• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nyitott Pincék teljesítménytúra 2017.

Nyomtatás

 Pincelátogatás, teljesítménytúra a Balaton Riviéra szervezésében

Szeptember 30-án, szombaton a Nyitott Balaton programsorozat keretében ismét kitárták kapuikat Alsóörs és környékének borozói, hogy a Cartographia Kupa teljesítménytúráinak egyikeként népszerűsítsék csodaszép vidékünket.

A Balaton, ez az ezerarcú, csodálatos tó strandolási, sportolási, kirándulási lehetőségeivel nemcsak nyáron, a főszezonban részesíti látogatóit élményekben, megvan a többi évszak szépsége is, lehetőségek sokaságát kínálva mindazoknak, akik élni kívánnak vele. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület azon szervezetek egyike, amelyek segítséget nyújtanak ehhez, többek között a Nyitott Balaton programmal, amely elő- és utószezoni kínálatával a szezon meghosszabbítását van hivatva elősegíteni. Közéjük tartozik a Nyitott Pincék teljesítménytúra, azaz a környék nagyon híres és alig ismert borozóinak, pincészeteinek, vendéglátó egységeinek felfedezése.

Szeptember utolsó hétvégéjén nyarat idéző kellemes időben, ideális körülmények között rajtolt el a mezőny, mint azt Zakar Zelindától, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzserétől megtudtam, rekord számú, 537 fő résztvevővel. Hogy miért választották ilyen sokan ezt a programot, azt egyikük, a blogot író Gombos Kálmán így fogalmazta meg: „ide vonzott bennünket a gyönyörű táj, az ismeretlen részek felfedezésének vágya és nem utolsó sorban a finom borok”, minthogy az út nem kevésbé híres tájon át vezetett hegyről völgybe, pincétől pincéig, mint a kétezer éves borkultúrájáról ismert világhírű Balatonfüred – Csopaki Borvidék.

A túrázás szerelmesei két táv között választhattak: 15 vagy 30 kilométer várta őket, amikor a rajt helyén, a felsőörsi Gelléri pincénél gyülekeztek, ahol zsíros kenyér és forralt bor volt a reggeli menü. A résztvevők közül 111 fő vágott neki a rövidtávnak, a többieknek jól esett a hosszabb gyaloglás a szép környezetben. Az ország legkülönbözőbb tájairól – köztük Győrből, Budapestről, Lepsényből – érkezett vendégek között voltak gyakorlott túrázók, és voltak olyanok, akik most ismerkedtek a Móricz - féle aranyigazsággal, hogy „gyalogolni jó”. Voltak gyerekek, akik mint mindig, most is fáradhatatlannak bizonyultak, és akadtak jó néhányan, akik kedves négylábú barátaik mozgásigényét is igyekeztek kielégíteni. Hogy a természetjárást nem lehet elég korán kezdeni és elég későn befejezni, arra bizonyság, hogy a legfiatalabb résztvevő egy mindössze féléves kisbaba volt, míg az életük ezüstkorában lévőket egy 78 esztendős sportbarát képviselte.

A rendezők célja az volt, hogy a Riviéra Turisztikai Egyesületbe tömörült pincészeteket egy túrára felfűzve mutassák be és népszerűsítsék. A 15 km-es kör pecsételő pontjai között (ahol önkéntes segítők tevékenykedtek) ott találtuk a Homola és a Jásdi Borteraszt, Papa Borozóját és a Szent Donát Borházat, a Petrányi és a Söptei pincészetet, valamint egyetlen természetes forrást, a csopaki Nádaskutat, ahonnan a szalagokkal kijelölt út már visszafelé vezetett a célhoz, Felsőörsre. Bár a hosszútáv is érintett néhányat az említettek közül, résztvevői a piros- és kékjelzés mentén Alsóörs – Lovas – Paloznak egy részét bejárva, felkeresték a Csendes Kempinget, az alsóörsi Carpaccio Éttermet, Lovas Kikötőt és Lovas Csárdát, a Levendula Pincét és a szintúgy népszerű Gyuri Lángos Büfét az alsóörsi strandon.

A negyedik alkalommal megrendezett teljesítménytúra jól sikerült. Gulyás – Merkó Éva és Balázs, valamint Enese Győrből érkezett. Bár a Cartographia Kupa résztvevőiként rendszeresen túráznak – határaikat feszegetve tettek már meg 50 kilométert is – nálunk még nem jártak. Amit láttak, tapasztaltak megnyerte a tetszésüket. A zirci Koncz László hivatásos katona. Hat éve túrázik, néha családjával, más alkalommal egyedül, vagy barátaival. Megfordult már hazánk csaknem minden túraútvonalán, 80 – 100 alkalommal járta a hegyeket. Számára a gyaloglás aktív pihenést, szellemi felfrissülést jelent, szinte függőség.Véleménye szerint senki nem veszít vele, ha kipróbálja, annál többet nyer. A nemesvámosi Csornai Csabáné nővérével, a herendi Hordósy Józsefnével érkezett a harmadik pecsételő ponthoz, a lángossütőhöz. Gyerekkoruk óta természetjárók, Szatmári Árpád tanár úr szerettette meg velük ezt a hasznos és szép időtöltést még a veszprémi „közgázban”. Jó kis táborokat szervezett – mesélik, ahol útjelzéseket festettek, növényekkel ismerkedtek. A lényeg az, hogy együtt voltak. Ma már Edina, Csornaiék lánya szervez hasonlókat. Bennünket is „ő vitt bele” – vallják mindketten. Hálásak neki az egészséges életvitelért, az élményekért, barátokért, akiket így ismertek meg. Alsóörsöt különösen kedvelik. Végezetül egy Szombathelyről és Bándról érkezett vegyes csapat tagjait, Gombos Kálmánt, testvérét, Lászlót és Magasházi Ildikót kérdeztem tapasztalataikról, amelyről a blogger Kálmán maga is részletesen beszámol. Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek, egyetlen mondat a válasz: Két hét múlva ismét ellátogatunk Alsóörsre (ahová nyáron is szívesen jövünk strandolni), magukkal hozva hat éves gyermekünket is, akinek ez lesz az első éjszakai túrája.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. október 04. szerda, 08:55 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card