• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

1956. hőseire emlékeztünk

Nyomtatás

Áldott legyen fényes forradalmad, nemzet!” - 1956-ra emlékeztünk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc torzó maradt, de példát mutatott a világnak. Csodálattal tekintettek rá, a mai napig befolyásolja a magyarság megítélését –

mondta Nagy Szabolcs történész, levéltáros azon az ünnepségen, amelyen fejet hajtva hősei és mártírjai előtt, Alsóörs a felejthetetlen napokra emlékezett.

Az emlékünnepségre az Eötvös Károly Művelődési Házban került sor, ahol annak munkatársa, Dávid Kata köszöntötte a község és az egyházak elöljáróit, a képviselőtestület tagjait és az ünnepre összegyűlt lakosságot.
Az idei megemlékezés szónoka a Veszprém Megyei Levéltár történésze, Nagy Szabolcs volt. Ferde képek, féligazságok élnek tudatunkban a közelmúlt történéseivel kapcsolatban – kezdte beszédét, melynek során példákkal igazolta állításait. Sorra vette a dualizmus korát, a 20. század első felének eseményeit, beszélt arról, hogy 1945. februárjában a jaltai határozat hadizsákmányul dobta Sztálin elé Kelet - Európa országait, majd a magyarországi viszonyokról szólt, köztük a Rákosi rendszerről, az ÁVH szerepéről, Recskről és mindazon tényezőről, melyek végül 1956 –hoz vezettek. Kiemelte, hogy Magyarország volt a 2. világháború után az első olyan állam, amely le akarta rázni az igát, és sorsát önrendelkezéssel kívánta irányítani. Ez ma már történelem, de voltaképpen hol végződik a történelem és hol kezdődik a jelenkor? – tette fel a kérdést. Időnek kell eltelnie ahhoz – ezt fél évszázadban szokták meghatározni, így történt 1848 vonatkozásában is – amíg tiszta kép kristályosodik ki egy - egy ilyen horderejű kérdés vonatkozásában. Ez igaz már ’56 esetében is. Nehezíti a megítélést, hogy napjainkban élnek még a barikád mindkét oldalán állók, ennek következtében nem egységes az álláspont, és akkor még nem szóltunk azokról, akik közönnyel viseltetnek az események iránt. 1956 mártírjai (köztük sokunk tanára, példaképe, ismerőse, a tragikus sorsú dr. Brusznyai Árpád) nem ezt érdemelné, és nem is szabad hagynunk, hogy áldozatuk hiábavaló legyen! A forradalom örökségére és tanulságára szükség van Magyarország boldogulásához! – zárta ünnepi gondolatait az előadó.

Az ünnepség második részében a veszprémi Vetési Gimnázium 10. a. osztályos tanulói idézték meg a 61 évvel ezelőtt történteket. Pucsek Zsuzsanna tanárnő tanítványai, mint eddig minden alkalommal, most is kitettek magukért. Nagyszerű produkciót láthattunk. A koreográfia, a hangeffektusok, a párbeszédek, a sok mozgás és zene mind – mind azt a célt szolgálta, hogy egyszerű eszközökkel, ám átütő erővel hozzák közel jelenlévőkhöz ’56 szellemiségét és hangulatát. Megdöbbentőek voltak a statisztikai adatok, amelyek a megtorlás áldozatairól adtak számot, elgondolkoztatóak a dalszövegek, jelzésértékűek az olyan finom megoldások, mint például az a kép, amikor pislákoló mécsesek lángjánál botokból sírkeresztet formálva búcsúztak a mártíroktól. „Szabadon akarok élni!”, „Áldott legyen forradalmad nemzet!” – kívánták. A gimnazisták után az alsóörsi Endrődi iskola két hetedikes diákja szavalt: először Csordás Laura, aki Schrenk Éva: Forradalom című versét mondta el, majd Molnár Ábel, aki Sinka István: Üdv néked ifjúság! című költeményét adta elő. Felkészítő tanáruk Novákné Juhász Andrea volt. Az ünnepi megemlékezés a Szózat hangjaival ért véget.

Bár az esős idő elmosta a tervezett fáklyás felvonulást, az 56-os emlékkőnél Alsóörs elhelyezte a kegyelet virágait. Az önkormányzat nevében Hebling Zsolt polgármester és Ferenczy Gábor alpolgármester, a képviselőtestületében dr. Bókáné Katona Tímea – Gaál Dezső és Tóth Zoltán koszorúzott. A Fidesz virágait Vörösmarty Mihály és Dr. Ungváry Ferenc, az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesületét Csiszár Lászlóné és Dr. Vajtai Sarolta helyezte el. Megkoszorúzta az emlékkövet az Endrődi iskola részéről Mészáros Károly igazgató és Albrecht Sándor helytörténész is.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. október 26. csütörtök, 08:23 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card