• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Beszámoló a palacsintafesztiválról

Nyomtatás

Túl jól sikerült – az alsóörsi palacsintafesztiválról

Túl jól sikerült az Alsóörsön első ízben megrendezett palacsintafesztivál, mármint ami a rekordszámú érdeklődőt illeti. A rendezvény maga azonban jó néhány problémát vet fel, levonandó tanulságokkal.

A fesztivál a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület és a János Pince Udvarház szervezésében jött létre. Az elképzelés jó volt, mivel a nyári szezon meghosszabbítására irányult, propagálása nemkülönben, olyannyira, hogy a ragyogó napsütéses időt kihasználva mintegy háromezren gondolták azt országszerte, hogy ezen a kellemesnek ígérkező vasárnap délutánon ellátogatnak Alsóörsre. A rendkívüli érdeklődés már a községbe vezető utakon megmutatkozott – volt, aki egyszerűbbnek tartotta, hogy Paloznakról egyszerűen átgyalogol – másoknak viszont megoldhatatlan gondot jelentett a parkolás. A forgalmat két gyalogátkelőnél rendőr irányította.

Ilyen elsöprő részvételi arányra még egy rendez vényen sem volt példa, nem is voltak rá felkészülve a szervezők, ők úgy 500-1000 főre számítottak. Ez a tévedés aztán a továbbiakban többféle téren megmutatkozott. A vendégek hangot adtak észrevételeiknek, elégedetlenségüknek. Voltak, akinek a fizetőeszközként használandó „fabatka” a szó szoros értelmében nem ért egy fabatkát sem, mert hiába állták végig a kígyózóan hosszú sorokat, mind az édes, mind a sós ízesítésű palacsinták elfogytak az utolsó darabig. Mások ezt nem várták meg, visszakérték pénzüket és elhagyták a helyszínt.

A palacsintafesztivál a Sirály-parkban került megrendezésre, ahol körhinta és céllövölde várta az érdeklődőket. Lehetett vásárolni kézműves termékeket, szörpöket, ásványokat. Nagy sikert aratott a pétfürdői tűzoltóság szerkocsija, főként a gyerekek körében. Rájuk a kísérőrendezvények során is gondoltak: Rudi bohóc szórakoztatta őket. A programban szerepelt a Hullámtörők TDK klub taekwando bemutatója, Füred Kapitány Playmobil kincsvadászata, valamint a palacsintakirály megválasztása. Ez utóbbi megmérettetésre tíz műremekkel neveztek. A zsűri döntése alapján közülük Nagy Veronika pörkölt raguval töltött rántott palacsintája érdemelte ki a hármadik helyet, a Gaudium Kamarakórus „mennyei palacsintája” második helyet ért, a „palacsintakirály” címet Spirk Lászlóné érdemelte ki erdei gyümölcsökkel ízesített mascarponés alkotásával. Az eredményhirdetést tombolahúzás követte, sok nyeremény talált gazdára termelői méztől a Wellness utalványig, családi pizzáktól Zsuzsi virágaiig.

Mezei Péter és Ali Etel Budapestről érkezett, kifejezetten a fesztivál kedvéért, amit jó ötletnek tartanak. Ők az elégedettek táborába tartoznak, még időben érkeztek, de azért ők is megfogalmazták jobbító szándékú észrevételeiket. A veszprémi Majtényi család tagjai nagyon szeretik Alsóörsöt, ide járnak strandolni, most azonban csalódottak. Remélik, hogy a szervezők levonva a tanulságokat, jövőre remek fesztivált rendeznek. Ezt ígérte az ötletgazda Zakar Zelinda, a Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzsere is, aki elnézést kért mindazoktól, akiknek a fesztivál színvonala csalódást okozott, akik élmény helyett bosszankodtak. Hebling Zsolt polgármester pedig azt mondta el, hogy a kezdeményezés jó volt, a Riviéra már sokszor bizonyított. Alsóörs önkormányzata mindenkor fontosnak tartotta és tartja most is, hogy a község rendezvényei legyenek családbarátok és megfelelő színvonalúak. Ehhez megad minden segítséget és ez így lesz a jövőben is. Bár a palacsintafesztivál nem önkormányzati rendezvény volt, nevében is elnézést kért mindenkitől, akit kellemetlenség ért. A hibákból okulni pedig soha nem késő!

Kovács Piroska

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület közleménye

Kedves Vendégeink! Sajnálattal láttuk, hogy rengetegen bosszankodtak a meghirdetett palacsintafesztivál szervezési színvonala miatt. Egyesületünk, mint a rendezvény főszervezője, ezúton kér mindenkitől elnézést, akinek élmény helyett csalódást okozott.
Bevalljuk, arra nem számítottunk, ami tegnap történt. A fesztivált eredetileg 500, de maximum 1000 fő részvételével terveztük, ehelyett legalább 3000-en jöttek el, amire nem voltunk felkészülve. Magát a rendezvényt gyakorlatilag 0 forintból szerveztük, lelkes civilek és önkéntesek vállalták el, hogy megvendégelik az odaérkezőket. A „fabatkák” ára csak a költségek egy részét fedezte. Nem üzleti érdek vezérelt minket, hanem a falu turizmusa iránti elkötelezettség. Meg akartuk mutatni, hogy a Balaton ősszel is tud élményt nyújtani. Úgy látszik, ebben igazunk volt, az odaérkezők száma ezt túlontúl is bizonyította. És ebben tévedtünk is egyben.
A bejegyzésekben megfogalmazott kritikákat köszönjük, a hangvételüket megértjük, mi is hasonlóan reagáltunk volna, ha becsapva érezzük magunkat. A tapasztalatokból leszűrjük a tanulságokat, és igyekszünk jövőre kiküszöbölni a hibákat.
Mert nem adjuk fel, jövőre is megcsináljuk. Meg szeretnénk mutatni, hogy lehet ezt jobban is, még akkor is, ha nem állnak a háttérben sokmilliós érdekek és támogatások, úgy, hogy aki veszi a fáradtságot és eljön, valóban jól érezze magát.
Még egyszer elnézést kérünk mindenkitől, akinek bosszús órákat okoztunk. Reméljük, az őszi Balaton szépsége és a napsütés valamennyire kárpótolt mindenkit.
A kisgyerekektől ezúton kérünk külön elnézést!

Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. október 06. péntek, 08:34 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card