• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kegyeleti megemlékezés

Nyomtatás

Közösen emlékeztünk

Mindenszentek és halottak napja alkalmából harmadik alkalommal rendezett kegyeleti megemlékezést a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete október 30-án,az Eötvös Károly Művelődési Házban.

Lehner Mária titkár köszöntötte jelenlévőket, majd községünk két egyházi vezetője mondta el az ünnepkörrel kapcsolatos gondolatait.
Elsőként az alsóörsi Boldog Gizella Királyné Római Katolikus Plébánia plébánosa, Berkes Péter beszélt arról, hogy a Marcus Agrippa által Kr. e. 27-ben emelt római Pantheont, minden istenek szentélyét, IV. Bonifác pápa 609-ben az összes vértanú tiszteletére szentelte fel, majd IV. Gergely határozata alapján november 1-je mindazok emléknapjává vált, akik szent életet éltek, de nincs külön névünnepük a kalendáriumban. November 1-je tehát az üdvözült lelkek emlékét őrzi. 998-ban egy clunyi bencés apát, Szent Odilio kért és kapott engedélyt arra, hogy azokra is emlékezhessünk, akik még nem nyerték el az üdvösséget. Ez a nap – november másodika – a szenvedő egyház ünnepe, vagyis a halottak napja. A továbbiakban Jákob történetét hallhattuk, kegyeletről, imádságról.

A közös emlékezés második részében az Alsóörs - Lovasi Református Társegyházközség lelkipásztora, dr. Kálmán Csaba szólt egy szegmentált fogalomról, az Isten számára elkülönített emberekről, akiket mi szentként tisztelünk, majd Pál apostol tesszalonikaiakhoz írt első leveléből idézett, halottak napja irányt mutató üzenetét, az elhunytak felől való reménységet megfogalmazva. Mi történik a lelkünkkel halálunk után? - tette fel a kérdést. A halál a bűn zsoldja – mondta, a remény pedig a Biblia szerint bizonyosság, fundamentum, amelyre építkezhetünk. Pásztoroljátok, gyámolítsátok egymást! – kérte Pál apostol.

Az ünnepi megemlékezést Decsi Lászlóné, a katolikus gyülekeztet Gaudium kórusának tagja zárta zenés műsorával, saját költeményeinek átélt tolmácsolásával. Ez a délután méltó volt a fennkölt alkalomhoz. Bár az elmúlásra, elhunyt szeretteinkre emlékeztünk, ők a maguk módján köztünk voltak úgy, ahogy azt Goethe írta: „Mindig itt leszek titkon, észrevétlen Ha el is mentem Itt maradt a léptem”.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2017. november 02. csütörtök, 22:03 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card