunk, elsőként rögtön egy, az 1100-as évekből származó ősi himnuszt, az Áve, égi király híve (Regis regum civis, ave) kezdetűt, majd egy gradualet, az Elébe siettél Uram című válaszos zsoltárt, amelyben a szólista és kórus felel egymásnak. Mielőtt a kórus egyik tagja, Decsi Lászlóné szavalat formájában azt kérte Szent Lászlótól, hogy maradjon a példaképünk, az énekkar Kapi Gyulát idézve könyörgött az Úristenhez kegyelemért, majd Webbe: Justorum animae című művét hallhattuk Balázs Márta előadásában. A koncert további részében elhangzott a Nyolc boldogság zenei megfogalmazása, az Üdvözlégy kegyes Szent László és Young: Alleluja című műve, melyet egy Taizé - i ének, a Várj, és ne félj! követett.
Az egyes kórusművek között Pusker János karnagy információi és magyarázatai színesítették a műsort. Szólt a legendák igazságtartamáról (jelentős személynek kellett lennie annak, akiről fennmaradt), arról, hogy mire tanítják az embert ezek a történetek, továbbá megtudtuk azt is, hogy a magyar szentekről szóló egyházi énekek verses fordításai közül egyedül a Szent László tetteiről szóló hiánytalan.

A Gaudium Kamarakórus jól szerkesztett, szép műsorának második részében Kodály Zoltán kincstárából válogatott. Mielőtt felcsendültek a remekművek, Meszes Ferencné Csorba Győző: Kodály című versét tolmácsolta. A hűséges közönség néma csendben, áhítattal hallgatta végig a gyönyörű Miatyánkot és Stabat Matert, majd Babits fordításában a Pange linguat. Pusker János elmondta, hogy amikor a II. vatikáni zsinat után magyar lett liturgia nyelve, akkor kérték fel a mestert e mű megkomponálására. Ő, akinek a latin természetes közege volt, csak akkor jött rá, hogy milyen nagy szükség volt erre, ahogy maga fogalmazott: kétszázötven évet késett vele. Ezt követően egy fiatalkori szerzeménye, az Ave Maria csendült fel Balázs Márta szép szoprán hangján. A hibátlan műsor méltó befejezése a Magyar mise volt: vezényelt Balázs Márta, orgonán Pusker János működött közre.

Összességében elmondható, hogy a Gaudium Kamarakórus kitett magáért, igényes műsort hallhattunk méltó előadásban, az Ars Sacra Fesztivál szellemében.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. szeptember 27. szerda, 08:04 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Hirdetmény

Balaton Best Card